TIFLOTECHNIKA

Gediminas JONIKAITIS

NAUJOVIŲ Į FRANKFURTĄ


Gegužės 3-5 dieną Frankfurte, Vokietijoje, įvyko didžiausia Europoje tarptautinė techninių pagalbos priemonių paroda regos negalią turintiems žmonėms. Iš viso pasaulio atvykę techninių priemonių kūrėjai ir platintojai pasidalijo daugiau nei 100 stendų, kuriuose 3 dienas pristatinėjo savo produkciją. Parodoje lankėsi VšĮ LASS respublikinio centro informacinės aplinkos pritaikymo specialistas Gediminas Jonikaitis ir LASS centro tarybos narys, kompiuterinio raštingumo specialistas Paulius Kalvelis. 

Tiflopriemonė - elektroninis didintuvasParodoje be įmonių atstovų, pristatančių technines pagalbos priemones, skirtas buičiai, darbui, mokslui ar laisvalaikiui, galėjai sutikti medikų, kurių terapijos gali padėti koreguoti tam tikrus regėjimo, miego sutrikimus, įstaigų darbuotojų, padedančių neregiui įsilieti į darbo rinką, kelionių organizatorių, siūlančių regos negalią turintiems žmonėms pritaikytų kelionių. Didžiulės patalpos, per kelis aukštus, buvo pritaikytos neregiams: įrengti taktiliniai paviršiai leido pačiam savarankiškai apeiti visą parodą, susirasti registracijos vietą, kavinę, tualetą. Kitiems neregiams talkino šunys vedliai, parodos savanoriai. Kaip ir kiekvienais metais, parodoje buvo galima pamatyti, išbandyti ir įsigyti įvairių baltųjų lazdelių: tradicinių aliumininių, lengvų iš anglies pluošto, išsilankstančių, susistumiančių bei jų priedų - antgalių ir įvairiausių dėklų, tvirtinamų prie diržo lazdelei susidėti, kai ji nebereikalinga. Deja, bet sprendimų moterims, kaip joms patogiau nešiotis baltąją lazdelę, nebuvo, o juk megztas dėklas per petį atrodytų labai elegantiškai. 

Laikrodis - dar vienas pagalbininkas, apie kurį tikrai pagalvota. Pasirinkimas nemažas tiek vyrams, tiek moterims: įvairaus dizaino kalbantys skaitmeniniai be ciferblato arba su ciferblatu, brailio rankiniai ir kišeniniai, laiką pranešantys vibracija... Žinoma, kaip gi be žaidimų! Tokio pasirinkimo, kokį turi regintieji, nebuvo, bet populiariausius "Uno", "Monopolį", šachmatus, domino buvo galima įsigyti ir parodos metu. Parodoje taip pat buvo didinamųjų stiklų, stacionarių ir nešiojamų teksto didintuvų su simbolių skaitymo funkcija, spalvų atpažintuvų, "Daisy" formato grotuvų, garsinių žymeklių, brailio eilučių, kalbančių metrų su gulsčiuko funkcija, namų arba biuro reikmėms tinkamų spausdintuvų, brailio mašinėlių, kalbančių indukcinių viryklių bei mikrobangų krosnelių. Nesiplėsime pasakodami apie kiekvieną produktą, norime pristatyti naujienas arba tai, kas paliko didžiausią įspūdį. 

Gali būti, kad jau esate girdėję apie "Dot watch" ir "Eone Bradley watch" netradicinio, nepaprastai elegantiško, tiek vyrams, tiek moterims tinkančio dizaino laikrodžius. Pirmasis - "Dot watch" savo aliuminio korpuse esančiame atvirame baltame ciferblate keturiais brailio šešiataškiais atvaizduoja laiką, taip pat korpuse yra dar trys sensoriniai mygtukai. Laikrodis yra 43 mm diametro ir 12,5 mm storio, sveria tik 27 g, turi įkraunamą 400 mAh Li-polimerų bateriją, palaiko Bluetooth ryšį, per jį turi galimybę susijungti su išmaniuoju telefonu. Gavus pranešimą į išmanųjį telefoną, "Dot watch" suvibruoja, o pranešimą galite perskaityti pasinaudodami "Dot watch" ciferblate esančiais taškais. Taip pat galima skaityti ir programėlių siunčiamus pranešimus. Be šių funkcijų laikrodis dar turi laikmatį, chronometrą, žadintuvą, akselerometrą ir giroskopą. "Dot watch" turi magnetinį bevielį krautuvą. Įkrovimo trukmė - 2 valandos. Laikrodžio baterijos laikymo trukmė - apie 2 savaites, o kaina apie 450 eurų. Kovo mėnesį laikrodžiais pradėta prekiauti Didžiojoje Britanijoje, nuo liepos jie pasirodys prekyboje angliškai kalbančiose šalyse ir Korėjoje, vėliau ir kitose šalyse, bet Lietuvos nepasieks. 

