MANO MANYMU

 

AR MUMS REIKIA JŲ?


Pirmajame šiais metais Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro tarybos posėdyje apsvarstyta nauja LASS įstatų projekto redakcija. Viena įstatuose nuskambėjusių minčių yra tokia: LASS nariais gali būti "regos sutrikimų neturintys asmenys, kurie aktyviai padeda regos neįgaliesiems ir kurių kiekviename LASS filiale negali būti daugiau kaip 10 proc. skaičiuojant nuo visų to filialo veikloje dalyvaujančių LASS narių". Paprasčiau tariant, naujųjų įstatų projekte siūloma į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą priimti ir gerai matančius žmones. Ką apie tai manote jūs? 

 

Albertas: Tie, kurie aktyviai dalyvauja organizacijos veikloje, ir galėtų būti. Nieko blogo nematau. Tarybiniais laikais matančių buvo ir nieko neatsitiko. Kitą kartą gerai matantis mūsų naudai dirbantis žmogus mūsų bėdas geriau supranta nei patys neregiai. 

 

Alfonsas: Taip jau kartą buvo. Buvo jais ir cechų viršininkai, ir darbuotojai. Priimdavome į narius, bet sąrašuose jie kažkaip netikdavo. Praktika buvo tokia, kad jų išbraukti nebuvo kaip. Buvo kaip ir atskiri sąrašai. Tai tie sąrašai nyko, nyko ir visai išnyko. Anksčiau regintis cecho viršininkas neregių reikalus tvarkydavo, atsakingas kolūkio darbuotojas taip pat galėjo neregiams patalkinti. Būdamas organizacijos narys jis tuos reikalus tvarkydavo geriau. Ką regintys žmonės darytų dabar - nežinau. Jei tai būtų neregio brolis, sesuo, tai gal dar... Tiesą pasakius, nežinau. Ir dabar bendraujame su reginčiais žmonėmis. Į juos kreipiamės todėl, kad yra pareigūnai ar specialistai. Reikalams sutvarkyti jų narystė nebūtina. Rajonuose jaunimo beveik nėra. Kokį gerai matantį gal ir būtų galima prisijaukinti neregių bėdoms spręsti. 

 

Alvydas: Nei pernelyg pakenktų, nei ką pakeistų. Siūlyčiau apsiriboti šeimų nariais ar globėjais. 

 

Artūras: Gerai prisimenu, kaip apie tai buvo diskutuota prieš gerus dvidešimt metų. Tada suabejota jų naryste dėl turtinių reikalų. Bijota, kad jie pateks į valdžią ir susitvarkys ten savo reikalus. Vargu ar automobilininkų sąjungos nariu galėtų būti automobilio neturintis žmogus arba neregys. LASS yra Lietuvos aklųjų ir silpnaregių organizacija. Jei žmogus nori padėti neregiams, tai gali padėti ir nebūdamas sąjungos nariu. Būdų padėti yra daugybė. 

 

Arūnas: Jei regintieji dirba neregių labui, tai galėtų būti ir nariai. Nieko blogo nematau. 

 

Aurimas: Man jie netrukdytų. Gerai matančių savo draugų, besiveržiančių į organizaciją, nežinau. 

 

Barbora: Manau, kad reginčių žmonių mūsų organizacijoje nereikėtų. Jei jiems kyla noras mums patalkinti, tai jie gali tai padaryti ir nebūdami nariai. 

 

Danguolė: Visai be reginčiųjų mums gal ir nekas, bet LASS nariais jiem nebūtina būti. 

 

Edvardas: Gerai matantys žmonės galėtų būti mūsų sąjungos nariai, tačiau jiems reikėtų griežtai apriboti teisę būti renkamiems į LASS valdžios organus. Regintiesiems tokia teisė turėtų būti suteikta tik turint tam tikrą narystės stažą. Po to jie galėtų būti renkami į ne aukštesnes kaip LASS rajono filialo pirmininko pareigas. Stažas turėtų būti ne trumpesnis kaip metai. Prieš skiriant pareigas, žmogų reikia pažinti. Tokie gerai matantys pirmininkai galėtų dalyvauti ir suvažiavimuose, bet į respublikinius mūsų organizacijos valdymo organus neturėtų būti renkami. 

 

Egidijus: Jei kalbame apie skaičių, tai tikslas pateisina priemones. O kalbame apie organizacijos narių interesus, tai regintieji organizacijai nebūtini. 

 

Henrikas: Sąjunga vadinasi aklųjų ir silpnaregių. Esu kategoriškai prieš reginčiuosius. Jei norime būti kartu su reginčiaisiais, tai tada reikėtų kurti naują organizaciją. 

