Namai kaip iššūkis

Parašas po straipsniu, autoriaus nuotr.Henrikas Stukas, [email protected]

Margutis neregio delne

 

Ne už kalnų didžioji Kristaus prisikėlimo diena - Velykos. O kokia šventė be margučio? Jis simbolizuoja ne tik gyvybę, bet ir pagonišką visatos sandarą. Ne retas susimąstome, kaip šį simbolį originaliau papuošti, padabinti, išgražinti, o kartu ir nustebinti artimuosius bei draugus. Neregiams kiaušinio marginimas taip pat savotiškas galvos sukimas. Kiaušinį dažyti dažais - ne geriausias sprendimas. Virti svogūno lukštuose - pernelyg populiaru ir neoriginalu. Velykinį kiaušinį galima išdailinti įvairiausiomis technikomis bei stiliais. Pradedant tradiciniu marginimu ir baigiant "marmurinių" kiaušinių raštais. Netgi galima apsieiti be dažų. Kaip tai daro išradingos neregės šeimininkės? Kaip papuošia šventinį stalą? Apie tai kalbamės su nerege Odeta. 

  Parašas po straipsniu, 1 nuotr.

Odeta, 47 metai:  

Savarankiškai margučius marginu daugiau nei dvidešimt metų. Tai ne toks jau paprastas užsiėmimas. Per šiuos du dešimtmečius išmėginau įvairiausias kiaušinių dažymo, marginimo metodikas bei būdus. Iš pradžių kiaušinius dažiau. Tačiau greitai supratau, kad šis kelias ne man. Aš visada dirbu be pirštinių. Po tokio kiaušinių dažymo rankos priminė vaivorykštę. Vėliau mėginau kiaušinius puošti karpiniais bei lipdiniais. Tai kruopštus ir lakios fantazijos reikalaujantis procesas. Karpydama nepaskubėsi, vienas netikslus judesys žirklėmis ir - "trūkt už vadžių ir vėl nuo pradžių". Kitas etapas - dažymas svogūnų lukštuose. Iš pradžių kiaušinius dėdavau į verdantį svogūnų lukštų nuovirą, bet vėliau pradėjau taikyti ir iki šiol taikau kitą būdą. Man atrodo, kad neregiams jis geriausiai prieinamas ir yra ganėtinai paprastas. Dažymui tinka tik balti kiaušiniai. Jie gražiausiai nusidažo. Juos nusiplovusi sudedu ant stalo. Be kiaušinių dar būtinos žirklės, siūlai ir marlė. Ją būtina sukarpyti nedideliais gabaliukais. Taip pat į vieną dubenį pridedu svogūno lukštų. Jie gali būti sausi ar šlapi, tai esmės nekeičia. Tik juos reikia suplėšyti. Tada, pasiėmusi kiaušinį, aplipdžiusi svogūno lukštais, susuku į marlę ir apsuku siūlais. O ant viryklės jau plerpsi keli puodai su kelių spalvų dažais. Anksčiau naudojau medvilnei skirtus dažus. Pernai pamėginau dažyti su maistiniais - pasiteisino. Kiaušinius panardinu į verdančius puodus. Tiesa, vandenį su dažais reikia pasūdyti ir šiek tiek įpilti acto rūgšties. Kiaušinius verdu dešimt minučių. Tada su kiaurasamčiu ištraukusi atšaldau. Atvėsus kiaušiniams laukia pati kruopščiausia procedūra - jų "išvadavimas" iš kokonų. Svarbiausia yra nesutraiškyti. Sveikus kiaušinius sudedu ant popierinio rankšluosčio ir nusausinusi imuosi juos blizginti. Naudoju vatos tamponėlį, suvilgytą aliejuje. Tik nereikia padauginti aliejaus, nes kitaip margučiai taps lipnūs. 

Prieš kelerius metus sugalvojau ruošti "želė margučius". Ši naujiena namiškiams ir giminėms tiko bei patiko. Kaip aš tai darau? Pirmiausia žaliame kiaušinio lukšte praduriu skylutę. Per ją švirkštu ištraukiu visą kiaušinio vidų. Tada kruopščiai išplaunu likusį tuščią lukštą. Po to padarau kelių spalvų želė. Ją sušvirkščiu į lukšto vidų. Ne visą, o tik vieną spalvą. Tai padariusi dedu į šaldiklį atvėsti. Tada laukia kitos spalvos želė eilė. Tai darau kol pripildau pilną kiaušinio lukštą. Tokį margutį prie šventinio stalo nusilupus laukia tikra staigmena. Želė išlaiko kiaušino formą. Ji ne tik spalvota, bet ir labai skani. Įspėju - želė kiaušiniams paruošti reikia daug laiko ir kantrybės. 

 

Parašas po straipsniu, 2 nuotr.Technologijų mokytoja, tiflopedagogė-ekspertė Giedrė Riečiūnienė komentuoja: 

Pasiruošimą Velykų šventei galime sąlyginai suskirstyti į dvi dalis: stalo papuošimą ir kiaušinių marginimą. 

