TRUMPAI

 

 


IŠAIŠKINTI STIPRIAUSIEJI 

Lapkričio 18-19 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių greitųjų šachmatų jaunimo, moterų ir vyrų čempionatai. Jaunimo, o kartu ir moterų čempionės titulą iškovojo panevėžietė Darija Staškevičiūtė. Tarp vyrų stipriausias buvo vilnietis Borisas Rositsanas. Antrąją vietą iškovojo Anatolijus Novikovas, trečiąją - Gintaras Grybas. 

 

TURNYRUI TRISDEŠIMT 

Lapkričio 25 dieną Kelmėje įvyko trisdešimtasis šaškių turnyras LASS Kelmės rajono filialo taurei laimėti. "Turnyras jau turi savo istoriją ir savo legendą, - pasakoja LASS Kelmės rajono filialo pirmininkė Janina Samušienė, - per 30 metų jis vyko ne tik filialo patalpose, bet ir kultūros centre, net parke prie Kražantės." 

J. Samušienė pati yra prisiekusi šaškininkė, drauge su LASS nariu Kazimieru Kižausku dalyvaujanti Kelmės šaškių turnyruose nuo pat jų pradžios. Šiais metais ji su K. Kižausku atstovavo 1-ajai LASS Kelmės rajono filialo komandai ir iškovojo pirmąją vietą. 

 

PYRAGŲ DIENA 

Lapkričio 25 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, surengta "Pyragų diena". Jos iniciatorės - Vilniaus "Lions" moterų klubo narės. Kartu atvyko ir Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos mokiniai. Iš pradžių buvo pristatyti šventei paruoštų pyragų receptai, vėliau imta ragauti pyragus. 

Centro svečiams - progimnazijos mokiniams - pristatyta brailio rašto mašinėlė, knygos ir vadovėliai brailio raštu. Šv. Kristoforo gimnazijos mokiniai liko sužavėti centro mokinių galimybėmis naudotis telefonu, kompiuteriu, žaisti sportinius žaidimus, piešti, linksmintis. Svečiai aplankė aklųjų moksleivių bendrabutį, sužaidė šoudauno turnyrą. 

 

MOKĖ LATVIUS 

Viena populiarių sporto šakų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre - golbolas. Ne vienas centro sportininkas baigęs mokslus papildo Lietuvos golbolininkų gretas. Nuo 1994 metų centro golbolo komandą treniruoja Vygantas Mockūnas. Lapkričio 25-26 dieną Latvijos aklųjų sporto federacijos kvietimu, jis Rygoje vedė seminarą golbolo teisėjams ir teisėjavo Latvijos golbolo čempionato varžybose. 

 

LANKĖSI VILNIUJE 

Lapkričio 30 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, viešėjo literatė iš Pakruojo Karolina Kazlauskienė, leidėjas Stasys Tumėnas bei šiauliečiai literatai Lukas Gabalis ir Ramūnas Mendelis. 

Šiais metais K. Kazlauskienė išleido penktąją savo poezijos knygą "Po kaimo angelo sparnu". Literatės kūrybą vilniečiams pristatė šiaulietis leidėjas S. Tumėnas. Keletą posmų iš naujosios knygos paskaitė pati autorė. 

Antrojoje popietės dalyje Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojas Joris Kazlauskas pristatė naują, ketvirtąjį almanacho "Žodžio spalvos" tomą. Almanachas pradėtas leisti 2002 metais. Naujausiame tome spausdinama 29 regėjimo negalią turinčių autorių kūryba. 

 

NAUJI PARTNERIAI 

Lapkričio pabaigoje Lietuvos aklųjų sporto federacija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Italijos aklųjų sporto federacija. Abu partneriai tikisi rengti bendras treniruočių stovyklas, dalyvauti abiejų šalių vykdomose varžybose. Italijos neregiai šiuo metu kultivuoja aklųjų stalo tenisą, aklųjų futbolą, plaukimą. 

 

PASVEIKINO 

Gruodžio 1 dieną Skuodo kultūros centre Tarptautinei žmonių su negalia dienai skirtame renginyje rajono meras Petras Pušinskas padėka už nuoširdų darbą, besąlygišką pagalbą neįgaliesiems apdovanojo LASS Skuodo rajono filialo socialinio projekto vykdytoją Aldoną Domarkienę. Renginyje dalyvavo LR Seimo narė Levutė Staniuvienė. Šventės proga koncertavo grupė "Husarai". Beje, Skuodo rajono valdžios nuomone, LASS Skuodo rajono filialas - viena iš trijų aktyviausių žmonių su negalia organizacijų. 

Gruodžio 4 dieną Ukmergės kultūros centre už aktyvią veiklą savivaldybės meras Rolandas Janickas padėkomis apdovanojo aktyviai neįgaliųjų labui veikiančius Ukmergės žmones. Tarp jų yra LASS Ukmergės rajono filialo narės Vida Baublienė ir Regina Korienė. Sveikatos ir ištvermės žmonėms su negalia palinkėjo LR Seimo narys Juozas Varžgalys. Susirinkusiems koncertavo LASS Ukmergės rajono filialo liaudies dainos ansamblis "Smiltelė". 

Gruodžio 4 dieną Kauno rajono neįgaliųjų labui dirbančius žmones "Gerumo angelais" apdovanojo savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis. "Už inovacijas" apdovanotas Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro Kauno rajono filialas. 

