TRUMPAI

 

 


PATOBULINTA "KVT BALSAS" 

Neregiams pritaikyta programėlė "KVT Kaunas" pradėjo veikti prieš gerus pora metų. Ji realiu laiku pateikdavo informaciją apie į konkrečią stotelę atvykstantį Kauno viešąjį transportą. Dabar programėlė įgalina sužinoti ne tik apie šiuo metu atvykusį viešąjį transportą, bet ir kelis būsimus autobusų ir troleibusų atvykimo laikus bei judėjimo kryptį. Galima sakyti, kad švieslenčių stotelėse informacija dabar sutalpinta mobiliojoje programėlėje. Šia programėle gali naudotis ne tik neregiai, bet ir gerai matantys žmonės. Beje, programėlė tinka ir silpnaregiams, nes informacija joje rodoma pakankamai dideliu šriftu. Greitai ši programėlė talkins ir šiauliečiams. Todėl ji dabar vadinasi "Transporto balsas". 

 

TEATRO MENAS KINTUOSE 

Rugsėjo 29 dieną Kintuose (Šilutės raj.) įvyko aklųjų ir silpnaregių teatrų festivalis "Teatro deivės pavilioti. Rudens vaidinimai Kintuose". 

Festivalį surengė Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras. Jame dalyvavo LASS Klaipėdos miesto teatrinio meno ir muzikos terapijos būrelis "Meleta", LASS Panevėžio miesto ir rajono filialo dramos studija "Arka", Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupė "Palėpė", taip pat Šilutės ir Klaipėdos rajonų LASS literatai, muzikantai bei meno mėgėjų kolektyvai. 

Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė Daina Vitkauskienė sakė, kad festivaliu siekta neregius sudominti teatro menu, pagerbti dabar dirbančias teatro grupių vadoves. Visi renginio dalyviai apdovanoti Kuršių mariose sugauta žuvimi. 

 

PRISIMINĖ VITĄ PURLĮ 

Spalio 2 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre prisimintas informatikos mokytojas, informacinių technologijų akliesiems ir silpnaregiams pradininkas ir propaguotojas Lietuvoje Vitas Purlys. Šių metų rugpjūčio pradžioje jam būtų sukakę 60 metų. Neregiams ir kompiuteriams V. Purlys paskyrė du savo gyvenimo dešimtmečius. 

Renginyje V. Purlį prisiminė buvę kolegos, mokiniai, draugai ir giminės. 2011 metais vasarą mus palikusį mokytoją ir draugą priminė parodyta archyvinė filmuota medžiaga bei nuotraukos. Taip pat pristatyta Lietuvos aklųjų bibliotekos parengta virtuali paroda. 

 

VALSTYBINIS APDOVANOJIMAS 

Spalio 3 dieną, pasitinkant Kūno kultūros ir sporto dieną, Prezidentūroje apdovanoti Lietuvos vardą 2017 metais garsinę sportininkai. Tarp geriausiųjų yra ir neregys plaukikas Edgaras Matakas. Jis apdovanotas ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi. E. Matakas 2017 metais neįgaliųjų pasaulio plaukimo čempionate iškovojo aukso ir bronzos medalius. 

 

LAIKĖ EGZAMINĄ 

Spalio 4 dieną visoje šalyje laikytas 2018 m. Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzaminas. Egzamino laikyti Lietuvos aklųjų bibliotekoje susirinko keturiolika žmonių. Jie raštu turėjo atsakyti į 30 egzamino organizatorių suformuluotų klausimų. Daugiausia teisingų atsakymų pateikė LAB darbuotojas, parolimpinis golbolo čempionas Justas Pažarauskas. Jis ir tapo LR Konstitucijos egzamino tarp neregių nugalėtoju. 

Šis egzaminas brailio raštu laikytas jau trečią kartą. 

Konstitucijos egzamino globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė spalio 25 dieną pagerbė egzamino laureatus. Tarp jų buvo ir trys neregių grupėje geriausiai pasirodę dalyviai: Gabrielė Eglinskaitė, Justas Pažarauskas ir Erika Šnaraitė. 

 

POTYRIŲ Į KAUNĄ 

Spalio 10 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviams surengta išvyka į Rumšiškių liaudies buities muziejų ir Lietuvos aviacijos muziejų Kaune. Rumšiškėse vieni mokiniai susipažino su Lietuvos etnokultūrinių regionų kaimiškomis sodybomis, kiti – dalyvavo kepant duoną. Lietuvos aviacijos muziejuje dalis mokinių susipažino su ekspozicija. Kiti dalyvavo edukacinėje programoje "Kodėl skrenda lėktuvai?" Moksleiviai tyrinėjo tikro lėktuvo dalis ir modelius. 

 

LIONS DOVANA 

Spalio 12 dieną Kėdainių moterų LIONS klubas bei LASS Kėdainių rajono filialas surengė šventę Baltosios lazdelės dienai. LIONS klubo narės įgyvendino projektą "Miestas visiems": dvylikoje miesto įstaigų ir prekybos centrų ant laiptų priklijuotos abrazyvinės fluorescencinės juostos. Ten, kur dėl techninių kliūčių juostų nebuvo galima klijuoti, laiptai padengti specialios paskirties dažais. Projektą finansavo Kėdainių rajono savivaldybė ir LIONS klubas. Renginyje dalyvavęs Kėdainių meras Saulius Grinkevičius dėkojo LIONS klubo moterims už aktyvią veiklą. Susirinkusiems koncertavo LASS Vilkaviškio rajono filialo ansamblis "Žara", kėdainiečių "Temela" ir dainininkė Vaida Butautaitė. 

