MŪZŲ PĖDSAKAIS

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.Monika Nemanytė, neįgaliųjų "Naujojo teatro" projektų koordinatorė, [email protected]

APGAULINGAI SUVAIDINTI MEILĖS NEĮMANOMA

 

Parašas po straipsniu, 2 nuotr.Neįgaliųjų "Naujajame teatre" (NNT) kuria sveiki ir negalią turintys mėgėjai bei profesionalūs menininkai. Praėjusių metų lapkričio mėnesį teatras paminėjo dešimties metų veiklos sukaktį. Per šiuos 10 kūrybos metų žiūrovams - vaikams ir suaugusiems - pristatyta 18 spektaklių. Pelnytas tarptautinis pripažinimas, sulaukta puikių tiek žiūrovų, tiek scenos profesionalų atsiliepimų. "Nors kaip neįgalieji esame priskiriami socialinės atskirties grupei, teatro veikloje tai pamirštame, - teigia NNT įkūrėja ir vadovė Svetlana Šulc, - mums visiems rūpi, kad jaudintų menas, o ne viena ar kita negalia. Buriame aplink save teatro gerbėjų bendruomenę: siekiame būti atviri naujovėms, įvairiems kultūriniams eksperimentams. Mūsų teatre neįgalieji tampa kūrėjais, aktoriais, menininkais. Tai vieta, kurioje įmanoma negalią pakeisti galia!" 

Teatro gyvenimas neįsivaizduojamas be premjerų. Pernai rudenį "Naujasis teatras" žiūrovams pristatė Viljamo Sarojano (William Saroyan) pjesę "Ei, žmonės!" Gaila, bet V. Sarojano kūryba Lietuvoje dar nėra atrasta ir plačiai skaitoma. Į lietuvių kalbą išversti tik keli žymesni jo kūriniai: apysakos "Tėti, tu keistuolis", "Mama, aš tave myliu" bei "Žmogiškoji komedija", apsakymų rinkinys "60 mylių per valandą". 

V. Sarojanas (1908-1981) - armėniškų šaknų turintis amerikiečių rašytojas. Jo tėvas irgi buvo rašytojas, todėl ir sūnus pasirinko tą patį kelią. 1940 m. jaunesniajam Sarojanui paskirta Pulicerio premija už geriausią dramos kūrinį "Tavo gyvenimo laikas", o 1943 m. jis laimėjo Akademijos apdovanojimą už knygą "Žmogiškoji komedija". V. Sarojanas dažnai vadinamas vienu žymiausių XX a. vidurio literatūros kūrėju, bet tuo pat metu yra nepelnytai pamirštas. Garsus Holivudo aktorius Stefanas Frajus (Stephen Fry) mano, kad jis turėtų užimti deramą vietą šalia E. Hemingvėjaus, D. Steinbeko ir V. Folknerio - visi jie Nobelio literatūros premijos laureatai. Savo biografijoje V. Sarojanas rašė: "Kiekviena knyga gali padaryti gražesnį, jeigu ne visą žmogaus gyvenimą, tai bent jo dalelę". 

"Naujasis teatras" atviras naujovėms, o jų kaskart įneša vis kitas režisierius - šįsyk tai Virgilijus Noreika (prasmingas vardo ir pavardės sutapimas su jau anapilin išėjusiu operos dainininku). Teatro istorijoje "Ei, žmonės" - tai mažiausio biudžeto spektaklis, bet šis faktas jokiu būdu neužgožė jo profesionalumo. Pjesės režisieriui minimalistinėmis priemonėmis pavyko sukurti kalėjimo, kuriame vyksta veiksmas, atmosferą. Statant spektaklį profesionaliai talkino dailininkė scenografė Jurgita Jankutė, su teatru dirbanti nuo 2017 metų. 

Pirmą kartą pjesė "Ei, žmonės!" (1941) buvo suvaidinta Lobero teatre Santa Barbaroje 

Kalifornijoje, vėliau buvo statoma Brodvėjuje, ekranizuota, pagal ją parašyta opera. Režisierius V. Noreika, 2016-2018 m. dirbęs teatro mokytoju Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC ), šį kūrinį pirmiausia pastatė su savo ugdytiniais. Jis mano, kad silpnaregiams ir neregiams spektaklis patogus tuo, jog šie gali klausytis personažų dialogų ir patys susikurti jį savo vizijose. Pagrindinius vaidmenis antrą kartą pastatytoje pjesėje atliko labai silpnai matanti Žydrūnė Dragūnaitytė ir ilgametis teatro savanoris, kaip aktorius debiutavęs spektaklyje "Stiklinis žvėrynas", Jurijus Majauskas. Epizodinį vaidmenį atliko "Naujojo teatro" aktorius taip pat silpnaregis Olegas Dlugovskij (dubleris Povilas Liubinas). 

