TRUMPAI

 

 


JAU AŠTUNTĄ KARTĄ 

Birželio viduryje 78 aklieji ir silpnaregiai vaikai iš Estijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Lietuvos savaitei susirinko į pajūrį. "Pažinimo stebuklas" - taip pavadinta stovykla savo veiklą pradėjo susirinkusiems pristatydama kompaktinę plokštelę "Iš tamsos į šviesą". Joje surinktos profesionalioje studijoje įrašytos Klaipėdos regos ugdymo centro auklėtinių ir pedagogų sukurtos dainos. Jaunimas sportavo, keliavo, kūrė, lankėsi Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio batalione, susitiko su aklaisiais ir silpnaregiais plaukikais, golbolininkais. Į stovyklą buvo atvykęs ir Lietuvos parolimpinio komiteto generalinis sekretorius Paulius Kalvelis. Jis stovyklos dalyvius mokė žaisti šoudauną. Vaikai lankėsi ir laivadirbio sodyboje, dalyvavo gintaro pažinimo, kaniterapijos edukacinėse dirbtuvėse. 

Stovyklą "Pažinimo stebuklas" jau aštuntą kartą surengė Klaipėdos senamiesčio ROTARY klubas. 

 

BE MEDALIŲ 

Birželio 14-17 dieną Trakuose įvyko tarptautinis šoudauno turnyras. Jame dalyvavo sportininkai iš Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Pietų Korėjos, Prancūzijos, Slovakijos, Suomijos ir Šveicarijos. Lietuvai turnyre atstovavo Oksana Dobrovolskaja, Edgaras Matakas ir Žygimantas Matusevičius. Mūsų sportininkai prizinių vietų nepelnė. 

 

BAIGĖ PIRMA LAIDA 

Birželio 15 dieną keturi socialinių įgūdžių klasės I laidos mokiniai atsisveikino su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centru. Baigimo šventėje dalyvavo tėvai, giminės, centro darbuotojai ir svečiai. Direktorė Nerija Moskalionienė įteikė moksleiviams pažymėjimus su Lietuvos 100-mečio žyma. Mokinių pirmoji mokytoja Vida Šakočiūtė, negalėdama atvykti į šventę, atsiuntė laiškus buvusiems savo mokiniams. Juos V. Šakočiūtė ugdė dešimt metų. 

 

NAUJU RAKURSU 

Birželio 18 dieną Vilniaus dizaino kolegijos studentė Egidija Grubliauskytė sėkmingai apgynė baigiamąjį darbą "Tiflografinis eilėraščių spalvinimo leidinys akliesiems ir silpnaregiams". Darbo vadovas - Pijus Burakas, recenzentė - Audronė Gendvilienė. Baigiamasis darbas - knyga, sudaryta iš 30 eilėraščių ir 30 reljefinių iliustracijų. Pasak darbo autorės: perskaitęs eilėraštį brailio raštu arba stambiu šriftu, regos negalią turintis žmogus gali iliustraciją nusispalvinti. Eilėraščius studentė pasirinko iš neregių literatų kūrybos konkurso laureatės Vilijos Dumbliauskienės knygos "Akimirkų vitražai". 

Iliustruotų poezijos knygų brailio raštu, skirtų suaugusiems skaitytojams, iki šiol nebuvo. Tuo ši knyga yra novatoriška. Baigiamąjį darbą "Tiflografinis eilėraščių spalvinimo leidinys akliesiems ir silpnaregiams" E. Grubliauskytė padovanojo Lietuvos aklųjų bibliotekai. Jį galima apžiūrėti LAB tiflotyros padalinyje. 

 

Į KRASNAGRŪDĄ 

Birželio 19 dieną Beatričės labdaros ir paramos fondas surengė kelionę į prie Seinų (Lenkija) esantį Krasnagrūdos dvarą. 

