IR KŪNUI, IR SIELAI

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.Jūratė Vizbaraitė, solistė, [email protected]

ŽIEMOS MELODIJOS ŽIEMĄ

 

Kas gali būti tobuliau, kai, rodos, pati gamta padeda kūrėjui įgyvendinti meninius sumanymus. Taip atsitiko ruošiant bei atliekant dirigentės ir kompozitorės Tamaros Blažienės-Gaitanži dainų programą "Žiemos nuotaikos". Vardan šio tikslo susibūrė kūrybinė komanda: dvi profesionalės dainininkės - Jūratė Vizbaraitė ir Onutė Matusevičiūtė, joms kontrabosu akomponavo Balys Petras Simaitis, o neregių poetų eilėmis apie žiemą muzikinę-literatūrinę programą praturtino skaitovas Juozas Šalkauskas. 

T. Blažienės-Gaitanži kūrybos spektras platus - nuo miuziklo vaikams, dainų solo ir chorui, lietuvių liaudies harmonizuotų dainų iki instrumentinės muzikos pjesių fortepijonui, fleitai, kontrabosui. Kompozitorė yra parašiusi daug vokalizių. Tai nedidelės apimties kūriniai, naudojami mokant vaikus dainavimo pagrindų. Gausiausia T. Blažienės-Gaitanži kūrybos sritis - dainos. Skirtingų muzikinių formų, harmoninių spalvų, įvairių siužetinių charakteristikų jos atveria daugialypį muzikos pasaulį. 

Koncertinė programa "Žiemos nuotaikos", vienijama bendros temos, atskleidžia šio metų laiko grožį ir unikalumą. Dainų siužetuose vyrauja romantizmas ir lyrika. Programoje nemaža dalis kūrinių, iliustruojančių žiemos švenčių - šv. Kūčių, Kalėdų, Naujųjų metų nuotaikas. Taip pat buvo įtraukta ir filosofinio pobūdžio dainų, ir beveik buitinių pasakojimų, nuspalvintų lengvu humoru. 

Kūrybinė grupė itin daug atradimų džiaugsmo patyrė "žadinant" dainas gyvenimui. Tikroji kūryba, dažnu atveju, ir yra repeticijų turinys. Daug išbandyta ieškant vokalinių ir instrumentinių išraiškos priemonių, padedančių atskleisti kūrinių esmę. Dainos, skirtos vienam balsui, solo ir duetui su akomponimentu, netikėtai "kitaip" suskambėjo į ansamblį įsijungus fleitai ir kontrabosui. Į koncertų programą daug įtaigos įliejo žodžio meistras J. Šalkauskas. Jo skaitomos neregių poetų eilės į vieną visumą sujungė viso vakaro atmosferą. 

Sausio mėnesio pradžioje "Žiemos nuotaikos" per tikrus pusnynus pasiekė pirmuosius Vilniaus klausytojus. Paskatinti gerų atsiliepimų iki vasario vidurio aplankėme Kauno ir Prienų koncertų sales. 

Sunku apsakyti jaudulį, kūrybinį nerimą, lydėjusį atliekant naują programą. Jau pradėjus koncertuoti, atsirado daug naujų interpretacijų, nesurepetuotų pauzių, o tai ir yra kūrybos džiaugsmas. Jis nėra įmanomas, jei nėra klausytojo: tik jis menininką veda į sceną. Buvo labai gera, kai po koncertų priėję žiūrovai dėkojo, džiaugėsi, linkėjo. Vadinasi, žiemos muzika gali sušildyti žmonių širdis. 

 

Parašas po straipsniu, 2 nuotr.

 

Pirmoji nuotrauka: Jūratė Vizbaraitė - autorės portretas. Tai vidutinio amžiaus moteris. Purūs, tamsūs plaukai siekia pečius, kirpčiukai dengia kaktą. Jūratė džiaugsmingai šypsosi. Normalaus kūno sudėjimo moteris vilki sceninį drabužį didele, medžiaginėmis rožėmis puošta ovalia iškirpte, ant nosies - akiniai tamsiais rėmeliais. Fone - scenos užuolaidos. 