V. Noreika apie šį kūrinį pasakoja: "Pjesė man buvo tarsi Romeo ir Džiuljetos istorija, slogioje kalėjimo aplinkoje plykstelėjusi meilė. Ji kamerinė, tad tiko šio teatro sceninėms galimybėms. Siužeto problematika labai artima šiems laikams, o jaunuolių meilė yra klasika, kurioje - dalis Šekspyro. Tyros, gražios ir subtilios meilės apgaulingai suvaidinti neįmanoma - ši drama "privertė" aktorius pasitempti tiek pačia vaidyba, tiek emocine prasme." Merginą Keiti įkūnijanti aktorė Žydrūnė prisipažįsta, kuo ją pavergė šis personažas: "Mano Keiti kasdienybėje - kukli kalėjimo virėja, iš kurios alkoholikas tėvas atiminėja uždirbtus pinigus. Man spektaklis išskirtinis tuo, kad susitinka dvi tyros širdys ir gimsta naivi, netgi vaikiška jų meilė, bet gerąja prasme. Judviejų pasaulis negirdi, o čia, skurdžioje Teksaso kalėjimo kameros aplinkoje, jie vienas kitą išgirsta, pamato. Tai ir yra svarbiausia: susitinka jų akys, jų širdys ir mergina "pražysta" - tiek nedaug reikia, kad pasijustum ypatinga ir taptum atviresnė pasauliui, patikėtum, kad jis gražesnis nei galbūt yra iš tiesų..." 

Nenorėčiau išduoti, kuo baigiasi ši istorija, bet ji apeliuoja į mūsų sąžinę, jausmus, žmogiškumą. Teatras pristato šią pjesę kaip "...spektaklį apie meilę ten, kur ji atrodo neįmanoma. Apie situaciją be išeities, kurioje jauni žmonės vis vien myli, tiki, pasitiki, svajoja ir siekia gražesnio gyvenimo." Kai pagrindinis personažas šaukia "Ei, žmonės!", juk kas nors turi atsiliepti ir išklausyti, kas jam iš tiesų nutiko. Ar kam nors dar rūpi teisybė? 

Neįgaliųjų "Naujasis teatras" rodys šį spektaklį balandžio 25 ir liepos 4 d. Vilniuje, kamerinėje salėje "Simultana", A. Jakšto g. 9. 

 

Pirmoji nuotrauka: Monika Nemanytė - autorės portretas. Jauna moteris, normalaus kūno sudėjimo, tiesiais, tamsiais, trumpai kirptais plaukais. Ant Monikos veido iš kairės krenta ryški saulės šviesa - apšviesta nosis, skruostas, dalis smakro ir lūpų. Veidas rimtas, akys kiek primerktos. Antakiai tamsūs ir ryškūs. Monika vilki margus klasikinius marškinius ir tamsų megztuką. 

Antroji nuotrauka: "Naujasis teatras" žiūrovus kviečia į V. Sarojano pjesės "Ei, žmonės!" pastatymą / V. Noreikos nuotr. Matoma dviejų jaunų žmonių nuotrauka. Mergina ir vaikinas stovi tarsi sustingę viduryje veiksmo spektaklio ar jo repeticijos metu. Jie ryškiai apšviesti prožektorių šviesos, už jų nugaros pakabinta juoda užuolaida, kurioje matomi judviejų šešėliai. Nuotraukoje esančios grindys - tamsus parketas. Pirmajame plane, dešinėje nuotraukos pusėje, stovi mergina. Ji - jauna, šviesios odos ir šviesių akių. Jos šviesūs tiesūs plaukai surišti nugaros pusėje taip, kad priekyje palei veidą laisvai krenta kelios sruogos. Mergina atrodo tarsi sustingusi viduryje sakinio: jos pravertos lūpos ruošiasi kažką sakyti, o rankos pamažu kyla nuo liemens aukštyn. Ji apsirengusi tamsią, ilgą suknelę trumpomis rankovėmis, išmargintą šviesiomis gėlėmis. Nuo V formos iškirptės žemyn, iki pat suknelės apačios, išsidėsčiusi tamsių sagų eilė. Įliemenuota suknelė pabrėžia grakščią jaunos merginos figūrą. Nuotraukoje merginos kojos matomos tik nuo kelių. 

Tolėliau merginos, maždaug metro atstumu, kairėje nuotraukos pusėje stovi jaunas vaikinas. Vaikinas nuotraukoje sustojęs taip, lyg dešine koja žengtų žingsnį į priekį. Jo rankos, nepilnai ištiestos pirmyn liemens aukštyje, tarsi kažką laiko ore. Vaikinas taip pat šviesios odos, tamsių akių ir plaukų. Ant kaktos jis užsirišęs baltą raištį, panašų į bintą, taip, kad priekinė plaukų sruoga per raištį krenta jam ant kaktos. Ant raiščio matyti tamsi dėmelė - tikėtina, kraujas. Vaikinas taip pat prasižiojęs, lyg kažką sakytų. Jis dėvi baltus laisvus marškinius ilgomis rankovėmis, lengvai krentančius ant šviesių plėšytų džinsų. Ant marškinių vaikinas apsivilkęs trumpą juodą prasegtą liemenę. Jis avi juodus laisvalaikio batus su raišteliais. 

 

SUŽINOK!
2019 metų lapkričio 14-16 d. Krokuvoje (Lenkija) vyks jau IV pasaulinis aklųjų ir silpnaregių vokalistų festivalis "Dainos iš širdies". Konkursas, kurį organizuoja LIONS klubai, skirtas talentingiems, bet neprofesionaliems vokalistams su regos negalia iš viso pasaulio. Organizatoriai siekia skleisti žinią apie aklųjų ir silpnaregių patiriamas kliūtis ir poreikius siekiant dainininko karjeros bei tikisi, kad dalyviai bus pastebėti ir galės pradėti profesionalią karjerą. Visą informaciją apie pateikiamų dainų įrašus ir kitas dalyvavimo konkurse sąlygas rasite organizatorių tinklalapyje www.lionsfestival.org (anglų ir lenkų k.). Registracija vyksta iki 2019 m. gegužės 31 d. 



[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]