Tiflopriemonės - įvairūs baltųjų lazdelių antgaliaiAntrasis laikrodis - "Eone Bradley watch", pagamintas iš titano, 40 mm diametro ir 11,5 mm storio, savo atvirame ciferblate turi iškiliais brūkšneliais sužymėtas valandas. 12-ta valanda pažymėta trikampiu, 3-čia, 6-ta, 9-ta - ilgesniais brūkšneliais, visos kitos - trumpesniais. Laikrodžio korpuse yra du grioveliai, aplink korpusą ir ciferblato priekinėje dalyje, grioveliuose, yra po metalinį rutuliuką. Išorinis rutuliukas žymi valandas, vidinis - minutes. Savo vietose rutuliukai laikosi dėl laikrodyje įmontuotų magnetų, o juos užkliudžius ir jiems išriedėjus iš vietos, pakanka pakreipti riešą ir rutuliukai sugrįžta į savo vietas. Laiko nustatymas vyksta tradiciniu, ištraukiamu, šone esančiu ratuku. Laikrodis subalansuotas neregiams, bet tinka ir regintiesiems. Drįstume sakyti, kad regintieji turėtų pavydėti tokio šedevro. Kaina nuo 309 iki 369 eurų. 

Prie tokių laikrodžių reikalingi ir ne ką mažiau įspūdingi batai. Austrijos kompanija sukūrė "Walkassist" sistemą, kuri turėtų palengvinti kasdienybę neregiams, silpnaregiams ir senyvo amžiaus žmonėms. "Walkassist" sistemą sudaro kliūčių davikliai, montuojami į bato pado priekį. Informaciją apie priešais esančias kliūtis davikliai gali perduoti garsiniu būdu arba vibracija į padą. Kliūtys fiksuojamos tik tiesiai prieš žmogų ir labai mažu kampu į šonus, maksimaliu 5 metrų atstumu. Kol kas tai tik bandomieji pavyzdžiai, nors jau išleista "Walkassist" antra versija, bet daugiau informacijos kompanijos atstovai pateikti negalėjo. 

Kompanija "Tech4Freedom" sukūrė prietaisą pavadinimu "Box", kuris savo jutikliais surenka informaciją iš aplinkos, tada ją analizuoja ir perduoda į išmanųjį telefoną. Visos "Box" funkcijos yra valdomos iš išmaniojo telefono. Ši dėžutė sugeba atpažinti spalvas, palaiko NFC (komunikavimas artimame lauke) žymėjimą ir atpažinimą, turi atstumo jutiklį, gali pateikti aplinkos informaciją (temperatūra, drėgmė), šviesos šaltinių skleidžiamos šviesos intensyvumą, yra termometras, galintis matuoti kūno ir daiktų temperatūrą, taip pat turi kompasą bei galimybę įkrauti telefoną. Įrenginio kaina apie 550 eurų. Antras produktas, kurį kompanija demonstravo parodoje, buvo "Ufo" įrenginys, atliekantis angliškai vadinamo "beacon" (garsinio švyturio) funkciją. Vienas iš panaudojimo variantų: sujungus su išmaniuoju telefonu, "Ufo" įdedamas į vaiko striukės kišenę ir, kai vaikas nutolsta nustatytu atstumu, "Ufo" pradeda garsiai pypsėti, taip pranešdamas vaiko buvimo vietą. 

"Zoomax", "Humanware", "Freedom Scientific" ir dar keletas kitų turi nemažai kompaktiškų, nešiojamų, vaizdą didinančių įrenginių. Be jau standartinėmis tapusių funkcijų, tokių kaip kontrasto keitimas, didinimas, fotografavimas, nuotraukų išsaugojimas atmintyje, prijungimas prie televizoriaus, pradėta diegti nauja funkcija - nufotografuoto ir išdidinto teksto (nuotraukos) stumdymas į šalis. Iki šiol įdiegta vaizdo fotografavimo funkcija nebuvo naudinga, nes nufotografavus tekstą, buvo galima išsididinti ir matyti tik centre esantį vaizdą, be galimybės jį slankioti į šonus, viršų ar apačią. Tokią funkciją jau turi "Freedom Scientific" prietaisas Ruby 7, "Zoomax" - M5, "Visualink Technology" - Clover 10 bei "C&P" i-loview 7. 

Dar vienas iš įdomesnių techninių sprendimų - "OrCam" prietaisas MyEye, tvirtinamas ant bet kokių akinių, kurio funkcija - perskaityti balsu aplinkoje esantį tekstą. Prietaisas sudarytas iš dviejų dalių, ant akinių tvirtinamos mini kameros su garsiakalbiu bei laidu prie akinių prijungto blokelio. Tekstui identifikuoti būtina nukreipti kamerą tiesiai į tekstą, tada jis nufotografuojamas ir perskaitomas garsu. Tai gali būti autobuso numeris, stotelės pavadinimas, kokios nors įstaigos pavadinimas, meniu, kaina parduotuvėje, knygos viršelis ir t.t. Nufotografuoti galima dviem būdais: mygtuku, esančiu ant blokelio arba parodžius pirštu į tekstą. Taip pat šis prietaisas turi pinigų, veidų ir produktų identifikavimo galimybę. Veidus ir produktus reikia nufotografuoti ir priskirti jiems vardus, tada jie išsaugomi atmintyje ir kitą kartą įrenginys, aptikęs juos, praneša balsu. 

Šiuo straipsniu norėjome supažindinti jus su esamomis techninėmis pagalbos priemonėmis, įvairiais sprendimais ir nesistengėme analizuoti vieno ar kito daikto reikalingumo, praktiškumo bei kainos santykio. Jei kils klausimų ar norėsite daugiau informacijos, prašome kreiptis el. paštu [email protected] arba [email protected]


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]