Antroji nuotrauka: "Žiemos nuotaikų" atlikėjai (iš kairės) J. Šalkauskas, J. Vizbaraitė, T. Blažienė-Gaitanži, O. Matusevičiūtė, B. P. Simaitis / L. Puodžiūnienės nuotr. Atlikėjai nufotografuoti iki klubų. Už jų nugarų - scenos užuolaidos. J. Šalkauskas, senyvas, stambokas pliktelėjęs vyriškis, šiek tiek pasisukęs šonu, šiltai šypsosi. Plaukai žilstelėję, trumpi, kirpti "ežiuku". Ant nosies - akiniai tamsiais rėmeliais. Juozas dėvi klasikinį tamsų švarką, baltus marškinius ir kaklaraištį, kuriame atvaizduoti fortepijono klavišai. 

Juozui iš dešinės stovinti Jūratė Vizbaraitė šiek tiek pasisukusi šonu. Ji šypsosi. Purūs, tamsūs plaukai siekia pečius, kirpčiukai dengia kaktą. Jūratė džiaugsmingai šypsosi. Normalaus kūno sudėjimo, grakšti, vidutinio amžiaus moteris vilki sceninį drabužį didele, medžiaginėmis rožėmis puošta ovalia iškirpte, ant nosies - akiniai tamsiais rėmeliais. Rankose ji laiko tulpių puokštę. 

Jūratei iš dešinės stovinti Tamara Blažienė-Gaitanži taip pat plačiai šypsosi, matyti balti lygūs dantys. Vidutinio amžiaus, normalaus kūno sudėjimo moters plaukai trumpi, šviesūs, purūs, kirpčiukai dengia dalį kaktos. Tamara vos vos palinkusi į priekį, abiem rankomis ji laiko puoštę rožių celofaniniame įpakavime. Moteris dėvi ilgą tamsų sceninį švarką spindinčios medžiagos atvartais, po juo - šviesūs klasikiniai marškiniai. 

Tamarai iš dešinės stovinti kiek pasisukusi šonu vidutinio amžiaus Onutė Matusevičiūtė gyvai, nuoširdžiai juokiasi, visa jos povyza spinduliuoja spontanišką džiaugsmą. Stambaus kūno sudėjimo moters plaukai tamsūs, purūs, trumpai, beveik berniukiškai kirpti. Onutė dėvi tamsią sceninę suknelę iš gipiūrinės medžiagos, dainininkės kaklą puošia baltų perlų vėrinys. Rankoje ji laiko rožių puokštę celofaniniame įpakavime. 

Atlikėjų eilę užbaigia Balys Petras Simaitis. Jis taip pat kiek pasisukęs šonu. Normalaus kūno sudėjimo senyvo vyriškio plaukai visiškai balti, tačiau gana tankūs. Balys Petras dėvi sceninį smokingo švarką blizgios medžiagos atvartais, juodus marškinius ir kaklaraištį, kuriame atvaizduoti fortepijono klavišai. Atlikėjas laiko kontrabosą. Kontrabosas panašus į labai didelį smuiką, jo aukštis siekia maždaug du metrus. Visi atlikėjai, esantys nuotraukoje, žvelgia tiesiai į skaitytoją, tik Balio Petro šiltas žvilgsnis nukreiptas į kolegas - galbūt Onutę, galbūt - Tamarą ar Jūratę. Akių kampučiuose matyti susimetusios ryškios raukšlelės. 

Nuotrauka alsuoja laime, džiaugsmu, pilnatve ir tam tikru žaismingumu. Akivaizdu, kad Juozas ir Balys Petras susitarė dėl "aprangos kodo". Abiejų kaklaraiščiai marginti fortepijono klavišais. Juozo kaklaraištyje daugiau juodos spalvos (balti klavišai ant kaklaraiščio atvaizduoti juodai, o juodi - baltai), tačiau jis dėvi baltus marškinius. Balio Petro kaklaraištyje daugiau baltos spalvos (čia fortepijono klaviatūra tokia, kokia yra tikrovėje - balti klavišai dideli, o juodi - maži), tačiau marškiniai - juodi. Abu iš kraštų stovintys vyrai (Juozas Šalkauskas ir Balys Petras Simaitis) yra aukščiausi ir tarsi "įrėmina" viduryje stovinčias tris žemesnio ūgio moteris. Tiesiai centre stovinti Tamara - ir nuotraukos centras, į ją šiek tiek pasisukę visi kiti kompozicijos dalyviai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]