TRUMPAI

 

 


STEBĖTOJŲ SĄRAŠUOSE 

Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtino skėtinių neįgaliųjų asociacijų atstovų, deleguojamų 2018 metų Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektų atrankos stebėsenai savivaldybėse, sąrašą. 

Iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos į projektų atrankos stebėseną deleguoti 24 atstovai. Tarp jų - gausus būrys LASS filialų pirmininkų. Daugiausia į rajonų stebėtojų vietas deleguota Vilniaus ir Alytaus regione - 7, Panevėžio ir Utenos regione bei Šiaulių ir Tauragės regione turėsime po 6, Klaipėdos ir Telšių regione - 3, Kauno ir Marijampolės regione - 2 stebėtojų vietas. Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktorius Aloyzas Vilimas "Mūsų žodžiui" sakė, kad gausus būrys mūsų organizacijos narių stebėtojų padeda susidaryti geresnį vaizdą apie nevyriausybinių organizacijų veiklą rajonuose. 

 

ŠĮ KARTĄ RYGOJE 

Rugsėjo 22-24 dieną Rygoje (Latvija) įvyko tradicinis Baltijos šalių aklųjų ir silpnaregių meno mėgėjų festivalis-konkursas "Baltijos banga 2017". Šiais metais festivalis šiek tiek pasikeitė: kiekvienas kolektyvas ar atlikėjas turėjo atlikti po dvi dainas iš kino filmų, prisistatyti trumpa vaizdo medžiaga. 

Lietuvai šiame tarptautiniame renginyje atstovavo Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro ansamblis "Prisiminimas" bei Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro ansamblis "Vilkpėdė". 

Klaipėdiečiai žiuri dėmesio nusipelnė už profesionalumą, o ansamblis "Vilkpėdė" pelnė du apdovanojimus - už puikų pasirodymą ir vertinimo komisijos simpatijas. 

Laikantis tradicijų festivalis "Baltijos banga 2018" turėtų įvykti Lietuvoje. 

 

RUNGĖSI ŠACHMATININKAI 

Rugsėjo 22-24 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis šachmatų čempionatas. Jame dalyvavo šešios Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų komandos. Pirmąją vietą iškovojo sporto klubas "Sveikata", antri - "Pamarys", treti - "Šaltinis". Čempionų komandoje žaidė Gintaras Grybas, Violeta Benkunskienė, Irena Karsokaitė, Rūta Sidaravičiūtė. 

 

VARŽĖSI UTENOJE 

Rugsėjo 26 dieną įvyko Utenos krašto žmonių su negalia sąjungos respublikinės 10-osios kapelijų varžytuvės. Į Uteną sugužėjo meno mėgėjų kolektyvai iš Telšių, Ukmergės, Širvintų, Kaišiadorių, Ignalinos, Kėdainių, Panevėžio, Pakruojo ir Molėtų rajonų. Scenoje pasirodė trylika kolektyvų. Tarp jų - LASS Molėtų rajono filialo kaimo kapela "Berželis" bei LASS Panevėžio miesto ir rajono filialo kapela "Iškepuris". Kolektyvai susitiko pabendrauti, pasidalyti patirtimi, vieni kitų muzikos pasiklausyti. Nugalėtojų nebuvo, kolektyvų vadovams įteikti atminimo medaliai. Medaliu apdovanotas ir jauniausias muzikantas - molėtiškis Oskaras Vaškevičius. 

 

BENDRAVO 

Rugsėjo 28 dieną LASS Kupiškio rajono filialo nariai vyko pažintinėn išvykon į Pakruojį. Pakeliui aplankė kolegas Biržuose, pasidalijo darbo patirtimi. Vėliau aplankė zoologijos sodą, šalia jo įsikūrusį dinozaurų parką, stabtelėjo prie Balsių malūno. Galutinis kelionės tikslas buvo Pakruojo dvaras. Geri įspūdžiai ir įgytos žinios kelionės dalyviams pravers kuriant ateities veiklos planus. 

 

APDOVANOJO 

Rugsėjo 30 dieną Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmuose įvyko tarptautinis senjorų šokių festivalis "100 šokių pynė Lietuvai". Festivalyje dalyvavo 25 kolektyvai iš Lietuvos ir užsienio. Tarp jų buvo ir 2015 metų apdovanojimo "Aukso paukštė" laimėtojas - Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis". 

Festivalį "100 šokių pynė Lietuvai" globojo LR Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. "Šimtažiedį" jis apdovanojo atminimo ženklu. 

 

LAIKĖ KONSTITUCIJOS EGZAMINĄ 

Spalio 3 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje įvyko Konstitucijos egzaminas. Egzaminą brailio raštu laikė 9 aklieji ir silpnaregiai. Geriausias LR Konstitucijos žinias pademonstravo Henrikas Stukas, Alvydas Valenta ir Nerijus Jasas. Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25-mečiui skirtas konkursas akliesiems ir silpnaregiams jau antras. Pirmą kartą tokiame renginyje dalyvauta 2016 metais. 

 

REKORDŲ GAUSA 

Spalio 3-5 dieną Eindhovene (Olandija) įvyko atviras Eindhoveno žmonių su negalia plaukimo čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Mindaugas Dvylaitis ir Edgaras Matakas. Mūsų sportininkai pagerino net keturis Lietuvos neregių plaukimo rekordus: M. Dvylaitis pagerino tris, O E. Matakas - vieną rekordą. 

