TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

CHEMIJA NE TIK ANT STALO


Tęsdami žurnale jau gvildentą mintį, kokiais vartotojais mes tapome turėdami galimybę nusipirkti pigiau drabužį, padiskutuokime, ar visada tai gerai? Ar skubėdami išmesti pabodusį, bet nesunešiotą rūbą, elgiamės teisingai? Gal galime kuriam laikui jį pakabinti į spintą ar atnaujinti dekoruodami arba perdarydami? 

Mes jau žinome apie įvairiausius priedus maisto produktuose, atrodytų, sukti galvą dėl to, ką vilkime, būtų per daug. Vis dėlto ant mūsų kūno kartu su gražiais ir madingais drabužiais slūgso ir nemažai chemijos. 

Jau nuo praeitų amžių buvo ieškoma gražių, sodrių spalvų dažų audiniams dažyti. Ne visi jie buvo kokybiški ir nepavojingi. Antai XVIII a. pabaigoje atrastas žalias dažiklis (apie mineralinius dažus dar mažai žinota), imtas naudoti ne tik audiniams dažyti, bet ir maistui puošti bei vaikų žaislams gražinti. Pasirodo, šis žalias dažiklis buvo gaminamas su arsenu - mirtinu nuodu. Tačiau ir XXI a. negalime būti tikri, kad šalia mūsų nėra pavojų. Norint padidinti medvilnės derlių, naudojami didžiausi trąšų ir pesticidų kiekiai. Taigi dabartiniai medvilniniai audiniai gaminami jau iš laukuose chemiškai apdorotų augalų. Mokslininkai nustatė, kad ypač nekokybiška ir kenksminga Kinijoje, nelegaliuose cechuose, gaminama medvilnė ir iš jos siuvami drabužiai. Nustatyta, kad Kinija sunaudoja net 42 proc. pasaulio tekstilės pramonei skirtos chemijos kiekio. Apskaičiuota, kad vieniems medvilniniams marškinėliams pagaminti reikia apie 150 g įvairių cheminių medžiagų - nuo pesticidų, naudojamų auginant medvilnę, iki chemikalų, apsaugančių gaminius nuo pelėsių transportavimo ir sandėliavimo metu. Vien dažiklių tekstilės pramonėje naudojama daugiau negu 8 tūkstančiai, o visų jų savybių dažniausiai nežino net patys gamintojai. 

Kad pelėsiai nesunaikintų jau pasiūtų drabužių, kaip apsauginė priemonė kartais naudojama kancerogeninį poveikį turinti medžiaga - formaldehidas. 2011 m. tyrimų, atliktų su suaugusiems skirta apranga, rezultatai parodė, kad pavojinga teršalų koncentracija buvo nustatyta daugelio gerai žinomų gamintojų produktuose. 

Sintetiniai ar medvilniniai drabužiai? Šis klausimas kyla nuolat. Esame įpratę, kad medvilnė - tai natūralu, saugu ir patogu, bet ši tiesa galioja tik tada, kai kalbame apie kokybišką produktą. Tad renkantis medvilnės gaminius vertėtų atsižvelgti į jų kilmę. Nereikia pradėti bijoti pirkti medvilninius drabužius. Daugelio stambiųjų aprangos gamintojų esame priskirti prie Vakarų vartotojų ir mums tiekiamos prekės yra kiek aukštesnės kokybės nei identiškos prekės pačioje Kinijoje ar Indijoje. Susirūpinti reiktų tiems, kurie pamėgo apsipirkti Azijos šalių interneto parduotuvėse ar turguje iš prekeivių, atsivežančių prekes nelegaliai. Ne paslaptis, kad "firminiai" drabužiai dažniausiai ir atkeliauja iš Kinijos ar kitų Azijos šalių. Pernelyg žema medvilninių drabužių kaina gali būti nuoroda į tai, kad žaliava, iš kurios jie pagaminti, netiko nė vienam savo prekių kokybe suinteresuotam gamintojui. Esant galimybei, reikėtų rinktis iš ekologiškų audinių pagamintus drabužius, tačiau nedideles pajamas gaunančiam vartotojui dažniausiai tai yra per brangu. Todėl galime sumažinti potencialius pavojus pasinaudodami keliais patarimais. 

Pirmoji ir visuomet daroma klaida - rengtis ką tik nusipirktais drabužiais. Juk juose gali būti sandėliuojant naudojamos "chemijos", formaldehido likučių. Rūbus, apatinį trikotažą, patalynę, rankšluosčius būtinai perskalbkite. Perskalbkite ir vaikiškus drabužėlius. Striukės ar paltai dar nėra tokie pavojingi, o štai tiesiogiai su kūnu besiliečiantys ir su mūsų prakaitu sąveikaujantys drabužiai gali mus nemaloniai apdovanoti nuodų doze. Skalbiant drabužius pašalinamos su audiniu nesukibusios dažiklio dalelės, galinčios ne tik dirginti odą, bet ir kartu su mikroskopinėmis pluošto dulkėmis nukeliauti tiesiai į plaučius. 

Sveikatos neprideda ir kvapiosios medžiagos, naudojamos ilgiau gulėjusių drabužių kvapui paslėpti. Visos naudojamos cheminės medžiagos gali tapti alergijos - kontaktinio dermatito priežastimi. Pastebėjus, kad drabužis erzina, geriau jo nenešioti. 

Mus traukia ryškios spalvos, tačiau ryškumu akinantis drabužis greičiausiai turi agresyvių dažiklių likučių. Jei nupirktas drabužis skalbiamas nuolat dažo, tuomet tikrai geriau jo nenešioti - meskite negailėdami į šiukšlių dėžę! 

Jei apsiperkate naudotų drabužių parduotuvėje - drabužius būtinai išskalbkite, išvėdinkite, nekabinkite iškart į spintas. Jei yra galimybė, rinkitės audinius iš alternatyvių medvilnei medžiagų - lino, kanapių pluošto. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]