Krasnagrūdoje veikia "Paribio" kultūrų centras. Čia saugomas poeto Česlovo Milošo atminimas, plėtojamas kultūrų dialogas. Dainininkė Beatričė Grincevičiūtė ir Č. Milošas niekada nebuvo susitikę, tačiau savo dvasia buvo artimi: abu kilę iš paskutinių LDK bajorų kartų, abu priklausė tiek lenkų, tiek lietuvių kultūroms, skatino tų kultūrų supratimą ir dialogą. Krasnagrūdos dvaras yra sektinas pavyzdys, kaip naujam gyvenimui ir kultūrinei veiklai prikeliami buvę kultūros židiniai. Toks kultūros židinys yra buvęs ir Ilguvos dvaras Šakių rajone. Beatričės labdaros ir paramos fondas nuo 2011 metų bando išsaugoti dvaro pastatą ir atgaivinti jame vykusią kultūrinę veiklą. 

 

BAIGĖSI "TAMSA" 

Birželio 28 dieną baigėsi realybės šou eksperimentas "Tamsoje". Aštuonias savaites visiškoje tamsoje išbuvusios finalą pasiekė trys daugiausiai žiūrovų pritarimo sulaukusios poros. Tiesioginės transliacijos metu sustabdžius internetinį balsavimą paaiškėjo, kad 720 žiūrovų balsų persvara pagrindinį prizą - 20 tūkst. eurų - laimėjo neregio Andžėjaus Ravano ir matančiosios Simonos Karinauskaitės duetas. 

Budapešte vykusioje TV formatų mugėje projektas "Tamsoje" gavo apdovanojimą už geriausią TV formatą Centrinėje ir Rytų Europoje. 

 

IR "NEREGIŲ ŽEMĖ" 

Birželio 29 dieną Karlovi Varuose (Čekija) vykusioje kino šventėje surengta trišalė retrospektyva "Laiko atspindžiai: Baltijos šalių poetinė dokumentika". Joje pristatyti geriausi Estijos, Latvijos ir Lietuvos dokumentininkų kūriniai. Tarp jų - Audriaus Stonio "Neregių žemė". 

Tarptautinė Karlovi Varų kino šventė rengiama nuo 1946 metų. 

 

DALINOMĖS 

Birželio 30 dieną baigėsi daugiau nei mėnesį trukęs aklųjų ir silpnaregių meninės saviraiškos festivalis "Aš muzika, daina ir šokiu dalinuos". Biržų pilyje prasidėjęs festivalis keliavo per poilsiavietę "Zelva" (Trakų raj.), Veiviržėnus (Klaipėdos raj.) baigėsi vėl sugrįžęs į "Zelvą". Renginyje dalyvavo aklųjų ir silpnaregių folkloro, vokaliniai ansambliai, šokių kolektyvai, rankdarbių kūrėjai. Festivalio įvairovę skatino skirtinga geografija, kultūrinė aplinka ir kūrybinė nuotaika. 

 

DALYVAVOME 

Birželio 30 - liepos 6 dieną įvyko Lietuvos šimtmečio dainų šventė "Vardan Tos". Gausiame jos dalyvių būryje netrūko ir aklųjų bei silpnaregių dainos, šokio mylėtojų. Norint patekti į šimtmečio šventę kolektyvams reikėjo dalyvauti griežtoje atrankoje. Lietuvos akliesiems ir silpnaregiams renginyje atstovavo šeši kolektyvai. Su folkloro kolektyvais kartu koncertavo "Versmė" (Vilnius), "Sedula" (Šiauliai) ir "Ramočia" (Kelmė). Šokio sūkuryje sukosi "Šimtažiedis" (Vilnius) ir "Kanapėlė" (Panevėžys). Dainų šventėje dalyvavo ir Klaipėdos regos ugdymo centro teatro trupė "Palėpė". 

 

PRAMOGA VAIKAMS 

Liepos 5-ąją - Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje surengta kūrybinė akcija-pleneras "Karalius Mindaugas". Į ją pakviesti jaunieji miesto gyventojai galėjo lavinti meninius įgūdžius, dalyvauti protų mūšyje. 

