NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Tadas MATUSEVIČIUS

SUSIPAŽINKITE: BRAILIO EILUTĖS


(Tęsinys, pradžia "M. Ž." Nr.3, Nr.4. Baigiame pristatyti "Freedom Scientific" "Focus Blue 40" penktos kartos brailio eilutę) 

 

Meniu 

Naujoji "Focus", kaip ir daugelis šiuolaikinių brailio ekranų, norėtų pasigirti vidiniu meniu. Paspaudus įrenginio centre esantį meniu mygtuką vieną kartą, rodoma įrenginio būsenos informacija – laikas, baterijos lygis, aktyvios sąsajos tipas ir t.t. Paspaudus meniu mygtuką dar kartą, patenkame į meniu parinktis, deja, jų labai nedaug, o didesnioji dalis yra tiesiog beprasmės, todėl, taupydamas vietą, aptarsiu tik svarbiausias. 

"Bluetooth" (BT) numeris – rodo unikalų "Focus" BT numerį, kad esant kelioms "Focus" brailio eilutėms toje pačioje patalpoje, prisijungus būtų galima jas atskirti. 

Pasikartojimo intervalas – reguliuoja naršymo mygtukų pasikartojimo intervalą, kai laikote juos nuspaustus norėdami greitai prasukti tekstą ar failų sąrašą. Nereikia spaudinėti mygtuko, jeigu ko nors ieškote, galite tiesiog nuspausti ir laikyti, kad slinktumėte per elementus. Gal ir gera funkcija, tačiau greitis yra per didelis, kad balso sintezė spėtų pasakyti bent po du teksto eilutės ar elemento pavadinimo žodžius, juo labiau, brailio eilutėje nespėsite nieko užčiuopti, jeigu tokiu būdu ieškosite. Dar šiaip taip įmanomas tik pats mažiausias greitis. 

Laikrodis – leidžia nustatyti valandas, minutes, ar rodyti sekundes, pasirinkti laiko formatą. Beprasmė funkcija įrenginyje, kuris veikia tik sujungtas su kompiuteriu ar telefonu, kur laikas visada po ranka. 

Kalendorius – tai dar viena beprasmė funkcija dėl tos pačios priežasties kaip ir laikrodis. 

Brailio taškų aštrumas (angl. Vary Braille) – apie šią funkciją reikia žinoti ne tiek dėl to, kad ji būtų labai naudinga, o todėl, kad būtų galima bent iš dalies to išvengti. Ši parinktis reguliuoja būsenos juostos ir meniu elementų brailio rašto taškų aštrumą. Anksčiau šita funkcija buvo prieinama tik iš "JAWS" nustatymų, dabar, jeigu naudojate kitą ekrano skaitymo programą, tai iš įrenginio meniu nustatytas taškų aštrumo lygis galioja ir naudojant tą programą, tad išvengiame priklausomybės nuo "JAWS". Tačiau kaip sakoma, nuo vilko bėgi, ant meškos užšoki. Naujojoje "Focus" brailio taškai yra taip užaštrinti, kad net pasirinkus žemiausią lygį, kai kuriems žmonėms, turintiems itin jautrius pirštus, gali būti truputį per aštrūs ir nemaloniai dirginti jų pagalvėles. Nepatyrusius vartotojus turiu įspėti, kad įpratimas skaityti aštria brailio eilute atbukina pirštų jautrumą ir su laiku darosi vis sunkiau skaityti popierinį brailį. Senojoje "Focus" taškai taip pat buvo reguliuojami, tačiau jų aštrumas labai saikingas, todėl man reikėjo berods didžiausio. Beje, dar viena nemaloni patirtis su šia "Vary Braille" technologija – po keleto metų naudojimo taškai išsiderina, pasidaro nelygūs, kartais stringa, arba dėl nesuprantamų priežasčių visos eilutės taškų aštrumas staiga sumažėja, o paskui vėl padidėja. 

Susieti įrenginiai – čia galite pasižiūrėti, kokie įrenginiai suporuoti su jūsų brailio eilute ir juos pašalinti po vieną ar visus iš karto. Nesuprantu, kam to reikia, juk porą galima pašalinti ir iš kompiuterio ar telefono, su kuriuo brailio eilutė susieta. Greičiausiai tuo siekta suteikti prieigą pašalinti atsitiktinai ar tyčia prisijungusį svetimą įrenginį, nes standartinis PIN kodas 0000 yra plačiai taikomas daugybėje "Bluetooth" įrenginių ir nėra saugus, o mūsų aptariamas prietaisas neturi gamyklinių nustatymų atkūrimo parinkties, kad būtų galima tokius ryšius išvalyti. 

 

"Focus Blue 40" penktos kartos brailio eilutė

Suderinamumas 

Naujoji "Focus" visų pirma skirta naudoti su ekrano skaitymo programa "JAWS", su ja gauname daugiausiai galimybių. Tai suprantama, nes tiek "Focus", tiek ir "JAWS" yra tos pačios kompanijos produktai, skirti papildyti vienas kitą, tačiau naujoji "Focus" puikiai veikia ir su kitomis ekrano skaitymo programomis, tokiomis kaip "NVDA" ar Androido "BrailleBack", tik funkcionalumas yra ribotas, nes kai kurios funkcijos ir komandos prieinamos tik naudojant "JAWS". Su "Apple" įrenginiais išbandyti neturėjau galimybės, tačiau internete radau informacijos, kad naujoji "Focus" puikiai veikia su IOS 11, bet nepavyks naudoti su senesnėmis IOS versijomis. 

 

Vertinimas 

Dizainas – 3. Šiuolaikiškas, sumažintų gabaritų, lengvas, patikimai atrodantis įrenginys. Dėl galuose esančių bamperių, neproporcingo ilgio. 