 

"PASAGĖLEI" – 20 

Spalio 12 dieną Radviliškio kultūros centre pažymėtas LASS Radviliškio rajono filialo vokalinio ansamblio "Pasagėlė" veiklos dvidešimtmetis. Į "Pasagėlės" šventę iš Vokietijos atvyko pirmoji ansamblio vadovė Rima Godelienė. Jubiliatus pasveikino Radviliškio savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė, miesto garbės piliečiai Augenijus Jurgauskas, Petras Rimas Kundrotas ir kiti svečiai. Šventiniame koncerte dalyvavo septyni meno mėgėjų kolektyvai – "Pasagėlės" bičiuliai. 

 

"SVEIKATA" NUGALĖJO 

Spalio 13–14 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis šoudauno čempionatas. Čempionų titulą iškovojo Kauno sporto klubo "Sveikata" pirmoji komanda, antri – "Perkūnas" iš Šiaulių, treti – "Šarūnas" iš Vilniaus. 

 

BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI 

Spalio 13 dieną Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre įvyko Tarptautinės baltosios lazdelės dienos minėjimas. Susirinkusiems koncertavo dainininkas Viktoras Malinauskas ir smuikininkė Lijana Žiedelytė. Koncerte taip pat dalyvavo centro estradinės dainos ansamblis "Vilkpėdė", Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro folkloro ansamblis "Kanapija" bei Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro dramos studija "Arka". 

Spalio 15 dieną LASS Kauno miesto filialo nariai Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Z. Kuzmickio padalinyje surengė poezijos ir muzikos popietę "Supinkime rankas". Savo bei kitų autorių dainų atliko Mindaugas Dvylaitis (akordeonas) ir Irma Jokštytė (gitara). Neregių poetų eilių, prozos paskaitė Zita Klibavičienė ir Roma Girnienė. Dalyvius pasveikino Seimo narys Gediminas Vasiliauskas, Kauno mero patarėja Orinta Leiputė, Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas, renginio organizatorius bendruomenės centro "Spindulys" pirmininkas Juozas Miliauskas. 

Koncertais, akcijomis, pamokomis mokyklose Tarptautinė baltosios lazdelės diena pažymėta ir kituose aklųjų bei silpnaregių centruose, LASS rajonų filialuose. 

 

NOMINUOTAS 

Pasaulinė Kanų televizijos industrijos mugė MIPCOM paskelbė, kad LNK realybės šou–eksperimentas "Tamsoje" nominuotas vienam iš šios mugės apdovanojimų. 

Šou "Tamsoje" pristatytas MIPCOM "Diversify TV Excellence Awards", kaip vienas iš trijų geriausių nevaidybinių projektų, skirtų neįgaliųjų integracijai. Iš viso septyniose įvairių TV žanrų kategorijose "Diversify TV Excellence Awards" konkuruoja 21 televizijos projektas iš JAV, Australijos, Kanados, Airijos, Didžiosios Britanijos ir Belgijos. Nominantai atrinkti analizuojant 20 pasaulio šalių projektus, kurie eteryje pasirodė per pastaruosius dvylika mėnesių. 

 

ŠVENTĖ DEŠIMTMETĮ 

Spalio 16 dieną Pasvalio krašto muziejuje LASS Pasvalio rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis "Va–tai–va" paminėjo veiklos dešimtmetį. Kartu paminėta ir Tarptautinė baltosios lazdelės diena. Renginyje dalyvavo Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas. Kolegų pasveikinti atvyko LASS Zarasų rajono filialo ansamblis "Nikaja", LASS Kėdainių rajono folklorinis ansamblis "Temela", LASS Kupiškio rajono filialo teatro grupė "Akimirka" bei ansamblio "Va–tai–va" krikštatėviai – Pasvalio neįgaliųjų draugijos ansamblis "Žalsvasis šaltinis". 

 

DRAUGYSTĖ SU ŠVEDAIS 

Spalio 17–21 dieną LASS Anykščių rajono filiale lankėsi kolegos iš Švedijos. Šio apsilankymo iniciatorius – Bengt Andersson. Jis parašė projektą "Paukščių stebėjimas ausimis" ir pakvietė penkis LASS Anykščių rajono filialo narius atvykti į Švediją. Dabar įvyko atsakomasis vizitas. Svečiai susitiko su Anykščių aklųjų ir silpnaregių bendruomene. Švedus priėmė Anykščių savivaldybės meras Kęstutis Tubis. LASS Anykščių rajono filialo nariai svečiams surengė turiningą ir išsamią pažintinę programą. Draugai susitarė dabar susitikti Švedijoje. 

 

GALIMA TAPTI 

Įstoti į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą tapo dar paprasčiau ir greičiau – nuo šiol tai padaryti galima užpildžius elektroninę formą ir prie jos pridėjus reikalingus dokumentus. Reikia pateikti raštišką prašymą bei papildomus dokumentus, patvirtinančius stojančiojo regos sutrikimus. Įstojimo į LASS sąlygas bei tvarką galite sužinoti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių interneto svetainės www.lass.lt nuorodoje "Tapkite LASS nariu". Čia rasite ir elektroninę registracijos formą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]