TRUMPAI

 

 


PADĖS IŠSIRINKTI 

Visuose "Telia" salonuose ir svetainėje telia.lt regėjimo negalią turintiems žmonėms bus paprasčiau išsirinkti jiems tinkantį ir patinkantį išmanųjį telefoną. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos specialistų išbandyti ir įvertinti modeliai bus žymimi specialiais ženklais. 

Šiuo metu "Telia" salonuose galima įsigyti 7 išmaniuosius telefonus, kuriuos LASS įvertino kaip tinkamus visišką regos negalią turintiems žmonėms: "Huawei p9", "Huawei Honor 8", "Huawei Nova", "Samsung Galaxy A3", "Samsung Galaxy s7 Edge G935F", "Samsung Galaxy S8+", "Apple iPhone 7". 

"Telia" salonuose šie telefonai yra paženklinti specialiu ženkliuku "Tinka ir neregiams. Patvirtinta Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos". 

 

VĖL "ACCESSIBILITY" 

Gegužės 16 dieną Vilniuje, "Swedbank" būstinėje, atidaryta paroda "Accessibility". Ją parengė Lietuvos neįgaliųjų forumas ir Švedijos institutas. Parodoje pristatomi 42-jų žmonių su negalia protretai ir gyvenimo istorijos. Žmonės surinkti iš Lietuvos, Latvijos ir Švedijos. Ši paroda - 2015 metais pradėto sumanymo tęsinys. Ji atnaujinta naujais protretais ir istorijomis. Parodoje taip pat galima rasti Irmos Jokštytės ir Vytauto Gendvilo portretus bei gyvenimo aprašymus. Paroda veikė iki gegužės mėnesio pabaigos. 

 

EUROPOS SAMBO ČEMPIONATE 

Gegužės 19-21 dieną Minske (Baltarusija) įvyko Europos sambo čempionatas. Svorio kategorijoje iki 74 kg Lietuvai jame atstovavo silpnaregis Osvaldas Bareikis. Sambo - dziudo imtynių atmaina. Grįžęs iš Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių O. Bareikis, būdamas geros sportinės formos, savo svorio kategorijoje rungdamasis su sveikaisiais sportininkais, iškovojo Lietuvos sambo vicečempiono titulą. O. Bareikis sakė: "Norėdamas daugiau dalyvauti varžybose imuosi ir dziudo, ir sambo turnyruose. Kadangi rungiuosi tomis pačiomis sąlygomis ir pagal tas pačias taisykles, tai regėjimo kartais pritrūksta, nes priešininkai mano reakcijas mato, o aš jų - ne." Kartu su kitais devyniais sportininkais į Europos čempionatą sportininką delegavo Lietuvos sambo federacija. Minske O. Bareikiui nepasisekė: jis pralaimėjo pirmąją kovą ir iš varžybų iškrito. 

 

"ŠIMTAŽIEDIS" VĖL LAUREATAS 

Gegužės 20 dieną Ukmergėje įvyko XI respublikinis Lietuvos suaugusiųjų liaudiškų šokių kolektyvų konkursinio festivalio "Pora už poros" finalas. Teisę dalyvauti finale buvo iškovojęs ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis". Jam teko įveikti du turus - vietinį ir rajoninį, "Šimtažiedis" antrą kartą iš eilės iškovojo laureatų vardą. Tokio įvykio šių konkursų istorijoje dar nebuvo. 

Konkursą "Pora už poros" kas ketveri metai rengia Lietuvos nacionalinis kultūros centras. 

 

GATVĖS MUZIKOS DIENOJE 

Gegužės 20 dieną Molėtuose surengta Gatvės muzikos diena. Ji tradiciškai rengiama visoje Lietuvoje. Molėtų gyventojams ir miesto svečiams koncertavo ir LASS Molėtų rajono filialo kaimo kapela "Berželis". Šis kolektyvas jau treji metai vykdo tęstinį projektą "Muzika ir daina su visais dalinuos". Šiemet už projekto vykdymui savivaldybės skirtas lėšas kapela įsigijo įgarsinimo aparatūrą. Ją ir išbandė Gatvės muzikos dienoje. Prie gėlių turgelio įsikūrusią kapelą sveikino, už gerą nuotaiką dėkojo praeiviai, turgaus lankytojai bei miesto svečiai. 

Gatvės muzikos dienoje taip pat dalyvavo ir LASS Mažeikių rajono filialo meno mėgėjų kolektyvai. 

 

ĮVYKO RINKIMAI 

Gegužės 24 dieną įvyko visuotinis asociacijos "Lietuvos neįgaliųjų forumas" narių susirinkimas. Šios organizacijos prezidente dar vienai kadencijai išrinkta Dovilė Juodkaitė. Jos vadovaujamas Lietuvos neįgaliųjų forumas sieks ir toliau didinti organizacijos matomumą bei reikšmę visuomenės gyvenime. 

Gegužės viduryje D. Juodkaitė sulaukė kolegų iš užsienio pripažinimo. Ji tapo Europos neįgaliųjų forumo tarybos nare. 

 

SVEIKINAME 

Gegužės 25 dieną Užvenčio dvaro malūne (Kelmės raj.) Žemaitijos regioninės etninės kultūros globos taryba surengė Žemaitijos regiono etninės kultūros puoselėtojų pagerbimo šventę. Tai jau ketvirtas toks pagerbimas. Tarp pagerbtųjų yra Valdas Rutkūnas - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Kelmės rajono filialo folkloro ansamblio "Ramočia" vadovas. V. Rutkūnas kolektyvui vadovauja jau daugiau nei 30 metų. Šventiniame renginyje koncertavo "Ramočia". 

