TURINT LAIKO | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Giedrė REČIŪNIENĖ GAMINKIME BE STRESO | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gamindamos kasdieninius patiekalus šeimininkės dažnai intuityviai jaučia ar žino, kiek ir kokių prieskonių ar produktų į juos reikia dėti. Bet, kai norime pasigaminti dar negamintą patiekalą, pagal internete ar kitur gautą receptą, dažnai neturime galimybių pasverti produktų, kurie, kaip tyčia, nurodyti ne stiklinėmis ar šaukštais, o gramais. Ne visi turime kalbančias svarstykles, kurios didelė pagalba nematantiems, o ir suberti produktus, supilstyti skysčius nedideliais kiekiais, kartais būna tikrai sudėtinga. Yra ir įvairių būdų bei priemonių, kaip pasimatuoti produktus. Matavimo samteliai. Jais galima matuoti 1 šaukšto (15 ml) ar 1 šaukštelio (5 ml) tikslumu bet kokius maisto miltelius ir skysčius. Yra ir 1 ml samtelis juo itin tiksliai galima pamatuoti prieskonių kiekį (ml mililitrai red. past.). Matavimo indai ir indeliai. Didesni, paprastai 1 litro talpos, gaminami iš skaidraus plastiko. Geriausia pasirūpinti tokiu indu, ant kurio yra žymos kas 10 ml (jos pažymėtos išorėje mažu iškiliu brūkšneliu). Yra ir mažesnių matavimo indelių, šie patogumo dėlei paprastai būna su rankenėlėmis, 100, 200, 300 ml talpos. Tačiau neturint jokių papildomų matavimo įrankių, galima buityje naudoti stalo indus bei įrankius. Matuojant šaukštais, šaukšteliais, stiklinėmis žymiai paprasčiau, gaminame be streso. Ypač sunku jaunoms šeimininkėms, kurios dar neįgudusios ir kurioms kiekviename žingsnyje nuolat kyla įvairių klausimų, pavyzdžiui: 70 ml skysčio tai kiek ir kaip jį pamatuoti?
1 valgomas šaukštas 15 ml 1 arbatinis šaukštelis 5 ml 1 stiklinė 200 ml = 13 šaukštų + 1 šaukštelis 3/4 stiklinės 150 ml = 10 šaukštų 2/3 stiklinės 130 ml = 8 šaukštai + 2 šaukšteliai 1/2 stiklinės 100 ml = 6 šaukštai + 1 šaukštelis 1/3 stiklinės 70 ml = 4 šaukštai + 2 šaukšteliai 1/4 stiklinės 50 ml = 3 šaukštai + 1 šaukštelis Jei imame stiklinę 250 ml, skaičius kiek kitoks. Dvi stiklinės po 250 ml 500 ml. 4 stiklinės po 250 ml litras. L dydžio kiaušinis maždaug 59 60 g. Kad kiaušiniai ilgai būtų švieži, laikykite juos šaldytuve, geriausia kartono dėžutėje, kurioje pirkote. Tokiems pagardams, kaip majonezas ar salotų padažai, kuriems paruošti reikia žalių ar vos termiškai apdorotų kiaušinių, naudokite kuo šviežesnius kiaušinius. Žalių kiaušinių nerekomenduojama duoti vaikams ir besilaukiančioms moterims. [Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis] |