TRUMPAI

 

 


JEI RŪPI SVEIKAS GYVENIMAS 

LASS respublikinis centras registruoja norinčius dalyvauti sveiko gyvenimo būdo ir psichologinės harmonijos mokomojoje stovykloje. 

Stovykla veiks rugpjūčio 20-26 dieną Šventojoje, LASS poilsio namuose "Spindulys". Stovykla skirta regėjimo negalią turintiems 40-60 metų amžiaus žmonėms. 

Patirtimi dalinsis sveikos mitybos ir fizinės kūno kultūros bei meno terapijos specialistai. Vyks paskaitos apie sveiką gyvenseną, fizinės kultūros ir meno terapijos praktiniai seminarai. Dalyviai bus maitinami taikant vegetarinės mitybos principus. Keturiolikai stovyklos dalyvių talkins trys savanoriai. 

Norintys dalyvauti kviečiami iki birželio 1 dienos kreiptis į Liną Puodžiūnienę elektroniniu paštu [email protected]. Stovykloje bus daug praktinių užsiėmimų, todėl prieš registruodamiesi gerai įvertinkite savo sveikatos būklę ir fizinį pasirengimą. 

 

APIE KARALIŠKUS AUDINIUS 

Kovo 20 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre įvyko edukacinė pamoka "Karališkieji audiniai". Jį vedė Valdovų rūmų edukatorė Vida Kaunienė. Mokiniai įgijo žinių apie gobelenų gamybos technologiją, susipažino su lino ir medvilnės augalais, pluoštais, siūlais, audiniais, patys pabandė austi. 

 

NUGALĖJO JAUNYSTĖ 

Kovo 21 dieną Kaune baigėsi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių moterų šachmatų čempionatas. 

Čempionės titulą iškovojo moksleivė iš Panevėžio Darija Staškevičiūtė. Antra liko Violeta Benkunskienė, trečia - Irena Karsokaitė. 

Vasarą Lenkijoje įvyks pasaulio moterų ir jaunimo šachmatų čempionatai. Lietuvos aklųjų sporto federacijos vykdomasis komitetas nusprendė, kad Lietuvai juose atstovaus trys geriausiai žaidžiančios moterys ir viena jaunoji šachmatininkė. Kovos Kaune lėmė, kurios žaidėjos Lietuvai atstovaus Lenkijoje. Jau aišku, kad turnyro nugalėtoja D. Staškevičiūtė dalyvaus jaunimo čempionate, tuomet moterų čempionate - atitinkamai po jos išsirikiavusios trys šachmatininkės: V. Benkunskienė, I. Karsokaitė ir I. Skėrutė. 

 

PALIESTI 

Kovo 23 dieną Prahos (Čekija) nacionalinėje galerijoje atidaryta paroda "Paliesti šedevrus" ("Touching Masterpieces"). Paroda įdomi tuo, kad joje pasitelkus virtualiąją realybę lankytojai gali liesti 3D maketus - žymių skulptūrų kopijas. Apžiūrėti Mikelandželo "Dovydą", Milo Venerą, senovės Egipto karalienės Nefertitės biustą. 

Projektą įgyvendino Čekijos organizacijos "Geometry Prague" ir "NeuroDigital", bendradarbiaudamos su Aklųjų ir silpnaregių Leontinkos fondu. 

Organizacija "NeuroDigital" sukūrė specialiai liesti pritaikytas pirštines: jas užsimovęs žmogus "jaučia" virtualiai pavaizduoto daikto formą. Jaučiamas svoris, fizinės daikto savybės. Galima čiuopiamą objektą suspausti arba išmesti iš rankų. Tačiau organizatoriai mano, kad lankytojai nenorės gadinti meno kūrinių, nesvarbu, kad jie - virtualios kopijos. 

Pirštinių delnuose ir pirštų galiukuose yra po 10 sensorių, kurių atitinkamo dažnio ir intensyvumo vibracijų dėka sukeliamas pojūtis, lyg būtų liečiamas realus daiktas. 

Maloni žinia tiems, kas negali nuvykti į Prahą, bet turi pinigų. Už juos galima įsigyti pirštinių (vienos kaina - 499 Eur) ir atsisiųsti parodos eksponatus iš projekto interneto svetainės touchingmasterpieces.com. 

 

"RADIOAKTYVŪS" 

Kovo 26 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre lankėsi buvę jo mokiniai - garso režisierė Eglė Jarmolavičiūtė ir radijo laidų vedėjas Vidas Mekionis. Svečiai pristatė radijo laidų vedėjo ir garso režisieriaus profesijas. Buvo aptartos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje garso režisieriaus specialybės studijos turint regos negalią. 

 

APIE ISTORIJĄ 

Kovo 28 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, lankėsi istorikas, rašytojas ir diplomatas Alfonsas Eidintas. 

Svečias papasakojo, kaip buvo rengiama ir rašoma nauja "Lietuvos istorija", skirta žmonėms, nieko nežinantiems arba žinantiems apie Lietuvą labai mažai. A. Eidintas yra vienas šios knygos bendraautorių, parašęs skyrių apie 1918-1940 metų laikotarpį. Knygą Lietuvos aklųjų bibliotekai padovanojo LR užsienio reikalų ministerija. A. Eidintas įgarsino vieną naujosios "Lietuvos istorijos" skyrių. 

 

TARPTAUTINIS VILNIUJE 

Balandžio 6-8 dieną Vilniuje įvyko tarptautinis golbolo turnyras Vilniaus LIONS Vytauto Didžiojo klubo taurei laimėti. Jame dalyvavo 12 komandų, tarp jų dvi Lietuvos rinktinės. Kartu tai buvo vienas paskutiniųjų turnyrų prieš birželio mėnesį Švedijoje vyksiantį pasaulio golbolo čempionatą. Taip pat surengti ir kursai golbolo teisėjams. 

