SPORTAS

Martynas VIDUGIRIS

ČEMPIONŲ KELIAS


Pasaulio čempionas E. MatakasPraėjusių metų gruodžio pradžioje Mechike (Meksika) vyko pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionatas. Jis buvo itin sėkmingas abiem Lietuvos plaukikams - Edgarui Matakui ir Mindaugui Dvylaičiui. Jau čempionato pradžioje E. Matakas, plaukdamas 100 m laisvu stiliumi, iškovojo bronzos medalį. M. Dvylaičio startas buvo kuklesnis: plaukdamas įprastą 100 m nugara nuotolį, liko penktas. Paskutinę čempionato dieną, plaukdamas 50 m laisvu stiliumi, E. Matakas iškovojo aukso medalį ir tapo šios rungties pasaulio čempionu. M. Dvylaičio medalių kolekciją papildė pasaulio plaukimo čempionato bronzos medalis, iškovotas plaukiant 100 m krūtine. Beje, tapęs pasaulio čempionu, E. Matakas nei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių, nei savo asmeninio 50 m laisvu stiliumi rungties rekordo nepagerino - šį nuotolį jis yra plaukęs dar greičiau. Jaunąjį čempioną pakalbinome vos sugrįžus į Lietuvą. 

- Kaip jaučiasi naujas pasaulio čempionas? 

- Čempiono gyvenimo dar nepajutau, viskas taip pat kaip buvę, tie patys žmonės, gal tik susitikimų daugiau. Vos grįžęs į Lietuvą, truputį peršalau - tiek naujienų. Kaip bus ateityje - matysime. 

- Papasakokite, kaip ruošėtės čempionatui? 

- Sezonas buvo labai sunkus tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Pasaulio čempionatas turėjo vykti spalio pradžioje, bet dėl Meksikoje vykusio žemės drebėjimo buvo atidėtas. Dalyvavome pasirengimo stovykloje, ruošėmės ir fiziškai, ir psichologiškai, staiga paaiškėja, kad čempionatas atidedamas. Nenorėjome likti visiškai be varžybų - pasirinkome tarptautines varžybas Olandijoje. Rezultatai buvo aukšti, juos pasiekiau net neeikvodamas visų jėgų. Buvau geros fizinės formos, o ruošimosi čempionatui planas - treniruočių grafikas, fizinis pasirengimas - irgi buvo sudarytas teisingai. Grįžę iš Olandijos nusprendėme, kad pasaulio čempionate vis tiek dalyvausime. Po dviejų savaičių pertraukos sugrįžau į baseiną, pradėjau treniruotis. Su treneriais Dita Jovita Kareckiene ir Pauliumi Stankevičiumi visą dėmesį skyrėme trumpoms distancijoms. Pasirinkta metodika pasiteisino. 

- Pats pasaulio čempionatu ir jame pasiektais rezultatais turbūt esate patenkintas? 

- Kiek prasčiau pasirodžiau tik plaukdamas 400 m laisvu stiliumi. Be kitų aplinkybių galėjo turėti įtakos ir geografinė Meksikos padėtis, retesnis nei Lietuvoje oras, nes rungtyniaujant reikia daugiau ištvermės ir jėgų. Negaliu sakyti, kad viskas labai tobulai pasisekė, bet trumpuose nuotoliuose rezultatai džiugina. Galėjo būti dar geresni, nes savo asmeninių rekordų nepagerinau, bet tai nesutrukdė tapti pasaulio čempionu ir prizininku. 

- Ką galėtumėte pasakyti apie patį čempionatą? 

- Organizacinis lygis nebuvo itin aukštas. Maniau, kad pasaulio čempionatai turėtų būti organizuojami geriau. Baseinas senas, statytas 1968 m. Mechiko olimpinėms žaidynėms. Ateini į startą, o organizatoriai kartais pamiršta net muziką išjungti, tenka palaukti ir pašalti. Antidopingo kontrolė irgi žiūrėjo pro pirštus. Kai jau įšoki į baseiną, nėra kada galvoti, kas yra blogai, o kas gerai - dirbi darbą, kurį geriausiai sugebi. 

- Ką ketinate veikti grįžęs iš čempionato? 

- Dabar turėsime šešias savaites atostogų. Baseinas jau šiek tiek nusibodo, jaučiu nuovargį. Bet, manau, praeis atostogos ir vėl pradėsiu treniruotis visu pajėgumu. Vėl atsiras motyvacija, noras siekti rezultatų. 

- 2020 metais Tokijo parolimpinės žaidynės. Ar ketinate jose dalyvauti? 

- Oficialaus patvirtinimo dar neturiu, bet tikrai žadu dalyvauti ir kovoti dėl medalių. Realiai mano plaukimo technika dar gana prasta. Paskutiniu metu gal kiek pagerėjo, bet reikia dar labai daug dirbti. Kai plauki, tau pačiam atrodo vienaip, treneriams, žiūrint iš šono - kitaip. Tam tikrus dalykus neregiui dažnai būna sunku išaiškinti vien žodžiais, reikia viską rodyti tiek sausumoje, tiek vandenyje. Tai iš tikrųjų yra labai sunkus darbas. Iki Tokijo tikiuosi, kad visas klaidas ištaisysiu ir tapsiu technišku sportininku, galinčiu ir norinčiu kovoti dėl medalių. 

 

* * * 

E. Matakui daug kur antrina kitas pasaulio čempionato dalyvis ir prizininkas Mindaugas Dvylaitis: dalyvauti čempionate išties ruoštasi spalio mėn., jo atidėjimas gerokai sujaukė pasirengimo planus, įtakos rezultatams galėjo turėti laiko juostų, nakties ir dienos temperatūrų skirtumas. Baseinas, kuriame vykęs čempionatas, net nebuvo suspėtas pilnai atnaujinti. 

Abu plaukikai rimtai nusiteikę dalyvauti Tokijo parolimpinėse žaidynėse. Abu vasario pradžioje vėl grįžta į baseiną ir pradeda treniruotis: šiais metais laukia atvirasis Vokietijos plaukimo čempionatas, startai stipriausių Europos plaukikų pirmenybėse. 

Abu jaunuoliai, tarsi susitarę, studijuoja Lietuvos sveikatos universitete: M. Dvylaitis antrame kurse, E. Matakas - pirmame. Tiesa, Vyriausybė jau palaimino šio universiteto prijungimą prie Lietuvos sveikatos universiteto, bet jo studentų į žemės kraštą niekas neišdangins - kaip studijavo, taip ir studijuos! Tarp jų bus ir du geriausi Lietuvos aklieji plaukikai, realūs pretendentai į Tokijo parolimpines žaidynes ir į jų medalius... 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]