TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GEROJI PAGALBININKĖ SODA


Valgomosios sodos rasite bet kuriuose namuose. Balti bekvapiai milteliai ne vien kildina pyragus. Žmonėms, besirūpinantiems aplinka ir vertinantiems sodą, kaip cheminių valymo priemonių pakaitalą, pravers žinoti keletą šios priemonės panaudojimo būdų sode ir namuose. 

Mes turime nuostabų planą, kaip neteršti gamtos įvairiomis valymo ir priežiūros priemonėmis, kurios patenka į nutekamąjį vandenį. 

Valgomąjį šaukštą sodos ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, praskalaukite burną ir išspjaukite. Blogas kvapas bus puikiai neutralizuotas. Sumaišykite 3 dalis sodos ir 1 dalį druskos. Supilkite į stiklainiuką. Dėl kvapo įdėkite cinamono lazdelę, gvazdikėlių, džiovintų citrinų žievelių ar džiovintų mėtų lapelių. Per 2-3 dienas mišinys prisigers malonaus aromato. Šia priemone keletą kartų per metus galėsite valytis dantis. Jokiu būdu nedarykite to kasdien, nes ji yra abrazyvinė, balina ir gali pažeisti dantų emalį. 

Tai viena iš žinomiausių valgomosios sodos savybių. Reaguodama tiek su rūgštimi, tiek su šarmu, ji vienodai veikia - neutralizuoja. Soda puikiai panaikina nemalonius šaldytuvo, sportinio krepšio, šiukšlių kibiro kvapus. Įdėkite atidarytą dėžutę su soda į šaldytuvą, ir blogas kvapas kaipmat išnyks. Išnešę šiukšles, jos papilkite ant šiukšliadėžės dugno ir palikite 30 minučių. Išpilkite prieš dėdami naują maišą. Jeigu koks nors smirdantis skystis išsipylė ant jūsų kilimo, greitai jį pabarstykite soda. Ši priemonė ypač pravers, jei namuose laikote augintinį, kuris mėgsta daryti balutes ir kitus "siurprizus". Žinoma, gyvūnų parduotuvėse visuomet galima įsigyti specialių priemonių (į daugumos jų įeina natrio hidrokarbonatas - soda). Po 30 minučių miltelius nuo kilimo susiurbkite dulkių siurbliu. 

Jei įkando vabzdys, sumaišykite sodą su vandeniu ir patepkite pažeistą odą. Jei jaučiate nemalonų niežulį, paberkite sodos ant rankos ir švelniai patrinkite drėgną odą po dušo ar vonios. 

Padėkite plaukams. Pabarstykite šiek tiek sodos and delno ir užsipilkite ant jo šampūno. Ištrinkite plaukus įprastu būdu ir gerai išskalaukite. Soda padės išvalyti plaukų priežiūros priemonių likučius, todėl plaukai bus švaresni ir lengviau formuojami. 

Išvalykite šepečius ir šukas. Norite nepriekaištingų plaukų? Valykite ir priemones, kuriomis šukuojatės. Sumaišykite šaukštą sodos nedideliame indelyje su šiltu vandeniu, pamirkykite ten šukas, nuskalaukite ir leiskite išdžiūti. 

Vonia su soda padės atstatyti rūgščių pusiausvyrą ant odos, nuplauti susikaupusį riebalų sluoksnį ir prakaitą bei sušvelnins odą. 

Soda efektyviai nuvalo vonią, plyteles ir kriaukles. Pabarstykite sodos ant drėgnos kempinės ir nušveiskite. Gerai nuplaukite ir leiskite išdžiūti. Jei norite itin stiprios valomosios galios, tuomet pasidarykite mišinį su soda, kristalizuota druska ir skystu indų plovikliu. 

Jei plaunate indus rankomis, 2 kupinus šaukštus sodos sumaišykite su paprastu indų plovikliu ir pamirkykite indus tokiame vandenyje. Tai padės pašalinti maisto likučius nuo indų, puodų ir keptuvių. 

Pamirkykite nemaloniai kvepiančias kempines sodos ir vandens tirpale (4 šaukštai sodos, apie litras vandens). 

Skalbdami drabužius, šalia skalbimo skysčio įpilkite pusę puodelio sodos. Geresnis pH balansas - švaresni, gaivesni ir šviesesni drabužiai. 

Skalbkite vaikiškus drabužius su soda ir skalbiniams suteikite gaivumo. Kūdikių oda yra itin jautri, kvapai ir priemonės dėmėms panaikinti gali ją dirginti. Sunkioms dėmėms pašalinti naudokite pusę puodelio sodos kartu su skalbikliu arba tiesiog praskalaukite, jei norite tik panaikinti nemalonų kvapą. Norėdami suteikti gaivumo savo skalbiniams, įberkite pusę puodelio sodos į skalbimo mašiną, kai įjungsite skalavimo režimą. 

Pasiimkite į iškylas. Soda labai naudingas dalykas, jei ruošiatės mėgautis gamta. Ir indus galėsite išsiplauti, ir puodus iššveisti, ir rankas nusivalyti, ir naudoti kaip dezodorantą ar dantų pastą. 

Valgomajai sodai priskiriamos fungicidinės savybės. Ji padeda atsikratyti pelėsių, kai kurių grybelių, pavyzdžiui, miltligės. Neigiamo poveikio augalams valgomoji soda nedaro, jei koncentracija tinkama. Kovojant su miltlige, naudojamas sodos tirpalas: 1 litras vandens - 1 gramas sodos. Soda tirpinama tik vandenyje, bet galima įmaišyti ir žaliojo muilo (1 l jo imama pusę šaukštelio). Kad tirpalas geriau priliptų prie augalo, dar rekomenduojama įpilti šaukštelį sėmenų aliejaus. Reguliarus purškimas pavasarį padės apsaugoti augalus nuo miltligės. 

Soda - saugus būdas nuvalyti nešvarumus ir kenksmingas medžiagas nuo vaisių ir daržovių. Tiesiog paberkite šiek tiek sodos ant drėgnos kempinės ir nušveiskite vaisius. 

Soda pratęs skintų gėlių gyvenimą. Jos stovės ilgiau, jeigu į vazą įpilsite šaukštelį valgomosios sodos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]