Pirmąją vietą turnyre iškovojo antroji Lietuvos rinktinė, antrąją - pirmoji Lietuvos rinktinė, treti liko vokiečiai, mažajame finale įveikę kanadiečius. Rezultatyviausiu žaidėju tapo pirmosios Lietuvos rinktinės narys Nerijus Montvydas, įmušęs 40 įvarčių. 

 

SUSITIKIMAI SU LEIDĖJAIS 

Balandžio 11 dieną Lietuvos aklųjų biblioteka skaitytojams surengė išvyką į Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklą. 

Su LAB skaitytojais bendravo leidyklos darbuotojas, vertėjas, publicistas Gediminas Pulokas. Jis pristatė naujausias LRS leidyklos jau išleistas ir leidžiamas knygas, papasakojo apie vertėjo darbą. 

LAB, siekdama mažinti skaitytojų socialinę ir informacinę atskirtį, kovo-gegužės mėnesiais numačiusi surengti keturis susitikimus su knygų leidėjais ir platintojais. Jau įvyko susitikimai knygyne "Eureka" ir LRS leidykloje. Laukia - dar kartą knygyne "Eureka" bei leidykloje "Kitos knygos". Taip pat yra rengiami knygų pristatymai, aptarimai pačioje bibliotekoje. 

Susitikimai su skirtingais leidėjais bei knygų platintojais, skirtingos leidyklų strategijos pasirenkant leidžiamas knygas, informacija apie dažniausiai skaitomus ir perkamus autorius padeda akliesiems ir silpnaregiams susidaryti išsamesnį vaizdą, kas vyksta šioje kultūrinio gyvenimo srityje. 

 

Į KLAIPĖDĄ 

Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, veikusi XX a. Lietuvos dailininkų paveikslų reljefinių reprodukcijų serija "Blind Date" atvyko į Klaipėdą. Balandžio 13 dieną uostamiestyje atidarytą parodą sudaro dešimt originalių paveikslų ir jų taktilinės reprodukcijos. Šias reprodukcijas galima liesti rankomis ir susipažinti su paveikslų turiniu. Prano Domšaičio galerijoje paroda veiks iki gegužės 20 dienos. Ją aplankyti galima galerijos darbo laiku: antradieniais-šeštadieniais nuo 12 iki 18 val., sekmadieniais - nuo 12 iki 17 val. 

 

TRADICIJOS LAIKOSI 

Balandžio 14 dieną Kretingos kultūros centre įvyko 23-oji šventė "Kretingiškė polka". Joje kartu su dar septyniomis kapelomis svajingų melodijų pagrojo ir LASS Kretingos rajono filialo liaudiškos muzikos kolektyvas "Sodžius". Šis kolektyvas, galima sakyti, yra tradicinės šventės senbuvis. 

 

STARTUOJA PROJEKTAS 

Gegužės 7 dieną LNK televizijoje startuoja socialiniu eksperimentu, realybės šou įvardijamas projektas "Tamsoje". Jo dalyviai - ir gerai matantys, ir neregiai. LNK projektui filmuoti iš Vokietijos atsigabeno specialią filmavimo techniką. Realybės eksperimentą LNK įgyvendins kartu su mokymų centru "Dialogas tamsoje". Projektas bus rodomas dešimt savaičių. Jame dalyvaus tamsos nepabūgę gerai matantys žmonės. Jiems naujoje aplinkoje gyventi talkins aklieji ir silpnaregiai. Aplinka bus pritaikyta visiškai tamsai - nebus mobiliųjų telefonų, laikrodžių, mikrobangės krosnelės ar šaldytuvo skleidžiamos šviesos. Kiekvieną savaitę dalyviai turės atlikti specialias neregio gyvenimą atskleidžiančias užduotis. Projekto sumanytojų nuomone, jis sukurs platformą, kurioje neregiai galės pademonstruoti savo įgūdžius ir sugebėjimus. 

 

JAUSMAŽENKLIAI IR APIE MUS 

"Apple" kompanija nori užregistruoti trylika naujų jausmaženklių - žmogaus nuotaikas atspindinčių piešinėlių. Naujieji jausmaženkliai yra susiję su negaliomis. Tarp jų yra šunų vedlių, klausos aparatų ir kitų negalią atspindinčių elementų. Kurdama jausmaženklius "Apple" bendradarbiavo su neįgaliesiems atstovaujančiomis organizacijomis. Tarp jų - Amerikos aklųjų taryba. Kompanija prašymą įregistruoti naujus simbolius pateikė "Unicode consortium" įmonei. Jei prašymas bus patvirtintas, naujus jausmaženklius rasime 2019 metais pasirodysiančioje programėlėje "Emoji 12.0". 

 

APIE SILPNAREGYSTĘ 

Europos aklųjų sąjungos interneto svetainėje atsirado informacinis filmas, kuriame visuomenei pristatomas silpnaregio žmogaus kasdienis gyvenimas. Šis filmas sukurtas Europos silpnaregiams pasidalinus vaizdine medžiaga apie tai, kaip jiems sekasi kasdieniniuose reikaluose, kaip jie vertina savo negalią. Šis filmas - sudėtinė Europos aklųjų sąjungos informacinės kampanijos dalis. Dvidešimties minučių juostoje dvylika silpnaregių dalijasi savo patirtimi. Šiuo filmu leidžiama naudotis rengiant panašaus turinio informacines kampanijas ir Lietuvoje. Filmą "EBU, LOW WISION - Impact and Action" (EAS, SILPNAREGYSTĖ - kas tai yra ir ką reikia daryti) galite rasti Europos aklųjų sąjungos svetainėje www.euroblind.org arba socialiniame tinkle "YouTube". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]