TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

BALTA, BALTA...


Dar neseniai, norėdamos baltų skalbinių, moterys kelias valandas virindavo kubilus į muiluotą vandenį sumerkusios baltą patalynę, apatinius, virtuvės rankšluosčius. Virindavo maišydamos puodą ilga medine mentele... Dabar modernios skalbimo mašinos, kokybiškos skalbimo priemonės palengvina mūsų buitį. Tačiau ir jos kartais negelbsti. Nuo vandens, laiko, neišsiplaunančių dėmių drabužiai praranda savo gerą išvaizdą. O norisi baltumo, gaivumo. 

Drobes senoliai balindavo saulėje, ištiesę audinius spindulių glamonėms, vėjui. Baltiniai kvepėdavo laukais ir gaiva, o mes gi, tam pasitelkiame ... chemiją. 

Bet kiekvienas laikmetis turi savo "išradimus" ir mes turime galimybę rinktis: džiovinti vėjyje ar džiovyklėje su sintetiniais (kenksmingais) kvapikliais. Skalbti ir balinti įvairiomis chemiškai aktyviomis skalbimo priemonėmis, ar rinktis mažiau kenksmingas, liaudiškas. 

Tad kokie tie veiksmingi natūralūs būdai balinti drabužius? 

Balti apatiniai drabužiai patinka daugeliui žmonių, ypač moterims. Deja, dažnai kyla viena problema – nors ir skalbiame gerais milteliais, apatiniai greitai įgauna gelsvą arba pilką atspalvį. Jei drabužiai medvilniniai, juos galima skalbti aukštoje temperatūroje, tačiau liemenėles balinti reikia atsargiai. Kad ji vėl taptų balta į dubenį šilto vandens (ne karšto) įberkite 2 šaukštus druskos, šaukštą sodos ir šaukštą skalbimo miltelių. Viską gerai išmaišykite ir pamerkite liemenėlę 15 – 20 minučių. Dažniausiai to pakanka, tačiau jeigu apatiniai labai patamsėję, palaikykite juos tirpale pusvalandį arba per naktį. Tuomet rankomis išskalbkite ir išskalaukite šiltame vandenyje. Šis būdas tinka ne tik apatiniams, bet ir plonoms baltoms palaidinėms, marškinėliams. Drabužiai išliks ne tik baltutėliai – jie nepagels ir nepapilkės. 

Skalbinius, įvairius drabužius balina, geltonas dėmes padeda panaikinti citrinų rūgštis arba baltojo vyno actas. Sumaišykite 2–3 valgomuosius šaukštus citrinų rūgšties arba 15 ml baltojo vyno acto su 1 litru vandens. Gautą tirpalą užvirinkite, perpilkite į kitą indą ir užmerkite jame baltus skalbinius. Palikite per naktį. Kitą dieną skalbkite įprastu būdu. 

Išskalbti kojines, kad jos vėl būtų baltos, yra ne vienas būdas, bet naudoti baliklius, net ir be chloro, ne visada norisi. Be to, tai – daugiau chemijos ir išlaidų. Galima užjuodusias kojines dienai pamerkti vandenyje su tomis pačiomis skalbimo priemonėmis ar muilu su tulžimi, tačiau metant į skalbyklę vis tiek tenka jas patrinti. Trinti rankomis šiais laikais "nebeįdomu", tad ką daryti? Kaip žinoma, baltiems skalbiniams skirtos skalbimo priemonės šiek tiek balina. Tad pabandykite pirmą kartą baltas kojines sudėti į skalbyklę kartu su baltais drabužiais, o antrą – su spalvotais. Jei prireiks, skalbkite ir trečią kartą. Žinoma, dėl tokio skalbimo gal kiek smarkiau susidėvi, tačiau laiko tikrai sutaupo. 

Jei drabužiai nusidažė. Paimkite du indus, į kiekvieną jų pripilkite po 5 litrus vandens ir užvirinkite. Į vieną puodą įberkite 10 g smulkiai sutarkuoto ūkiško muilo, o kitame ištirpinkite kelis kalio permanganato kristalus. Vanduo turėtų būti ne violetinis, o švelniai rausvas. Abu tirpalus sumaišykite mentele. Sudėkite į gautą tirpalą išplautus šviesių spalvų skalbinius. Visos dėmės ir nešvarumai iš skalbinių pasišalins per 6 – 8 val., todėl tokį darbą geriausia daryti vakare. Kitą dieną skalbinius beliks ištraukti ir perskalauti. Teigiama, kad toks būdas ir efektyvus, ir saugo patį audinį. 

Baltus drabužius galima išbalinti vandenilio peroksidu. Į du litrus šilto vandens įpilkite arbatinį šaukštelį 3 procentų peroksido, taip pat galima įdėti šiek tiek sodos. Sudėkite išplautus drabužius ir palaikykite 15 – 20 min. kartais apversdami, pagrumdydami. Išskalaukite dideliame kiekyje vandens. 

Gipiūrui ir tiuliui balinti į kibirą karšto vandens įdėkite du valgomuosius šaukštus vandenilio peroksido ir šaukštą amoniako, išmaišykite. Audinius palaikykite 30 min., paskui išskalaukite. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]