ŠVIETIMAS IR REABILITACIJA

Asta VAITKEVIČIENĖ

STOVYKLOS ATGARSIAI


Stovyklos dalyviai pajūryjeRugsėjo pirmoji savaitė jau antrus metus sukvietė LASS narius iš visos Lietuvos į sveiko gyvenimo būdo ir psichologinės harmonijos mokomąją stovyklą Šventojoje. Stovyklos paskirtis atskleidžia jos tikslą - dalyviai turėjo visas galimybes mokytis sveikai maitintis, sportuoti, kiekvieną rytą atlikę mankštą maudytis Baltijos jūroje, įgyti žinių apie fizinio judėjimo naudą kūnui, mąstymui, užsiimti kūrybine ir meditacine veikla: lipdyti iš molio, lankstyti, verti karoliukų vėrinius, statyti smėlio pilis, apsvarstyti savo veiksmus ir jų prasmę, bendrauti ir įgyti naujos patirties. 

Stovyklos dienotvarkė buvo turininga ir gerai suplanuota. Rytas prasidėdavo šilto vandens su citrina gėrimu. Tada visi dalyviai eidavo prie jūros ir mankštindavosi. Savanorės Asta, Vaida ir Jolanta lydėdavo neregius prie jūros kiekvieną kartą ir padėdavo susiorientuoti. Po mankštos drąsiausieji išdrįsdavo nusimaudyti nuogi jūros bangose. Keliems dalyviams tai buvo pirmoji maudynių patirtis gyvenime, palikusi neišdildomus įspūdžius. 

Grįžusius dalyvius jau pasitikdavo nuostabiais pusryčiais padengusi stalą šeimininkė Dalia. Visos stovyklos maistas buvo ruošiamas laikantis vegetariškų maisto gaminimo taisyklių: be mėsos, be druskos ir cukraus. Ir patikėkite, nepaprastai skanus ir sotus! Kažkam pirmą kartą teko skanauti grikių maltinukų, brokolių salotų su spanguolėmis, vaisių mišrainės su jogurtu ar salotų su įvairiausiomis sėklomis ir riešutais. Kiekvieną kartą, kai stovyklos dalyviai susėsdavo už stalo, jie susikabindavo rankomis ir palaimindavo maistą bei palinkėdavo vieni kitiems kažką gera ir gražaus. Tokia stovyklos vadovės Linos Puodžiūnienės praktikuojama tradicija kūrė bendrumo jausmą tarp dalyvių ir vadovų, leido įvertinti gaunamas dovanas - galimybę kažką keisti savo gyvenime remiantis stovykloje įgyta patirtimi. Dienotvarkę užpildė sveiko gyvenimo būdo praktiniai seminarai, vadovaujami patyrusios sportininkės ir sveikuoliško gyvenimo būdo atstovės, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentės Lukrecijos Augustaitytės. Seminarai dažniausiai vykdavo prie jūros, tad dalyviai gryno oro, saulės ir vėjo, o kartais gaivaus lietaus tikrai nestokojo. Energingoji Lukrecija ir pasakojo apie judesio naudą, ir demonstravo fizinius pratimus, ir mokė relaksacijos, ir išklausydavo skundus apie ligas bei ramybės neduodančius skausmus. Kantriai kelintą kartą rodydama tuos pačius judesius, mokė, kaip nepasiduoti skausmui, judinti sąnarius ir mankštinti raumenis. 

Sveiko gyvenimo būdo seminarus keisdavo meno terapijos dirbtuvės, vadovaujamos Šiaulių universiteto mokslininkės, Lietuvos meno terapijos asociacijos narės dr. Astos Vaitkevičienės. Meno terapijos dirbtuvėms buvo parinktos specialiai akliesiems ir silpnaregiams tinkančios medžiagos: molis, viela ir smėlis. Stovyklos dalyviai turėjo progą pamiklinti savo pirštus minkydami, kočiodami ir lipdydami iš molio savo paties vaizdinį, savo giminės herbą ar kokį nors atmintyje įstrigusį prisiminimą. Vielos stangrumas ir pasipriešinimas neretai kėlė erzelį ir kartu grūdino valią, o karoliukų vėriniai, siejami su stovykloje patirtais įspūdžiais, nuteikė meditatyviai. Stovyklos dalyviai ypač džiaugėsi galimybe parsivežti karoliukų vėrinį į namus ir pademonstruoti savo kūrinį artimiesiems. 

Vienos dienos priešpiečių ir popietės metas buvo skirtas žolininko ir vaistininko, biomedicinos mokslų dr. Virgilijaus Skirkevičiaus paskaitai apie gyvenimo būdą, ligas ir vaistažoles. Lektorius nepaprastai sužavėjo stovyklos dalyvius šmaikščiai pasakodamas apie žmogaus kūno organų tarpusavio ryšius pagal Rytų medicinos pasaulėžiūrą, metų, paros, žmogaus gyvenimo ritmą bei vaistažoles, kurios gali padėti įveikti ligas. 

Kiekvieną dieną stovyklos dalyviai po vakarienės susirinkdavo į dienos refleksiją, kurios metu buvo aptariami dienos įvykiai, dalyvių sėkmės ir nusiskundimai. Refleksijos metu dalyviai išsakydavo mintis, ką jiems reiškia sveiko gyvenimo būdo ir psichologinės harmonijos stovykla bei kokius įspūdžius jie parsiveš į savo namus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]