PROJEKTAS

Giedrė REČIŪNIENĖ

PADĖJO PAŽINTI LIETUVĄ


Nuo vasario 14 iki kovo 11 dienos Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre vyko meninių darbų paroda, pristatyta pagal projektą "Padėk pažinti Lietuvą". Projektą praėjusių metų pabaigoje paskelbėme viešojoje erdvėje, todėl jame galėjo dalyvauti visi norintys – bet kokio amžiaus mokiniai ir jų mokytojai. Kaip panašiais atvejais priimta, skelbdami projektą nurodėme keletą tikslų, tačiau svarbiausias tarp jų buvo plėsti regėjimo negalią turinčių vaikų pažinimo ribas, formuoti jų sąmonėje kiek galima turtingesnį ir įvairesnį Lietuvos vaizdinį. Norėjome mokinius ir jų mokytojus paskatinti kuriant reljefines kompozicijas ieškoti būdų perteikti Lietuvos heraldikos, simbolių vaizdinius. Vėliau kiek išsiplėtėme – paraginome dalyvius kurti Lietuvos gamtos – medžių, augalų, gyvūnijos – taip pat architektūros simbolius ir jų fragmentus. Svarbiausias reikalavimas, kad darbus galima būtų liesti ir apžiūrinėti iš visų pusių. Todėl jie turi būti tvirti ir kartu ekologiški – iš molio, lino, medžio, popieriaus, audinio, metalo – labai norėjome, kad šie darbai liktų mokykloje, tuomet mokiniai kartu su mokytojais galės nuolat juos tyrinėti. 

Parodos eksponatai

Žmogui, neturinčiam vizualinės patirties ar turinčiam didelį regos sutrikimą, niekada nepakenks kuo daugiau pateikčių formuojant jo sampratą apie tam tikrus daiktus ar objektus. Visi žinome, kaip atrodo grybas – kotas ir kepurėlė – bet kokių gražių, įdomių jų būna: su "sijonėliais" ir taškučiais, be kepurėlės, tiesiog kaip į viršų platėjanti taurelė. Visi medžiai turi lapus. Ar jie vienodi – aišku, kad ne! Tad kuo jie skiriasi? Liesdami lipdytus ir veltus grybus, skirtingų formų lapus, vaikai praktiškai galėjo įsitikinti, kaip tarp savęs jie skiriasi! 

Kai kurie mokiniai, tik atėję į parodą, pirmą kartą išgirdo apie "Angelų kalvą" – visai netoli Trakų esantį tokio paties pavadinimo kalnelį. Čia jau stovi apie trisdešimt didingų ąžuolinių angelų, simbolizuojančių Meilę, Tikėjimą, Viltį, dvasios ramybę, sveikatą. Vienas iš jų – Vilties Angelas – nužengė pas mus. Tiesiai į parodą, tartum burtininko paliepimu, "nužengė" ir kiti eksponatai: floristinis gyvybės medis, "Laisvės sienos" fragmentas. 

Parodoje eksponuoti Vilniaus ir Vilniaus rajono, Trakų Vokės, Širvintų, Varėnos – iš viso dešimties šalies mokyklų, tarp jų ir mūsų centro, moksleivių ir mokytojų darbai. Ypač smagu, kad kai kuriuos darbus pristatė patys autoriai, pasakojo, kaip gimė idėja ir kiek laiko truko ją įgyvendinti. Atidarant parodą taip pat dalyvavo buvęs mūsų mokyklos mokinys Gintaras Knieža, kuris papasakojo, kiek laiko truko pagaminti plytas visai "Laisvės sienai". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]