PROJEKTAI

Juozas VALENTUKEVIČIUS

SKAITOVŲ KONKURSAS


Geriausiai skaitė vilnietis H. KasperavičiusGegužės 9 dieną į Lietuvos aklųjų bibliotekoje Vilniuje vykusį tradicinį respublikinį skaitymo brailio raštu konkursą atvyko geriausi skaitovai iš įvairių Lietuvos vietų dalyvavę regioniniuose atrankos etapuose. Varžėsi 29 skaitovai - 12 moksleivių ir 17 suaugusiųjų. Vertinimo komisijos narius džiugino geras skaitovų pasirengimas. Ypač stebino jaunieji skaitovai: net patys jauniausi - trečios klasės moksleiviai - tekstą perskaitė puikiai. Moksleivių grupėje geriausiai pasirodė vilnietis Hermis Kasperavičius. Suaugusiųjų grupėje - šilutiškė Vitalija Petkutė, daugkartinė šių konkursų nugalėtoja. 

Šiais metais skaitovams buvo parinktas tekstas iš rašytojos, nuoširdžios neregių ir bibliotekos bičiulės Gintarės Adomaitytės novelių knygos "Upeivė". 

Konkurso dalyviams pristatyta gausi renginių programa, paruoštos kelios parodos: senųjų reljefinių žemėlapių ekspozicija, reljefinių mokymo priemonių ir XX a. pradžios leidinių tiflologine tematika parodos. Didelio susidomėjimo sulaukė filmų demonstravimas su garsiniais, neregiams skirtais komentarais. Pasibaigus konkursui visi dalyviai buvo pakviesti į salę, apdovanoti prisiminimo dovanomis, o nugalėtojai ir prizininkai gavo rėmėjų paruoštų prizų. Jau nebe pirmus metus konkursą remia ir vertingų dovanų paruošia UAB "Biomedika" ir UAB "Liregus". Pasinaudodama proga, bibliotekos direktorė taip pat pagerbė šių metų Nacionalinio diktanto dalyvius, įteikė padėkos raštus. 

Dienos renginius vainikavo Knygos teatro skaitymai iš Jurgos Ivanauskaitės rinkinio "Pakalnučių metai". Prožektoriais apšviesta salė suspindo visai kitaip. Ir ant grindų, ir koridoriuje, ir ant laiptų buvo pribarstyta gėlių, skambėjo muzika. Keturi aktoriai užbūrė žiūrovus, įtraukė į paslaptingą novelių veikėjų gyvenimą. Buvo skaitomos trys novelės: "Kada ateis Godo?", "Pasiaiškinimas", o trečiąją novelę "Regėjimai geltonoje šviesoje" skaitėme visi kartu - ir aktoriai, ir žiūrovai iš salės. Buvo be galo įdomu netikėtai pavirsti spektaklio veikėjais. Aktoriai, baigę savo pačių pasirodymą, salėje sėdintiems žiūrovams išdalijo lapelius su tekstu ir pakvietė įsijungti į spektaklį. Pasirodo, esame puikūs aktoriai. Ypač visiems patiko japonės vaidmenį atlikusi bibliotekos direktorė. 

Konkursas rengiamas pagal Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos iš dalies finansuojamą projektą "Tarp tradicijos, kūrybos ir modernumo: skaitymo brailio raštu konkursas ir edukaciniai seminarai". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]