 

VIENUOLIKTA 

Spalio 3-8 dieną Stokholme (Švedija) įvyko Tarptautinės aklųjų sporto federacijos pasaulio šoudauno čempionatas. Jame dalyvavo 18 sportininkių moterų ir 31 vyras. Lietuvai čempionate atstovavo Oksana Dobrovolskaja. Tarp moterų ji liko vienuolikta. 

 

LIETĖ GINTARĄ 

Spalio 9 dieną LASS Skuodo rajono filialo nariai dalyvavo edukacinėse dirbtuvėse "Gintaro grožis ir unikalumas". Palangos gintaro muziejaus darbuotojos Regina Makauskienė ir Miglė Jonaitienė supažindino akluosius ir silpnaregius su gintaro grožiu, jo gydomosiomis galiomis. Dirbtuvių dalyviai galėjo liesti, uostyti ir visaip tyrinėti gintarą, pasigaminti unikalių darbelių iš gintaro ir gamtinių medžiagų. 

Šis susitikimas - bendro Klaipėdos ir Telšių regiono aklųjų centro bei Palangos gintaro muziejaus projektas. Muziejaus darbuotojos jau susitiko su Klaipėdos, Mažeikių, Plungės, Telšių, kitų Klaipėdos ir Telšių regiono LASS filialų nariais. 

 

PAMINĖTA REGĖJIMO DIENA 

Pasaulio sveikatos organizacija antrąjį spalio ketvirtadienį yra paskelbusi Pasauline regėjimo diena. Šiemet tai - spalio 12-oji. 

Regėjimui skirtą dieną žmonės skatinami pasirūpinti savo akimis, apsilankyti pas gydytoją. Pasaulio sveikatos organizacija primena: regėjimo sutrikimų priežastys yra įvairios. Tai gali būti infekcinės ir neinfekcinės ligos, mechaniniai pažeidimai, paveldimumas, senėjimas ir kita. Jau nešiojantiems akinius pasitikrinti regą reikėtų bent kartą per metus, nes senstant keičiasi akis, o su ja reikia keisti ir akinių lęšių savybes. 

Nuo 35-erių metų ir vyresniems, net ir gerai matantiems, gydytojai rekomenduoja pasitikrinti akis profilaktiškai bei pasimatuoti akių spaudimą, nes šio amžiaus žmonėms padidėja glaukomos ir kitų akių ligų grėsmė. 

Regėjimo problema tampa ypač aktuali šiuolaikinėje visuomenėje, didžiąją laiko dalį praleidžiančioje prie kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrano. 

Deja, Lietuvoje regėjimui skirta diena dar nesulaukia deramo dėmesio. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga čia taip pat galėtų tarti svaresnį propagandinį žodį. 

 

APIE SAVE IR KITUS 

Spalio 15 dieną Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios bendruomenei Šv. Raštą brailio raštu skaitė, giesmių pagiedojo, į kompaktinę plokštelę įrašytas savo pasakas pristatė kaunietė Indrė Gaskaitė. 

Apsilankymas bažnyčioje jai ne pirmas viešas renginys. I. Gaskaitė su edukaciniais užsiėmimais lankosi vaikų darželiuose, mokyklose. Užsiėmimuose ji supažindina su brailio raštu, neregių naudojamomis gyvenimą lengvinančiomis priemonėmis. 

 

RADO KULTŪROS 

Spalio 18 dieną Šiaulių "Centro šokoladinėje" Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyrius organizavo interaktyvią garsinio skaitymo valandą "Algirdo Juliaus Greimo ir Ievos Simonaitytės kūrybos dialogai", skirtą Pasaulinei baltosios lazdelės dienai paminėti. Organizatoriai norėjo į vieną vietą surinkti ir neregius, ir žmones, neturinčius regėjimo sutrikimų. 

Renginio metu Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai Vladas Baranauskas ir Lina Bocytė-Garbačiauskienė skaitė ištraukas iš A. J. Greimo ir I. Simonaitytės kūrinių. 

Folkloro ansamblio "Sedula" vadovė Virginija Gintilaitė paskaitė ištrauką iš brailio raštu išleistos Ievos Simonaitytės knygos "Aukštujų Šimonių likimas". Užsukę į "Centro šokoladinę" žmonės rado ne tik šokolado, bet ir humanitarinės kultūros. 

 

AČIŪ 

Šiaulių universiteto bibliotekoje yra teksto skaitymo įrenginys, skirtas regėjimo negalią turintiems žmonėms. Jį padovanojo Rotary klubas "Saulė". Jo nariai tikisi, kad šis prietaisas pravers ne tik besimokantiems studentams, bet ir miesto bei regiono bendruomenėms. 

"Ši dovana - yra pats inovatyviausias technologinis sprendimas", - prietaiso įteikimo šventėje sakė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos tarybos narys Paulius Kalvelis. 

Spalio 19 dieną įvykusio renginio metu pažadėta, kad universiteto bibliotekoje, skaitymą lengvinančiais prietaisais galės naudotis visi: tiek universiteto, tiek miesto, tiek regiono bendruomenės. 

 

LANKĖSI EKSPEDICIJOS DALYVIS 

Rugsėjo 27 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje įvyko susitikimas su televizijos žurnalistu, laidų kūrėju ir prodiuseriu Edmundu Jakilaičiu. Svečias pasidalijo įspūdžiais iš ekspedicijos Nemunu, atsakė į susirinkusiųjų klausimus. Bibliotekai E. Jakilaitis padovanojo Selemono Paltanavičiaus knygą "Nemunu per Lietuvą". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]