TAI ĮDOMU

 

"PAMATĖ" UŽTEMIMĄ


Knygos "Pajuskime Saulės užtemimą" viršelisSaulės užtemimą rugpjūčio 21 dieną "pamatyti" galėjo ir Jungtinių Amerikos Valstijų aklieji. 

Visiškas Saulės užtemimas nuslinko kontinentine JAV dalimi nuo Oregono iki Pietų Karolinos valstijų. Visiškas užtemimas įvyksta, kai Mėnulio diskas praslenka tarp Žemės ir Saulės, trumpam užstodamas ryškią jos šviesą, ir meta šešėlį ant mūsų planetos. Toks užtemimas gali įvykti tik tada, kai danguje tinkamai išsirikiuoja Žemė, Mėnulis ir Saulė. 

Pilnas Saulės užtemimas JAV gyventojams suteikė daug džiaugsmo. Jį galėjo stebėti tiek Vakarų, tiek Rytų pakrantės gyventojai. Dalinio užtemimo pabaigą dar spėjo išvysti ir Vakarų Europos (Didžiosios Britanijos, Ispanijos) gyventojai. Čia užtemimas prasidėjo 18 val. 46 min. Lietuvos laiku, o baigėsi apie vidurnaktį. 

Visiškas užtemimas - įdomus reginys žmonėms, kurie gerai mato, jį stebėti susirenka daugybė žmonių, apsiginklavusių tamsiais akiniais ir kitomis specialiomis priemonėmis. O kaip šį reiškinį patirti akliesiems? Tokį klausimą išsikėlė Pietų Karolinos valstijos Čarlstono koledžo mokslininkai ir NASA konsorciumas. 

"Man atrodo, kiekvienas turėtų turėti galimybę patirti Saulės užtemimą," - sakė projekto konsultantė neregė Marija Viljams. Ji nekantriai laukė rugpjūčio 21-osios. Kadangi beveik nemato, ji supranta, kad Saulės užtemimą turėjo patirti kitokiais būdais. "Svarbiausias dalykas yra tai, kad kai Saulės šviesą užstojo Mėnulis, pasikeitė oro temperatūra, ji nukrito iki 15-20 laipsnių. Paprastai Saulės šilumą jaučiu ant veido odos. Dar turiu nedidelį regos likutį, tad skiriu šviesą nuo tamsos, todėl galėjau suprasti, kad sutemo." 

Ponia Viljams buvo pakviesta dalyvauti projekte kaip savanorė. Ji padėjo mokslininkams iš Pietų Karolinos NASA konsorciumo ir Čarlstono koledžo užtikrinti, kad aklieji ir silpnaregiai galėtų suprasti, kodėl įvyksta Saulės užtemimai. Šį projektą finansavo NASA. Buvo parengta edukacinė programa leidusi neregiams suprasti, kokioje padėtyje užtemimo metu atsiduria Saulė, Mėnulis ir Žemė. Pagal projektą išleista knyga "Pajuskime Saulės užtemimą" ("Getting a Feel for Eclipses"), kurioje yra daug tiflografikos. Aklieji gali tiesiogine prasme pačiupinėti tai, kas vyksta užtemimo metu ir tokiu būdu suprasti, kaip išsidėsto Žemė, Saulė, Mėnulis. 

Kita akla savanorė paklausta, ką darys Saulės užtemimo metu, atsakė, kad išeis į lauką ir pasistengs šį gamtos reiškinį pajusti ir išgirsti. 

Rugpjūčio 7 dienos vakare Lietuvoje buvo galima stebėti dalinį Mėnulio užtemimą. Į Žemės šešėlį Mėnulis pradėjo nirti 20 val. 22 min. Lietuvos laiku, o maksimumas (kai šešėlis uždengė apie ketvirtadalį Mėnulio disko) įvyko po valandos. Šešėlis visiškai nuslinko 22 val. 18 min. 

Parengė Audronė GENDVILIENĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]