TURINT LAIKO

 

PAGYVENUSIO ŽMOGAUS BŪSTAS


Ateina laikas, kai nebejaunam jūsų giminaičiui ar draugui jo įprastas būstas gali tapti traumų priežastimi. Ko reikėtų imtis, kad taip neatsitiktų? 

1. Nuo grindų pašalinkite visus laidus. Juos reikia pritvirtinti pasieniuose arba sudėti į specialiai laidams skirtus lovelius. Laidai turi būti sutvarkyti taip, kad nebūtų galima vaikštant už jų užkliūti. 

2. Neužgriozkite praėjimų. Senstant atsiranda poreikis vaikštant remtis sienų. Tokiose vietose stovintys daiktai ima trukdyti. 

3. Kilimėlius pakeiskite kilimine danga. Jos kraštus paslėpkite po baldais, grindų apvadais. Dangą reikia patiesti taip, kad už jos nebūtų galima užkliūti ir suklupti. 

4. Prie lovos reikia pastatyti spintelę. Ant jos bus galima susidėti reikalingus vaistus ir pasistatyti puodelį vandens. 

5. Baldai turi būti tinkamo aukščio. Pagyvenusiems žmonėms yra labai sunku pasikelti nuo žemų sofų, fotelių ir lovų. Dauguma garbaus amžiaus žmonių yra pripratę prie turėtų baldų, kurie nebūtinai yra patogūs senatvėje. Su amžiumi nuo jų pakilti darosi vis sunkiau ir sunkiau. Lovos ir krėslai turi būti tokio aukščio, kad senas žmogus nuo jų pakiltų lengvai. Netinka baldai, ant kurių sėdint kojomis neliečiame grindų. Raskite vietos ir ranktūriui. Į jį įsikibę senelis ar močiutė atsistos lengviau. 

6. Vonios dugne patieskite guminį takelį. Jis neleis paslysti prausiantis. Dar patogiau būtų, jei vonią pakeistumėte dušo kabina. Gali ateiti laikas, kai įveikti vonios kraštą senas žmogus nebepajėgs. Tarpinis sprendimas – ant vonios kraštų uždedama kėdutė. Ant jos atsisėdus bus lengviau perkelti kojas per vonios kraštą. Be to, sėdint ant šios kėdutės galima praustis. Vonios kambaryje praverstų ir neslystantis nešiojamas laiptelis ar nedidelė kėdutė. Ji praverstų įlipant ir išlipant iš vonios. 

7. Nupirkite mobilų telefoną su dideliais mygtukais ir aiškiais skaičiais. Greitojo rinkimo klavišams priskirkite svarbiausius seno žmogaus naudojamus telefono numerius. Tai gali būti svarbiausių, jam galinčių greitai suteikti pagalbą, žmonių ar institucijų numeriai. 

8. Patikrinkite, ar virtuvėje, naudojantis čiaupu, nesitaško vanduo. Jei vanduo taškosi, grindys labai dažnai tampa slidžios. Taip atsiranda pavojus paslysti ir susižeisti. Seną čiaupą reikėtų pakeisti tokiu, kurį atsukus vanduo nesitaškytų į visas puses. 

9. Jei naudojamasi dujine virykle, būtų gerai ją pakeisti tokia, kurioje yra dujų tiekimo kontrolė. Ugniai užgesus tokia viryklė nustoja veikusi. 

10. Tiek vonioje, tiek ir tualete įrenkite ranktūrius. Jie padės senam žmogui atsistoti. 

Ir dar: jei esate jau solidaus amžiaus ir laikote šunį ar katę, tai prieš keldamiesi iš lovos būtinai pasišaukite juos. Iš visų senų žmonių patiriamų traumų net 70 proc. sudaro klubo kaklelio lūžiai. Tai atsitinka todėl, kad žmogus netikėtai užkliūva už staiga pašokusio šuns ar katės, griūva ir patiria traumą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]