TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

MINĖJOME, AIŠKINOME, RODĖME


Kasmet pačiais įvairiausiais renginiais - koncertais, susitikimais, brailio rašto pamokomis - pasitinkame ir palydime Tarptautinę baltosios lazdelės dieną. Šie metai irgi nebuvo išimtis. 

Baltosios lazdelės dienos proga spalio 14 dieną Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras, Vilkpėdės seniūnija ir Vilniaus savivaldybė surengė šventinį koncertą. Renginio dalyvius ir svečius pasveikino LR Seimo narys Algis Strelčiūnas, Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis. Koncertavo Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro meno saviraiškos kolektyvai: liaudiško muzikavimo grupė "Atgaja", folkloro ansamblis "Versmė", kanklių ansamblis "Kamanės", plastikos studija "Tu ir Aš", muzikos ansamblis "Vilkpėdė", tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis", parodą surengė rankdarbių būrelis "Vaivos juosta". Renginį vainikavo dainininko Alekso Lemano pasirodymas. 

"...išėjo pasivaikščioti į gatvę su baltosiomis lazdelėmis"

LASS Švenčionių rajono filialo nariai Baltosios lazdelės dieną kasmet mini vis kitoje erdvėje. Šiais metais renginys vyko Švenčionių profesinio rengimo centre. Jame ruošiami socialinio darbuotojo padėjėjai. Renginyje LASS Švenčionių rajono filialo nariai susirinkusiems papasakojo apie kasdienio gyvenimo iššūkius, įvairius sunkumus. Būsimi darbuotojai susipažino su neregių naudojamomis techninės pagalbos priemonėmis, sužinojo, kaip ir kur jas įsigyti, patys jas išbandė. Renginį organizuoti padėjo socialinio darbo profesijos mokytoja Rima Rakitienė. 

LASS Kėdainių rajono filialo nariai Baltosios lazdelės dieną minėjo Jonavoje. Prieš renginį LASS Jonavos ir Kėdainių rajonų filialų nariai išėjo pasivaikščioti į gatvę su baltosiomis lazdelėmis. Taip jie siekė atkreipti visuomenės dėmesį. Žygyje juos lydėjo Jonavos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Larisa Paklina, Jonavos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vijolė Šadauskienė bei Jonavos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro administratorė Modesta Bartašienė. LASS Jonavos ir Kėdainių rajonų filialų nariai prie apvalaus stalo diskutavo su policijos bei sveikatos biuro atstovais įvairiomis aktualiomis temomis, aptarė filialų veiklą, įvardijo rajonų bei miestų aklųjų poreikius ir problemas. 

Spalio 16 dieną Ukmergės mokykloje-darželyje "Varpelis" įvyko pamokėlės 2 ir 3 klasės mokiniams. Jose Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės padalinio vyriausioji bibliotekininkė Asta Girnienė vaikus supažindino su baltosios lazdelės istorija, LASS Ukmergės rajono filialo pirmininkė Audronė Kreizienė pristatė regos sunkumų turinčių žmonių naudojamas priemones, parodė, kaip jomis naudotis. 

Spalio 17 dieną šventinis koncertas surengtas klaipėdiečiams. Susirinkusius pasitiko LASS Klaipėdos miesto filialo dienos centro darbelių paroda. Koncertavo Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro folkloro ansamblis "Spingsulė", ansamblis "Prisiminimas", Klaipėdos regos ugdymo centro solistė Zofija Vilkienė, svečiai iš Vilniaus - Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro ansamblis "Vilkpėdė". 

Spalio 19 dieną Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centre vyko akcija "Kelyje su baltąja lazdele". Neregiai yra nepatenkinti, kad Klaipėdoje, šalia įmonės "Regseda" bei Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro, labai greitai važinėja automobiliai nepraleisdami einančių neregių. Akcijos tikslas - atkreipti vairuotojų dėmesį, kad kelyje sutikus neregį su baltąja lazdele privaloma sustoti ne vien tik perėjose. Neregiai vaikščiojo su baltosiomis lazdelėmis Mažojo kaimelio gatvėmis, ėjo per perėjas. Sustojusiems vairuotojams buvo įteikti informaciniai leidinukai apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos veiklą. 

Renginių gausa visus pranoko Lietuvos aklųjų biblioteka. Vilniuje į juos biblioteka pasikvietė žinomus šalyje žmones: rašytoją, knygų iliustratorių Kęstutį Kasparavičių, politologą Lauryną Kasčiūną, Lietuvos apeliacinio teismo pirmininką Algimantą Valantiną, jo padėjėją ryšiams su visuomene Vilmą Budėnienę, teisėją Virginiją Čekanauskaitę. Surengta silpnaregės Dainoros Laukžemytės rankdarbių paroda, kūrybinės dirbtuvės "Sukurk atviruką nematančiam draugui". Klaipėdiečiai bendravo su poetu iš Gargždų Stanislovu Varkaliu ir dainų atlikėja Vida Mikniene, Žemaitijos rašytojų sąjungos poete Dalia Žibaitiene, visuomenės veikėja ir knygos "Savęs ir visatos pažinimo link" autore Violeta Petraitiene. Kauniečiams surengta Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakulteto organizuoto odos simpoziumo dalyvių darbų paroda. Aklieji ir silpnaregiai susitiko ir su muzikologe Dainora Merčaityte. Panevėžyje savo poezijos paskaitė Panevėžio ir Kauno regionų neregiai literatai. Garsinių knygų skaitytojai susitiko su savanoriais knygų garsintojais. Šiauliečiams pristatyta LASS literatės Karolinos Kazlauskienės nauja knyga "Po kaimo angelo sparnu". Ukmergėje surengta diskusija "Kas man yra baltosios lazdelės diena?" 

Koncertai, susitikimai su visuomene, diskusijos, brailio rašto pamokos vyko ir kituose LASS filialuose, bendruomenės ir dienos centruose. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]