Stalo papuošimas. Velykų stalui papuošti tinka baltos, geltonos, žalios spalvos. Staltiesės ar servetėlės nebūtinai turi būti baltos, tinka languotos, gėlėtos ir vienspalvės - tuomet gražiausia serviruoti baltais, paprastais indais. Jei staltiesės baltos, serviruokite spalvotais indais. Šventinis stalas neįsivaizduojamas be žalumynų. Pradėkite ruoštis iš anksto. Prieš dvi tris savaites iš lauko atsineškite beržų, lazdyno ar gluosnio šakelių. Jei norit žydinčių - pasiskinkite forzicijų, ievų, vyšnių ar obels šakelių. Jas nuo krūmo geriausia pjauti vakare, nakčiai palikti šaltai, o ryte pamerkti į šiltą vandenį iki pirmųjų pumpurų. Po dienos šakeles reikėtų truputį patrumpinti, vėl pamerkti ir kas tris dienas keisti vandenį, vis patrumpinant kotelius. Šventės dieną džiaugsitės žiedais. 

Stalo centre padėkite indą kiaušiniams. Margučiams skiriamas ypatingas dėmesys, tad ir indas, į kurį bus dedami kiaušiniai, turi būti papuoštas. Jį galite papuošti žalia kadagio ar kambarinio smidro šakele. Pagrindinė serviravimo taisyklė - laikytis vienovės. 

Kiaušinių puošyba. Yra keli kiaušinių dekoravimo būdai: marginimas vašku, skutinėjimas, dažymas vaškinėmis kreidelėmis ar teptuku. Jei kiaušiniai dažomi viena spalva (dažniausia - mėlyna, juoda, raudona, žalia), juos galima puošti vašku, skutinėti. Tačiau neregiams šis kiaušinių marginimo būdas ne visai tinka. Laimei, yra ir kitokių kiaušinių puošimo galimybių: 

1. Marginimas lipnia juosta. Taip marginant kiaušinius reikia pasiruošti indų su skirtingų spalvų kiaušinių dažais. Virtą kiaušinį apklijuokite lipnios juostos atkarpėlėmis ir pamerkite į šviesius dažus. Šiek tiek palaukę ištraukite. Ant nusausintų kiaušinių vėl klijuokite lipnios juostos gabalėlius (pirmųjų nenuplėškite). Tuomet merkite kiaušinius į tamsesnę spalvą arba tiesiog į kitą puodą. Procesą kartokite tiek kartų, kiek norite, o po paskutinio nulupkite visą lipnią juostą. 

2. Dažymas svogūnų lukštais. Jums reikės: svogūnų lukštų, kiaušinių dažų, nailoninių pėdkelnių ar kojinių, žirklių ir siūlų. Kiaušinius geriau rinktis baltu lukštu. Jeigu norite, kad raštų ribos būtų aiškios, o spalva ryški, imkite ne žiupsnį svogūnų lukštų, bet tik vieną jų atplaišą. Paslaptis ta, kad plonas svogūno lukštas geriau prikimba prie kiaušinio, todėl verdant juos, po juo nepatenka dažų. Svogūnų lukštais aplipdytą kiaušinį svarbu stipriai aptempti nailonine kojine ir gerai surišti siūlu. Jei norite daugiau natūralaus margumo, išbandykite raudonuosius svogūnus. Pirmiausia kiaušinius viengubu sluoksniu apdėkite geltonųjų svogūnų lukštais, aptempkite kojine ir virkite raudonųjų svogūnų lukštų nuovire (jo pasiruoškite iš vakaro). 

3. Marginimas vaškinėmis kreidelėmis. Išvirkite kiaušinius ir dar karštus sudėkite į įkaitintą orkaitę, kad neatvėstų ir nudžiūtų. Kiaušinius, kuriuos marginsite, įstatykite į specialius, kiaušiniams skirtus dėkliukus. Piešiant ant karšto lukšto kreidelė ims lydytis. Jei piešti nenorite, galite ant kiaušinio lukšto užberti kreidelių trupinių ir juos švelniai įtrinti arba leisti natūraliai aptirpti. Išmargintus kiaušinius palikite atvėsti. 

4. Dažymas tepikliu. Neregiai puikiai gali sudėlioti taškelių ir brūkšnelių raštus naudodami paprastą tepiklį. 

Velykų šventė - tai puiki galimybė išmėginti vis ką nors nauja. 

 

Autoriaus nuotrauka: Henrikas Stukas. Vidutinio amžiaus vyras, tamsių trumpų plaukų, su ūsais. Henrikas nuoširdžiai ir atvirai šypsosi. Vyras dėvi baltus marškinius prasegta apykakle. 

Pirma nuotrauka: Senas tradicijas turintis kiaušinių marginimas vašku neregiams ne visai tinka / alkas.lt nuotr. 

Velykinių margučių nuotrauka. Stambiu planu matomi pintinėje sudėti velykiniai vašku marginti kiaušiniai. Visi labai skirtingi - vieni šviesūs, kiti tamsūs, marginti gėlių, saulės, žolynų ir kitais lietuvių liaudies motyvais. 

Antra nuotrauka. Tiflopedagogės Giedrės Rečiūnienės portretas. Moteris vidutinio ar kiek vyresnio amžiaus, vidutinio kūno sudėjimo. Nuotraukoje ji švelniai šypsosi, žvilgsnis nukreiptas aukštyn, greičiausiai į priešais ją esantį pašnekovą. Tamsūs plaukai surišti į kasą ar kuodą. Moteris švelniai pasidažiusi, segi apvalius kabančius auskarus, ant kaklo pasikabinusi vėrinį. Kairę ranką Giedrė sulenkusi per alkūnę ir pasidėjusi po krūtine, dešine ranka parėmusi kaklą. Moteris vilki tamsią, gėlių raštais margintą palaidinę ilgomis rankovėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]