Skaitmeninis asistentas

Parašas po straipsniu.Justinas Kilčiauskas, [email protected]

Išmani lazdelė ir jos galimybės

 

Akivaizdi gyvenimo tiesa, kad baltoji lazdelė yra geriausia neregio kelionių pagalbininkė. Siekiant palengvinti orientavimąsi aplinkoje, pasitelkiamos vis naujos technologijos, kuriami nauji prietaisai, tačiau visi jie dažniausiai yra tik pagalbinės priemonės, o ne lazdelės pakaitalas. Indai sukūrė išmaniąją lazdelę "SmartCaneTM Device". Ši lazdelė, naudodama ultragarso technologiją, įspėja neregį apie kliūtis, esančias prieš jį. 

Ultragarso technologija veikia panašiu į mums gerai žinomą aido efektą principu. Jeigu miške garsiai surinkame, po tam tikro laiko išgirstame nutolusį ir tylesnį savo balsą. Mes, neregiai, dažnai orientuojamės irgi labai panašiai – pagal sklindantį garsą įvertiname patalpos dydį, girdime sienas, randame atviras duris... Taip naktį orientuojasi ir šikšnosparniai. Tikriausiai žinote, kad nesunkiai galima apskaičiuoti, kokiu atstumu nuo mūsų trenkė žaibas – pakanka pamatyti jo blykstelėjimą ir skaičiuoti sekundes iki tol, kol išgirsime griaustinį. Žinodami, jog garsas, virpindamas orą, sklinda apytiksliai 330 metrų per sekundę greičiu, galime metrus padauginti iš sekundžių, kurias garsas užtruko keliaudamas oru nuo užfiksuoto žaibo blykstės. Taigi jeigu pamatėme žaibą ir po penkių sekundžių išgirdome griaustinį, galime daryti prielaidą, jog žaibas trenkė 1650 metrų atstumu nuo mūsų ausies. Panašiai veikia ir ši išmanioji lazdelė. Ant jos rankenos esantis elektroninis prietaisas skleidžia nuolatinį garsą (burzgėjimą) aukštu, 30–40 kilohercų imties dažniu, kurio žmogaus ausis nefiksuoja, o tai reiškia, jog pašalinis garsas neblaško dėmesio. Tuo pat metu veikia laikmatis, įrenginys ant lazdelės laukia, kol garso aidas atsimuš į artimiausią objektą ir sugrįš. Kai aidas sugrįžta, prietaise esantis nedidelis procesorius apskaičiuoja, kiek laiko tai užtruko, ir padalina gautą rezultatą iš dviejų – šitaip sužinomas atstumas iki kliūties. Jeigu aidas negrįžta, suprantama, jog atstumu, kuriam yra apskaičiuotas ultragarso bangų sklidimas, nėra jokio objekto. Taigi principas labai paprastas: turimą laiką padauginus iš greičio, kuriuo sklinda garsas, galime gana tiksliai nustatyti atstumą tarp lazdelės ir artimiausios kliūties. 

Būtent taip ši lazdelė ir "protauja". Neregiui apie atstumą iki artimiausio objekto pranešama vienu iš keturių skirtingų vibravimo būdų. Jeigu lazdelės rankena vibruoja tankiai, reiškia kliūtis yra čia pat, jeigu vibruoja rečiau – kliūtis toliau. Gamintojai teigia, kad svarbiausias tikslas kuriant prietaisą buvo apsaugoti neregį nuo kliūčių, kurių įprasta lazdelė nefiksuoja. Dažniausiai tokios kliūtys yra ne ant žemės, o ore, pavyzdžiui, medžio šakos. Jos gali smarkiai sužaloti neregį, bet įprasta lazdelė čia nepadės. Išmanioji lazdelė turėtų apsaugoti nuo tokių kliūčių didžiąją kūno dalį – nuo kelių iki galvos, bet, deja, kiek teko su ja vaikščioti, taip tikrai nėra. Šiaip yra trys lygiai, kokiu kampu ir kokiame aukštyje norime, kad būtų aptinkamos kliūtys, kad būtų galima asmeniškai prisitaikyti pagal ūgį. Man testuojant ji geriausiai fiksuodavo kliūtis, kurios yra ties mano riešu, nes maždaug toje vietoje yra įmontuoti du jutikliai atstumui aptikti. Remiantis gamintojo pateikiamais duomenimis, lazdelė, nustačius lauko režimą, kliūtis fiksuoja 3, o pasirinkus vidaus režimą – 1,8 metrų atstumu. Kad ši technologija veiktų, reikia nepamiršti pakrauti prietaiso baterijos. 

Testavimo patirtis unikali. Pastate toks tiesioginis informavimas apie kliūtis nepasirodė naudingas, sakyčiau, netgi kiek erzino, bet kai išėjau į lauką, mano nuomonė pasikeitė. Kažkas nepaprasta, kai eini keliu, judini lazdele į šonus ir ji aptinka šalia esantį stulpą, kurio tu nei matai, nei išgirsti, nes jis nėra visiškai tiesiai priešais tave. Triukšmingoje gatvėje kartais net nesigirdi žmogaus žingsnių, bet naudodamas šią lazdelę gali juos užfiksuoti ir pereiti perėją sekdamas einančius priekyje, nes tau nereikia jų liesti, o lazdelė padeda neatsilikti. Vis dėlto svarbu atkreipti dėmesį, kad šio gamintojo išmaniosios lazdelės nėra kokybiškos kalbant apie patvarumą. Prietaisas, kuris montuojamas ant lazdelės rankenos yra geras, tačiau pati lazdelė... Ratuką sugebėjau sulaužyti jau pirmąją dieną, taigi rekomenduoju atstumo jutiklį dėtis ant įprastos lazdelės. 

Išvada paprasta: tokia lazdelė tikrai nėra reikalinga gerai pažįstamose vietose, plačiose erdvėse, bet mieste, kur nuolatinis triukšmas (mašinų gausmas, žmonių klegesys, statybos, garsi muzika ir t. t.), ji gali tapti gera pagalbininke. Na, žinoma, galėtų į artėjančias kliūtis reaguoti ir greičiau, bet kai eini neskubėdamas, o neįprastose situacijose dažnai taip ir darome, atsiskleidžia lazdelės privalumai. Svarstant plačiau įdomu, ar ilgainiui, pripratus prie tokios lazdelės ir išsikrovus jos baterijai, neatsirastų papildomų sunkumų eiti kliaujantis vien tik įprasta baltąja lazdele, bet į šį klausimą, matyt, atsakytume kiekvienas skirtingai. Kol kas Lietuvoje šiomis lazdelėmis dar neprekiaujama. Tiekėjas UAB "Biomedika" mėgina įvertinti, ar jos sudomins mūsų šalies neregius.

 

Autoriaus nuotrauka. Justinas Kilčiauskas. Justinas – jaunas, sportiško sudėjimo vaikinas. Jo plaukai tamsūs ir trumpi, akys beveik užmerktos. Vaikinas nuoširdžiai šypsosi, nuotrauka alsuoja optimizmu. Justinas dėvi sportinį megztinį su užtrauktuku ir gobtuvu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]