TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

BUROKĖLIAI - VAISTINĖ DARŽOVĖ?


Senovėje burokėlius naudojo tik kaip vaistą. Dėl savo gydomųjų savybių šios daržovės net buvo įtrauktos į Hipokrato veikalus. Maždaug prieš 2,5 tūkst. metų Europa maistui naudojo tik burokėlių lapus, o Azijoje - jau šakniavaisius. Visais laikais įvairios tautos burokėlius laikė gydomuoju produktu. 

Tai vienos vertingiausių pas mus auginamų šakniagumbinių daržovių. Jų sultys rekomenduojamos ligoniams po traumų ir operacijų, sveikstantiems po sunkių ligų. Ir ne veltui, nes 100 g burokėlių yra dešimtadalis būtinos paros normos vitamino C, burokėliuose gausu ląstelienos, cukraus ir organinių rūgščių (obuolių ir citrinų), aktyvinančių žarnyno peristaltiką. Gausu virškinimą ir šalinimą gerinančios ląstelienos, kraują stiprinančios folio rūgšties. Jie naudingi ir dėl pektinų, valančių organizmą ir šalinančių iš jo kenksmingas medžiagas. 

Tradiciniai mūsų patiekalai gaminami iš virtų ar keptų, marinuotų burokėlių, tačiau šviežiuose išlieka daugiau naudingų medžiagų. Sveikuoliai siūlo salotoms naudoti žalius burokėlius: labai plonai sutarkuotus juos tinka maišyti su obuoliais, kopūstais, svogūnais, gardinti saulėgrąžų, moliūgų, sezamo sėklomis, alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis. Tokios salotos ypač tinka prie visų mėsos patiekalų. Salotoms, mišrainėms, šaltibarščiams dažniausiai naudojami virti burokėliai. Švieži burokėliai išverda maždaug per 30-40 minučių, senesni verda ilgiau. Kai verdami nelupti burokėliai, į vandenį išteka mažiau sulčių, būna sodresnis skonis. Burokėlių vertintojai vieningai teigia, kad orkaitėje kepti burokėliai dar skanesni. Geriausia vidutinio dydžio burokėlius suvynioti į foliją (kiekvieną atskirai) ir kepti orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje apie valandą (didesni kepa ilgiau). Iškepus ataušinti, nulupti, supjaustyti ir duoti peno fantazijai gaminant salotas, užtepėles, sriubas. Nesunaudotus galima laikyti šaldytuve apie savaitę. Jei norite burokėlius iškepti kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo, žalią burokėlį nulupkite, perpjaukite į keturias dalis, apiberkite druska, pipirais, kitais prieskoniais, apšlakstykite aliejumi ir uždengę folija - kepkite. Beje, burokėlius galite kepti kartu su mėsos gabalėliu ir kitomis daržovėmis. 

Pastaruoju metu tapo labai populiaru gaminti su Viduržemio jūros regiono sūriais: "Feta", "Mocarela", "Rikota". Tokie deriniai išties tinkami, švelniai rūgštūs sūriai puikiai tinka su salsvo skonio burokėliais. Iškeptus orkaitėje burokėlius supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi, pabarstykite grūstais kmynais arba pistacijomis ir, išdėlioję lėkštėje, truputį apibarstykite druska, galima dėti gražgarsčių. Eksperimentuokite su įvairiausiais sūriais ir prieskoninėmis žolelėmis. 

Iš keptų burokėlių galima paruošti ir gardžių užtepėlių, trapučių, duoniukų, traškučių, pagardų. Smulkiai sutarkuokite pusę burokėlio, sumaišykite jį su tepamuoju grietinėlės sūriu ir šaukšteliu tarkuotų krienų, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir tepkite ant juodos duonos traškučių. 

Sveikuolių taip liaupsinamos trintos sriubos gali būti gaminamos ir iš burokėlių. Mes pratę prie tradicinių lietuviškų barščių ar šaltibarščių. 

Tad pasigaminkite: susmulkintą svogūną pakepinkite svieste, sudėkite supjaustytą saliero lapkotį, susmulkintą morką ir trumpai pakepinkite. Tada įpilkite apie 1 litrą daržovių ar vištienos sultinio, sudėkite kubeliais pjaustytą burokėlį, sutarkuotą antaninį obuolį, pasūdykite, įberkite pipirų ir pavirkite apie 15-20 min. (kol burokėliai suminkštės). Nukaistą sriubą kiek atvėsinkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Patiekite apibarstytą "Fetos" sūriu ar grietine. 

Nors pas mus populiariausi raudonieji burokėliai, iš tikrųjų jų būna įvairių spalvų - baltų, geltonų, oranžinių, margų. Tačiau raudonieji mūsų gomuriui kol kas įprasčiausi. Iš jų gaminamas garnyras ir salotos nusidažo ryškiai raudona spalva ar rausvai, priklausomai nuo to, kiek jų įdėta. 

Burokėlių sultys - natūralus, sveikatai nekenkiantis ir netgi naudingas dažiklis. Šia burokėlių savybe galime pasinaudoti. Jų marinatu galima nuspalvinti tarkuotus krienus, majonezą, įvairius padažus. 

Be tradicinių barščių ir jau išbandytų salotų, pabandykite pasigaminti kiek kitokių, netradicinių. 

 

Burokėlių salotos su pelėsiniu sūriu ir apelsinais 

Mums reikės: gūžės mėgstamų salotų, saujos gražgarsčių, kepto burokėlio, apelsino, 70 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, žiupsnio graikinių riešutų, druskos, šviežiai maltų pipirų. 

Užpilui: 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukštelio skysto medaus, šaukšto obuolių acto. 

Burokėlius supjaustykite pusgriežinėliais, salotas nuplaukite ir nusausinkite, nulupkite apelsiną ir suplėšykite skiltelėmis. Graikinius riešutus susmulkinkite (galite lengvai pakepinti keptuvėje). Užpilo produktus sumaišykite. Lėkštėje paskleiskite salotų lapus, gražgarstes, ant jų išdėliokite burokėlius, apelsino skilteles (jas galite aštriu peiliu pasmulkinti), patrupintą sūrį; užberkite riešutų, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir apšlakstykite užpilu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]