SKAITMENINIS ASISTENTAS

Parašas po straipsniu, 1 nuotr.Justinas Kilčiauskas, justinas@lass.lt

IŠMANUS, NORS MYGTUKINIS


Parašas po straipsniu, 2 nuotr.Išmanieji telefonai dažnai yra tikras galvos skausmas regėjimo negalią turintiems žmonėms, ypač tiems, kuriems jau ne aštuoniolika. Todėl Čekijos gamintojas "BlindShell" sukūrė mygtukais valdomą išmanųjį telefoną, turintį šlovingus "Nokia" laikus primenančią klaviatūrą. 

Kalbantis telefono aparatas "BlindShell Classic" turi visas pagrindines funkcijas: rinkti ar susirasti telefono numerį, peržvelgti praleistus skambučius, parašyti SMS žinutę. Telefonas balsu pasako kiekvieną parašytą raidę, o pabaigus rašyti žodį ir paspaudus tarpą – perskaito, koks žodis parašytas.  

Telefoną galima naudoti kaip užrašų knygelę, pasižymint būtiną informaciją, arba kaip diktofoną, darant garso įrašus. Yra data, laikrodis, žadintuvas. Artėjant kalendoriuje pažymėtam įvykiui, telefonas apie tai primins automatiškai. Priešingai nei kiti prietaisai, kur "kalba" tik spaudomi mygtukai ar adresų knyga, šis telefonas visą informaciją perteikia balsu.  

Dar viena svarbi savybė – ypatingai kontrastingas juodai baltas ekranas, kuriame pateikiama tik būtiniausia informacija. Todėl prietaisas idealiai tiks silpnaregiams. 

Naudodami "BlindShell Classic" galėsite klausytis muzikos (ji įkeliama prijungus telefoną USB kabeliu prie kompiuterio) ar FM bangomis transliuojamo radijo. Jei norite, rinkitės bet kokią internetinę radijo stotį. 

Mėgstate skaityti knygas? Puiku! Pakanka įkelti garsinę ar tekstinę knygą į atitinkamą telefono aplanką ir "BlindShell Classic" tampa kompaktiška knygų skaitykle. Jei susirašinėjate elektroniniu paštu, programėlė, esanti įrenginyje, leis rašyti tokiu pat principu, kaip ir rašant SMS. Orų programėlė praneša ne tik oro temperatūrą, bet ir vėjo greitį, oro drėgnumą, informuoja apie kritulius. Telefone integruota fotokamera turėtų atpažinti spalvas, tačiau funkcija patariame nesinaudoti – apgaus devynis kartus iš dešimties. 

Kartais svarbu pasižymėti daiktus, kad vėliau galėtumėte juos atskirti, pavyzdžiui, vieną arbatos pakuotę nuo kitos. Šiuo atveju ant pakuotės reikia priklijuoti 1,5 cm dydžio kvadratinį lipduką ir, nukreipus į jį telefono kamerą, išsaugoti norimą žymą. Vėliau telefonas atpažins lipduką ir atkartos Jūsų įrašytą informaciją (pvz., "arbata nuo peršalimo"). 

Integruotas GPS imtuvas gali nustatyti Jūsų buvimo vietą (platumą ir ilgumą) bei aptikti artimiausią adresą. Jei paklystate, visus šiuos duomenis SMS žinute galima išsiųsti artimam žmogui, kad galėtų Jus rasti. Telefonas turi "SOS" mygtuką, kurį paspaudus, aparatas automatiškai pradės rinkti Jūsų nurodyto žmogaus numerį. 

Beje, telefono meniu išverstas į lietuvių kalbą. Kadangi aparate įdiegta modifikuota "Android" operacinė sistema, nesunkiai integravome lietuviškos sintezės balsą "Vladas". 

Šiuo telefonu jau prekiaujama. Jo kaina – virš 300 Eur. Iš šios sumos Techninės pagalbos neįgaliesiems centras kompensuotų 174 Eur. 

 

Pirmoji nuotrauka: autoriaus Justino Kilčiausko portretas. Justinas dėvi sportinį megztinį su užtrauktuku, matyti balti gobtuvo raišteliai. Akys beveik užmerktos, tamsūs plaukai kiek susivėlę. Atrodo, kad tuoj tuoj ims juoktis. Nuotrauka alsuoja jaunyste ir optimizmu. 

Antroji nuotrauka: "BlindShell" išmanusis mygtukinis telefonas. Redakcijos nuotrauka. Beveik visą nuotraukos plotą užima rankoje laikomas telefono aparatas. Jis juodas, mygtukai pažymėti ryškiai baltais skaitmenimis, ekrane – didžiulis baltai pieštas veržliaraktis ir baltas užrašas "Nustatymai". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]