 

RĖMĖJAS TAPS BANKU 

Vilniaus krašto kredito unija "Saulėgrąža" skelbiasi gavusi Lietuvos banko leidimą pradėti persitvarkymo į banką procesą. Dar kelerius metus ji veiks kaip kredito unija, bet parengiamieji darbai prasidės netrukus. "Saulėgrąža" šalia pagrindinės veiklos aktyviai dalyvauja socialinėje veikloje - ji remia golbolo ir rankinio plėtrą. Belieka tikėtis, kad kredito unijai "Saulėgrąža" stiprėjant stiprės ir parama komandiniam neregių žaidimui - golbolui. 

 

MEDALIAI IŠ MEKSIKOS 

Gruodžio 1-8 dieną Meksikoje įvyko pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Edgaras Matakas ir Mindaugas Dvylaitis. E. Matakas, plaukdamas 100 m laisvu stiliumi, iškovojo bronzos medalį, o čempionato pabaigoje, plaukdamas 50 m laisvu stiliumi (27,31 sek.), iškovojo aukso medalį ir tapo šios rungties pasaulio čempionu. M. Dvylaitis bronzos medalį iškovojo plaukdamas 100 m krūtine. 

 

JAU DEŠIMTĄ KARTĄ 

Gruodžio 7-8 dieną Klaipėdos dramos teatre akliesiems ir silpnaregiams parodyta A. Strindbergo pjesė "Tėvas". Prieš spektaklį žiūrovai supažindinti su jo scenografija, aktoriais. Aktoriai pristatė personažų balsus, apibūdino sceninius rūbus. Spektaklį pastatė latvių režisierė Mara Kimelė. Garsinį apibūdinimą sukūrė Vilniaus universiteto Kauno fakulteto studentai. Spektaklį stebėjo ir 22 minėto fakulteto audiovizualinio vertimo specialybės bakalaurai. LASS projektų vadovė Lina Puodžiūnienė sakė, kad tai jau dešimtas tokio tipo spektaklis. Garsinis spektaklių apibūdinimas neregiams prasidėjo 2012 metais. 

 

SVEČIAS SU BŪGNAIS 

Gruodžio 11 dieną LASS Klaipėdos miesto filialo nariams muzikos terapijos ir meditacijų studijos "Dabartis" vadovas Linas Švirinas surengė muzikos terapijos popietę. Svečias susirinkusius akluosius ir silpnaregius supažindino su būgnais ir jų poveikiu žmogaus organizmui bei sielai. Būgnais grojo ne tik svečias, bet ir visi renginio dalyviai. 

 

PER JUOKĄ 

Gruodžio 12 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro darbuotojams ir akliesiems bei silpnaregiams Klaipėdos valstybinės kolegijos sveikatos mokslų fakulteto socialinio darbo katedros vedėja Akvilė Virbalienė pravedė seminarą "Juoko joga". Būdas per juoką stiprinti motyvaciją ir grąžinti jėgas socialiniams darbuotojams Lietuvoje žengia pirmuosius žingsnius. Jį išbandė ir pajūrio neregiai. 

 

GALIME DIDŽIUOTIS 

Panevėžio miesto savivaldybės mero Ryčio Račkausko vadovaujama darbo grupė išrinko 2017-ųjų metų panevėžiečius. Jie gruodžio 14 dieną pagerbti Panevėžio dailės galerijos keramikos paviljone. Tarp penkių miestui šiais metais nusipelniusių žmonių, kuriems įteiktos skulptoriaus Juozo Lebednyko sukurtos nominacijos, yra ir Sigita Markevičienė. Ne tik neregiams, bet ir visuomenei gerai žinoma parolimpietė apdovanota už viso gyvenimo nuopelnus. Sveikiname! Beje, panevėžiečiai apdovanojo knygnešio J. Masiulio anūkę, aktorę Karoliną Masiulytę-Paliulienę, plaukiką Daną Rapšį, kompozitorių, muzikantą Juozą Rimantą Bagdoną, krepšinio klubo "Lietkabelis" prezidentą Alvydą Bieliauską. 

 

SVEČIUOSE MUZIKANTŲ ŠEIMA 

Gruodžio 14 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, svečiavosi aktorius, bardas Giedrius Arbačiauskas ir jo žmona violončelininkė Agnė Arbačiauskienė. Svečiai surengė prieškalėdinę poezijos ir muzikos valandą. Skambėjo lietuvių poetų Henriko Radausko, Jono Strielkūno, Henriko Nagio, Juditos Vaičiūnaitės eilės bei šių ir kitų autorių eilėms sukurtos dainos. Renginys organizuotas pagal LR kultūros ministerijos ir Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuotą projektą. 

 

JEI MOKATE VOKIŠKAI 

Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga kas keleri metai rengia Luji Brailio festivalį. Jame susitinka aklieji, silpnaregiai ir gerai matantys žmonės bei jų šeimų nariai. Tokie festivaliai jau vyko Hanoveryje, Berlyne, Marburge. 2019 metais Luji Brailio festivalis įvyks Leipcige. Čia jį rengia Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjunga bei Vokietijos aklųjų centrinė biblioteka, švęsianti 125 metų veiklos jubiliejų. Festivalio programa būna labai plati - teatras, koncertai, paskaitos ir kt. Išsami renginio programa turėtų pasirodyti 2018 metų pradžioje. Tada prasidės ir dalyvių registracija. Luji Brailio festivalis rengiamas 2019 metų liepos 5-7 dieną. Daugiau apie šį renginį sužinosite adresu www.dbsv-festival.de. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]