 

UŽSUKO "POEZIJOS PAVASARIS" 

Gegužės 25 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, įvyko 53-ojo tarptautinio poezijos festivalio "Poezijos pavasaris" renginys. Bibliotekoje lankėsi poeto Kazio Bradūno dukra Elena Bradūnaitė. Ji dalijosi prisiminimais apie gyvenimą Amerikoje, K. Bradūno kultūrinę veiklą, pastangas išsaugoti lietuvybę, visą literatų kartą, kuriai prigijo Žemininkų vardas. 

K. Bradūno ir kitų Žemininkų kūrybos paskaitė radijo diktorius Paulius Šironas. 

 

"BIČIULIŠKOS DŪZGĖS 2017" 

Gegužės 27 dieną Raudondvario (Radviliškio raj.) kultūros namuose surengtas aklųjų ir silpnaregių teatro mėgėjų festivalis "Bičiuliškos dūzgės 2017". Jame dalyvavo neregių teatro mėgėjų kolektyvai iš Klaipėdos, Panevėžio ir Radviliškio. Festivalis rengiamas jau ketvirtą kartą. Festivalį parėmė LASS Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras. Lėšų taip pat skyrė LASS Radviliškio rajono filialas. Organizatoriai tikisi tokį festivalį surengti ir kitais metais. Raudondvaryje yra įsikūręs Radviliškio verslo ir technologijų centro filialas. Jame festivalio dalyviai turėjo galimybę susipažinti su žirgų augintojo specialybe bei pajodinėti centre esančiais žirgais. 

 

SUSITIKO ŠVENČIONYSE 

Gegužės 29 dieną LASS Švenčionių rajono filialo narių pageidavimu savivaldybės viešojoje bibliotekoje organizuotas susitikimas su talentingais LASS nariais. Į susitikimą atvyko kurianti megztas knygeles tautodailininkė Lina Norkienė ir poetė Vilija Dumbliauskienė. Renginyje savo eilių paskaitė LASS Švenčionių rajono filialo nariai Marijonas Svirbutavičius ir Rėnė Kurcevič. L. Norkienės pristatyta megztų knygų paroda "Knygos kitaip" bus eksponuojama keliose Švenčionių rajono bibliotekose. 

 

MOKĖSI 

Gegužės 31 dieną grupė LASS Pasvalio rajono filialo narių Pasvalio visuomenės sveikatos biure dalyvavo teoriniuose ir praktiniuose mokymuose apie pirmosios medicininės pagalbos teikimą. Aptarti dažniausiai pasitaikantys atvejai, kai reikalinga neatidėliotina šalia esančių žmonių pagalba. Visuomenės sveikatos specialistė Birutė Kazilevičienė mokė akluosius ir silpnaregius, kaip suteikti pirmąją pagalbą įvairiais atvejais: nualpus, ištikus saulės smūgiui, užspringus, skęstant, trenkus žaibui, įkandus bitei, gyvatei, įsisiurbus erkei, esant kraujavimui iš nosies. Taip pat mokytasi pažinti insulto požymius. Dalyviai praktiškai susipažino, kaip veikia širdies defibriliatorius bei patys pabandė daryti dirbtinį kvėpavimą ir kitus skubios pagalbos veiksmus. 

 

PARODĖ "AVELES IR VILKUS" 

Birželio 1 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, surengta kino popietė akliesiems ir silpnaregiams. Jiems parodytas animacinis filmas "Avelės ir vilkai". Filmui garsinį komentarą parengė Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentė Ieva Andrijauskaitė. Po peržiūros aklieji ir silpnaregiai pasidalijo mintimis ir įspūdžiais. "Avelės ir vilkai" - pirmasis bandymas jau sukurtam animaciniam filmui parengti lietuvišką garsinį apibūdinimą. Rudenį neregius planuojama supažindinti su Vudžio Aleno filmu "Kad ir kas benutiktų". 

 

ŠĮ KARTĄ TRAKUOSE 

Birželio 2 dieną Trakuose, Trakų parapijos Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčioje, įvyko 24-oji Lietuvos aklųjų maldos diena. Trakų parapija švenčia Trakų Dievo Motinos paveikslo karūnavimo 300 metų jubiliejų. Aklųjų maldos diena - prasminga įžanga į jubiliejui skirtą renginių ciklą. Tai kartu ir Trakų miesto šventės "Trakų vasara 2017", kuri vyko birželio 2-4 dieną pradžia. 

Aklųjų maldos dienoje dalyvavo per 600 neregių, silpnaregių ir jų bičiulių. Mišias aukojo aklųjų dvasios vadas vyskupas emeritas Jonas Kauneckas ir vietos parapijos klebonas Jonas Varaneckas. Po mišių sakralinės muzikos koncertą surengė Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro muzikos ansamblis "Vilkpėdė". Vėliau renginio dalyviai lankė Trakuose ir jų apylinkėse turistų pamėgtas vietas. 

Maldų dienų akliesiems organizatorius - Katalikiškasis Prano Daunio fondas - tikisi jubiliejinei 25-ajai maldos dienai akluosius ir silpnaregius pakviesti į Vilnių. 

 

VERTĖTŲ NUSIŽIŪRĖTI 

Šveicarijos bankai diegia standartizuotą operacinę sistemą, skirtą visiems šalies bankomatams. Operacinė sistema turės bendrą vartotojo sąsają su bekontakčių finansinių operacijų atlikimo galimybe. Šiuo metu šalyje naudojama 20 skirtingų keturių gamintojų variantų sąsajų. 

Įdiegus "ATMFutura" į bankomatą, šis taip pat pritaikomas neregiams, nes programa paverčia bankomatą "kalbančiu" įrenginiu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]