 

IŠLAIKĖ 

Liepos 13 dieną šešiems Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviams iškilmingai įteikti brandos atestatai. Visi abiturientai brandos egzaminus išlaikė sėkmingai ir galvoja apie tolimesnes studijas. 

 

PRIE JŪROS 

Liepos 13-19 dieną septyniolika LASS Utenos rajono filialo narių ir juos lydinčių asmenų ilsėjosi poilsio namuose "Spindulys". Šventojoje įsikūrę aklieji ir silpnaregiai stengėsi pažinti pajūrio kraštą: lankėsi Jūrų muziejuje, Kuršių Nerijos turistų pamėgtose vietose. 

"Spindulyje" reabilitacijos, mobilumo įgūdžių tobulinimo, sveikatos gerinimo, bendravimo su regos negalią turinčių asmenų šeimų nariais projektus šiais metais jau įgyvendino LASS Anykščių, Jonavos, Klaipėdos rajono, Lazdijų, Pakruojo, Varėnos rajonų filialų organizacijos. Panašaus pobūdžio renginius ruošiasi įgyvendinti ir kitos LASS rajonų organizacijos. 

 

KODĖL GIRDIMI PAUKŠČIAI 

Net keliose didžiosiose Japonijos traukinių stotyse per garsiakalbius skamba vietinių paukščių giesmės. Turistai mano, kad tokio muzikinio fono priežastis - noras padėti keleiviams atsikratyti streso ir nusiraminti. Kiti spėlioja, kad taip atbaidomi kiti paukščiai. Girdimi garsai turi praktinę paskirtį. Jie skirti neregiams. Pagal tuos garsus galima susirasti laiptus, bilietų kasas, duris. Nepamirštos ir reljefinės plytelės šaligatviuose, užrašai brailio raštu, reljefinės rodyklės. Tą pačią funkciją atliktų ir kitokie garsai, tačiau tokie garsai yra nenatūralūs, juos dažnai skleidžia automobiliai, telefonai ir kiti prietaisai. Tokie nenatūralūs garsai dažnai erzina. Vietiniai gyventojai geležinkelio stotyse paukščių garsų nebepastebi. 

Skirtingose stotyse naudojami skirtingi garsai. Kartais pasitelkiamas vandens tekėjimo garsas, kartais - vietinės gyvūnijos garsai. Skirtingi garsai "veda" prie skirtingų objektų. 

Ši sistema turi vieną trūkumą - reikia iš anksto žinoti, ką kokie garsai reiškia ir kokia jų paskirtis. Patys japonai apie tai žino, o regėjimo negalią turintys turistai šią sistemą turi išmokti. 

 

NAUJA VALDŽIA 

Birželio 30 dieną Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga suvažiavime išsirinko naują organizacijos vadovą. Dvylika metų Vokietijos akliesiems ir silpnaregiams sėkmingai vadovavusi Renate Reymann dar vienai ketverių metų kadencijai savo kandidatūros nebekėlė. Didele balsų dauguma naujuoju organizacijos prezidentu išrinktas Klausas Hanas (Klaus Hahn) iš Miunsterio. Prieš tai naujasis prezidentas dvylika metų buvo organizacijos prezidiumo narys. 

Suvažiavime Vokietijos parlamento viceprezidentei Klaudijai Rot (Claudia Roth) įteiktas Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos garbės medalis. Šis apdovanojimas įsteigtas 1988 metais. Juo pagerbiami ypač akliesiems ir silpnaregiams nusipelnę regintieji. C. Rot pagerbta už pastangas neregius integruojant į šalies kultūrinį gyvenimą. Parlamento viceprezidentė nuo 2011 metų būdama filmų su garsiniu apibūdinimu premijos teikimo komisijos narė ypač daug nuveikė, kad kinas būtų pritaikytas ir neregiams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]