TURINT LAIKO

 

APIE KĄ KALBĖTI?


Spalio 1-ąją minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Norėdama atkreipti dėmesį į senėjimo problemas, pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, ugdyti jaunų žmonių pagarbą senyvo amžiaus žmonėms, 1990 metų gruodžio 14 dieną ją paskelbė Jungtinių Tautų organizacijos Generalinė asamblėja. Europos statistikos agentūros duomenimis, 2060 metais Lietuvoje bus 2,5 mln. gyventojų. Iš jų - daugiau nei 800 tūkst. pensinio amžiaus. 

Štai keletas patarimų, kaip tinkamai bendrauti su senyvo amžiaus žmonėmis. 

 

Apie ką nekalbėti? 

Nereikėtų jų gailėtis. Gailestis pagyvenusius žmones žeidžia. Gailestis juos žemina. Senti nėra lengva. Senti nenori niekas. Gailestis šiuo atveju visiškai nepadeda. Vietoje gailesčio reikėtų juokauti. Nieko bloga neatsitiks, jei seną žmogų apsikabinsite, panėšėsite krepšius, užjausite. Nelaikykite savęs viršesniais už tuos, ką užjaučiate. 

Netęskite vakar dienos ginčo, aišku, jei jis buvo. Nekaltinkite ir nesistenkite įtikinti tuo, kuo nepavyko įtikinti vakar. 

Nekalbėkite globėjiškai, "iš aukšto", pavyzdžiui: "Tėti, tu tikrai gali", "Mama, susikaupk", "Laikykitės"... Pagyvenusiems žmonėms labiau patinka, kai su jais kalbama apie konkrečius dalykus. Tą pačią frazę galima pasakyti skirtinga intonacija. Ar nuskambės rūpestis ir užuojauta, ar pasipūtimas - priklauso tik nuo jūsų. 

Nepasakokite senoliams apie savo vargus ir rūpesčius. Nuo to jums bus tik geriau: užkankins patarimais, bet jei pasikeitimai jūsų gyvenime turės įtakos ir jūsų tėvams, papasakokite jiems apie tuos pasikeitimus. 

 

Klausykitės, nagrinėkite, nesiginčykite 

Pagrindinė taisyklė - uždrauskite sau vertinti tai, apie ką jums pasakoja senjorai. Būkite stebėtoju. Šios nuostatos nekeiskite visais atvejais. Tik taip jūs galėsite su senais žmonėmis kalbėti visomis temomis. 

Lengvai vyksta pokalbiai apie vaistus, apie šiuolaikinius ligų ir negalavimų gydymo metodus. Apie jų pačių ligas - šiek tiek blogesnė tema. Pabandykite. Nenori. Na ir nereikia! Puiki tema yra politika. Tik nesiginčykite! Klausykitės, pritarkite, jei tai įmanoma. Jei neatsilaikysite - keiskite temą. 

Ypatinga tema - praeities prisiminimai. Ši tema labai mėgstama, nes senolius perkelia į praeities laikus ir suteikia galimybę bent trumpam laikui pasijusti jaunais. Labai tinka tos temos, kuriose senoliai jaučiasi reikalo žinovais. Ypač tinka temos apie dirbtus darbus, eitas pareigas. 

Dar viena labai gera tema - pokalbiai apie anūkus ir jų ateitį. Tik nesiginčykite. Klausykitės, stebėkitės sau tyliai. Atsiminkite: jūsų vaikų ateitis priklauso tik nuo jų pačių ir jūsų. Anūkų ateitis visiškai nepriklauso nuo to, ką apie ją mąsto senelis ar močiutė. 

 

Teisingai pabaikite pokalbį 

Vienas didžiausių malonumų, kokį galima suteikti pagyvenusiems tėvams, yra teisingas pokalbis. Tiesa, tokius pokalbius reikia mokėti ne tik pradėti, vystyti, bet ir teisingai pabaigti. Senjorus galite labai lengvai įžeisti pokalbį staigiai pabaigdami. Pravartu pokalbį greitai baigti pasiteisinus staiga atsiradusiomis, nuo jūsų valios nepriklausančiomis aplinkybėmis: darbe pasibaigusi pietų pertrauka, svarbus susitikimas, neatidėliotinas reikalas. Pravartu apie tai užsiminti dar pokalbio metu. Jei tema tampa nepakeliama ar nusibosta - staigiai keiskite temą. Senoliai dėl to nepergyvena. Jiems svarbiausia yra bendrauti. Be to, tema turi būti įdomi. Dirigento lazdelė jūsų rankose. 

Jokiu būdu pokalbis neturi seniems žmonėms kelti susierzinimo. Jei jie patys pradės kalbėti apie tai, kas erzina jus, netęskite tokio pokalbio. Nukreipkite jų dėmesį pasiūlydami bet kurią kitą temą. Pavyzdžiui, tėvui užduokite netikėtą klausimą: "Tėti, papasakok, kaip tau 1970 metais pavyko už 900 rublių nusipirkti "Zaporožietį?" 

 

Parengta pagal užsienio spaudą 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]