Surinkimo kokybė – 4. Tvirtas aliuminio ir nerūdijančio plieno korpusas. Nelabai kokybiški valdymo mygtukai, netinkamas įjungimo/išjungimo mygtukas. 

Priedai – 2. Senamadiškas AC įkroviklis, prastas USB kabelis, nekokybiškas ir nepraktiškas dėklas. 

Sąsajos – 5. Puikus "Bluetooth" ryšys, 5 įrenginių palaikymas ir greitas perjungimas, patikima USB C jungtis. 

Valdymas – 3. Visi valdymo mygtukai sudėti į priekinę įrenginio dalį, todėl gali būti paspaudžiami tik nykščiais, kai kurių mygtukų paskirtis dubliuojasi, kai kurie suderinami tik su "JAWS". 

Brailio klaviatūra – 5. Puikus paspaudimo gylis, geras atsakas, patogūs klavišai, labai tylus veikimas. 

Baterija – 5. Pakankamas veikimo laikas, gana greitas įkrovimas. 

Brailio taškų aštrumas – 4. Geras juntamumas, bet kai kam gali būti per aštrūs, nelabai gerai užsirekomendavusi "Vary Braille" technologija. 

Meniu – 2. Dauguma nustatymų beprasmiai. 

Suderinamumas – 4. Kai kurios funkcijos ir komandos prieinamos tik su "FS" gaminamu ekrano skaitytuvu "JAWS". 

 

Išvados 

Apibendrinant "Freedom Scientific" padarė gana gerą darbą, puikūs "Bluetooth" sprendimai, puiki brailio klaviatūra, minimalūs gabaritai, iš esmės tikrai patikimas ir šiuolaikiškas įrenginys, bet vis dar trūksta dėmesio valdymo mygtukams bei priedams ir akivaizdu, kad tyčia ar netyčia daromi drastiški, neapgalvoti sprendimai (bamperiai ir "antikvarinis" įjungimo/išjungimo mygtukas). Jeigu ne per didelis įrenginio ilgis, prastas dėklas bei visom natom "skambantys" mygtukai, "FS" su savo naująja "Focus" tikrai galėtų atsistoti jeigu ne į lyderio vietą, tai tarp pačių geriausių tradicinių brailio eilučių. Tačiau akivaizdu, kad gamintojas vis dar nėra tam pribrendęs, jis tik prisivijo konkurentus, kurie jau gerą dešimtmetį siūlė panašius produktus. 

Ar apsimoka pirkti – sunkus klausimas. Jeigu jums netrukdo per didelis įrenginio ilgis, jeigu nereikia įrenginio su integruota užrašine ir kitomis vidinėmis programomis bei funkcijomis, tuomet taip, apsimoka. Kaina yra sąlyginai patraukli, įrenginys patikimas ir mes po to kai "HumanWare" "susimovė" su "Bluetooth" ryšiu, šioje brailio įrenginių kategorijoje nelabai turime daugiau ką rinktis. Jeigu brailio eilutė bus naudojama tik per USB kabelį, tada neatmesčiau ir "HumanWare" "Brailliant BI" serijos, puikus dizainas, galimybė pasirinkti 32 arba 40 brailio langelių variantą, tvirtas aliuminio korpusas, gera brailio klaviatūra, patogus valdymas, tylus veikimas, geras suderinamumas. Tikrai puikus įrenginys už savo kainą palikęs man labai gerą įspūdį. Tik gaila šiuo metu "Brailliant" Lietuvą pasiekia su keistu "Bluetooth" defektu, kurio priežasties taip ir nepavyko iki galo išsiaiškinti, bet panašu, kad problema susijusi su skirtingais "Bluetooth" dažnių diapazonais. Tačiau jeigu jūs norėtumėte funkcionalesnio įrenginio su integruotų programų rinkiniu, tada naujoji "Focus" tikrai ne jums, už tą pačią kainą – apie 2800–3000 eurų galima įsigyti jau seniai gaminamą, bet iki šiol visame pasaulyje gerai perkamą ir aukštai vertinamą "Hims" "Braille Edge 40" brailio eilutę su integruota užrašine ir daugybe kitų vidinių funkcijų bei programėlių, SD kortelių skaitytuvu, tokia pat puikia baterija, itin gera brailio klaviatūra, funkcionaliu ir patogiu valdymu, nors plastikiniu, bet tvirtu ir pakankamai kompaktišku korpusu ir gerais priedais. Šis įrenginys bus jūsų geriausias draugas bet kokioje situacijoje. Apskritai naujoji "Focus" paliko labai prieštaringus įspūdžius, toks jausmas, lyg gamintojas tyčia pagamino šiuolaikišką, bet nepraktišką produktą, kad ateityje galėtų jį tobulinti ir vėl parduoti kaip naujieną. 

Redakcijos prierašas. Kompanijos "HumanWare" atstovų Lietuvoje UAB "Biomedika" teigimu, ateinančiais metais ši kompanija ketina pradėti gaminti naują brailio eilutės "Brailiant BI" modelį su aukštesne "Bluetooth" versija. Anot gamintojų, tai turėtų išspręsti kai kuriems vartotojams su "Bluetooth" naudojimu kylančias problemas. Nepatvirtintais duomenimis, Lietuvoje dar šiais metais turėtų apsilankyti kompanijos atstovas ir praktiškai patikrinti, kokių sunkumų kyla mūsų šalies vartotojams naudojant šį ryšio būdą. Atvyks ar neatvyks, kol kas niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau jeigu rimtai domitės brailio eilutėmis ir šiais metais savosios dar neįsigysite, kitų metų pradžioje nepasikuklinkite pasidomėti ir "Brailliant" naujienomis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]