TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

NAUDINGAS LYDYTAS SVIESTAS


Lydyto sviesto sudėtis labai skiriasi nuo kitų gyvūninių riebalų, dėl to jis itin mėgstamas norinčių gyventi sveikiau. Kaip tokio sviesto pasigaminti? Lydytas sviestas, arba ghi, Azijos virtuvėje naudojamas tūkstančius metų. Indijoje jis vadinamas skystu auksu ir nuo senovės laikomas gerovės simboliu. Namai, kuriuose būdavo gausu lydyto sviesto, laikyti turtingais ir ypatingais. Vedų kultūroje jis vadinamas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas. 

Tinkamai pagamintas lydytas sviestas gali išbūti kambario temperatūroje (ne šaldytuve!) 3-4 mėnesius, o sausoje, vėsioje patalpoje - metus ir ilgiau. Jis naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir gydymui, taip pat kosmetologijoje - tonizuoja ir jaunina visą organizmą, gerina nervų sistemos ir kepenų veiklą, skatina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą. Geriausias lydytas sviestas gaunamas iš kaimiško sviesto - greičiau iškaitinamas, jame beveik nebūna putų, greitai sustingsta net ir esant aukštesnei temperatūrai, pavyzdžiui, karštą vasarą, būna vientisos konsistencijos. Sviesto lydymo tikslas yra atskirti riebalus nuo baltymų ir vandens. Taip paruoštas sausoje vietoje gali stovėti be jokių šaldytuvų mėnesių mėnesius. Indijoje sakoma, kad šimto metų senumo ghi kainuoja tiek pat kiek auksas, o gydomosios savybės su laiku dar gerėja. 

Lietuvoje senoliai taip pat (o kai kur dar ir dabar) lydydavo sviestą, o kad negestų, pasūdydavo. Iš 1 kg sviesto apytiksliai gauname 800 g lydyto sviesto ghi. Imame "tikrą" sviestą iš parduotuvės, be jokių priedų ir konservantų, nesūdytą arba nesūdytą kaimišką sviestą iš turgaus, sudedame kubeliais supjaustytą į vidutinį, storu sunkiu dugnu puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užverda. Kai į paviršių iškyla baltos putos (maždaug po 10 min.), ugnį sumažiname. Retkarčiais pamaišome, kad neprisviltų. Neuždenkime puodo dangčiu, nes mums reikia išgarinti vandenį. Po 15-20 min. sviestas pakvips spragintais kukurūzais ir pasidarys auksinės geltonos spalvos. Kai susidariusi balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno - būkite pasiruošę, dabar jau nėra kada nuo puodo atsitraukti. Po 10-15 min. puodą nuimkite nuo viryklės. Neperkaitinkite, kad tirščiai neprisviltų. Sviestas verdamas maždaug 40-60 min. Leidžiama lydytam sviestui ghi truputį atvėsti, kol taps šiltas, tada atsargiai perkošiamas į molinę puodynę, uždengtą drobe, ar kelis kartus sulenkta marle (drobę lengviau išplauti). Kol visi riebalai iš drobulės nepersikošė, neskubėkite "pagreitinti" košimosi proceso - nespaudykite, nes ... teks košti iš naujo. Nuosėdas išmeskite (beje, Egipte nuosėdos valgomos kaip skanėstas, kaip duonos užtepas). Jei nuosėdų papuls į sviestą ghi, ne tik pablogės jo kokybė, bet ir sutrumpės garantinis laikas, gali atsirasti pelėsių. Taip išvalytas sviestas puikiai tinka kepti. Neuždengę atvėsinkite iki kambario temperatūros. Vėliau uždenkite, kad apsaugotumėte nuo drėgmės. Imdami iš puodynės sviestą ghi, naudokite tik sausą šaukštą, nes patekęs vanduo sudarys sąlygas daugintis mikrobams ir jį sugadins. 

Lydytas sviestas yra puikus antioksidantų šaltinis, todėl jį vartojant užkertamas kelias aterosklerozei, apsaugoma DNR struktūra. Jame gausu vitaminų A, E ir PP, mineralų kalio, kalcio, fosforo, natrio, magnio ir geležies, taip pat linolio rūgšties, pasižyminčios antivirusiniu poveikiu ir net padedančios kovoti su nutukimu. Daugelio audinių ir organų vystymuisi ir augimui reikalingos linolio rūgšties lydytame svieste yra iki 5 proc. - ši riebi rūgštis yra viena iš nepakeičiamų - mūsų organizmas jų negamina, tad būtina jos gauti su maistu. Lydytas sviestas taip pat padeda organizmui lengviau suvirškinti ir įsisavinti riebaluose esančius tirpius vitaminus ir mineralines medžiagas iš kitų maisto produktų. Šis sviestas ypatingas ir tuo, kad jo gamybos metu visos alergiją sukeliančios medžiagos, tokios kaip kazeinai (pieno baltymai) ir laktozė, pašalinamos, taigi jį gali vartoti net ir alergiški žmonės. 

Kaip vartoti lydytą sviestą - vieno atsakymo nėra. Jis puikiai tinka kepti, sumuštiniams, įvairioms tešloms ruošti ir košėms gardinti. Visur, kur naudojate paprastą sviestą, galite pakeisti jį lydytu. Beje, lydytą sviestą kepimui naudoti galime kelis kartus. Kepdamas jis nesudega, nepraranda maistinių savybių, nesvyla, nerūksta, nesusidaro putos, net ir labai aukštoje temperatūroje nesusidaro kancerogenai, todėl su ghi kepti produktai lengvai virškinami. Keptas maistas laikomas žalingu, jis nerekomenduojamas ne tik chroninėmis ligomis sergantiems žmonėms, bet ir sveikiems. Na, o su lydytu sviestu keptą maistą nedideliais kiekiais galima valgyti net ir ligoniams. 

Indai jau daug amžių gydosi lydytu sviestu - jis yra daugelio jų liaudiškų gydymo priemonių pagrindas. Ajurvedoje jis naudojamas kaip laidininkas - pagalbinė medžiaga, padedanti vaistų sudedamosioms dalims pasiekti ligotus organus ir audinius. Paprasčiausias gydymo lydytu sviestu būdas - vartoti su juo skirtas žoleles ar tepalus. Skaudamus sąnarius ir raumenis įtrina lydyto sviesto mišiniu su nuovirais, antpilais ir gydomųjų žolelių sultimis. Sviestas puikiai tinka gydyti medžiagų apykaitos sutrikimams, uždegimams, virškinimo sutrikimams, peršalimams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]