 

Grigas: Jei jie mums padėtų įkurti savanorišką reginčių žmonių organizaciją, sprendžiančią neregių problemas, tada galėtume jiems suteikti kažkokių teisių, išlygų, kad jie jaustųsi visaverčiais mūsų kolektyvo nariais. Kitais atvejais reginčiųjų buvimo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungoje prasmės nelabai matau. 

 

Giedrius: Šiaip gal ir nieko baisaus, nes jie jau ir praeityje yra buvę mūsų nariai. Matyčiau pavojų, jei aklieji ir silpnaregiai taptų filialų pirmininkais. Regionų centrų vadai priims dirbti pirmininkus matančius, nesivargindami paieškoti gabesnių silpnaregių ar aklųjų, neinvestuos į neregius, jų nerengs pirmininko darbui. 

 

Ina: Mes ir dabar turime šeimų narių, kurie atstovauja neregiams ir aktyviai dalyvauja mūsų rajono filialo veikloje. Kaip ten bebūtų, bet be reginčiųjų mes vieni išgyventi negalime. Reginčių žmonių pagalba mums buvo ir bus reikalinga. 

 

Irma: Jei mūsų tikslas yra padėti neregiams, tada matantys žmonės nereikalingi. Jei mūsų tikslas - mažinti reginčiųjų ir neregių atskirtį, tada nariais galėtų būti visi. 

 

Justas: Manau, kad, priėmus reginčiuosius, reikėtų keisti organizacijos pavadinimą. Reginčių narių reikėtų, jei manytume, kad organizacijos veikla pagerėtų. Vertėtų, jei organizacijos nariais padarytume bent pusę Lietuvos. Tada skaičius būtų įspūdingas. 

 

Mykolas: Jei gerai prisimenu, tai anksčiau galėjo būti iki 25 procentų narių regintieji. Manau, kad dešimties procentų visiškai užtektų. Akluosius ir silpnaregius neturėtume keisti gerai matančiais žmonėmis. Po šio pertvarkymo, manau, kad neregiai bus dar stipriau stumtelti į šalį. 

 

Ona: Jei norinčių yra pas mus įstoti, tai testoja!!! 

 

Pranas: Šeimos narys gali atstovauti vaikui ar suaugusiam neregiui. Jei būtų balsavimas šiandien, tai aš balsuočiau prieš. Jei mes vadinamės Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, tai reginčio žmogaus aš čia nematau. Reiktų keisti pavadinimą. O tada būtų kažkoks hibridas. Nemažai tenka bendrauti su kitomis žmonių su negalia organizacijomis, bet neteko girdėti, kad jie priimtų sveikuosius, bet gal ne viską aš žinau. Gerai matantys sveiki žmonės jaučiasi už mus pranašesni, jie įsivaizduoja viską žinantys apie neregius geriau nei mes patys. Kol taip bus, tol aš būsiu prieš. Nenoriu savo organizacijoje jaustis antrarūšiu. 

 

Raimondas: Iš principo aš demokratas, todėl kuo mažiau "ne", tuo lengviau gyventi. Jei kažkas nori prisidėti, padaryti gerą darbą ir jaučia nuoskaudą nebūdamas narys, tai leiskime jam tai padaryti - tegul įstoja. 

 

Roma: Kategoriškai - ne. Analogiją matau su meno mėgėjų būreliais: kai tik būrelyje padaugėja gerai matančių žmonių, tai toks kolektyvas ir subyra. Kai filialas, kuriame aš dirbu, negauna lėšų, kaip galiu būti aktyvi darbuotoja? Jei vietoj manęs pradės dirbti matantis, atsiras pinigų ir rėmimas. Aš dirbu blogai, o jis dirbs gerai. Gerai matantiems gerus darbus galima dirbti savanoriškai. Bendraudama su organizacijos nariais girdžiu nuomonių, kad regintieji mūsų nesupranta ir niekada nesupras. 

 

Ugnė: Kodėl gi ne? Gal įjungę reginčių žmonių plačiau paskleistume žinias apie neregius? Nors informacijos gausėja, bet pasitaiko, kad į mus reaguojama gana įdomiai. Galiu papasakoti istoriją: prieš Naujuosius metus prie manęs priėjo studentė ir sako: "Ar galiu su tavim susipažinti? Į tave žiūriu jau trečias mėnuo. Nedrįsau prieiti." Gal tai padrąsintų žmones su mumis daugiau bendrauti? 

 

Valentinas: Manau, kad tai nėra blogai. Taip buvo nuo pat pradžios pokarinės Lietuvos aklųjų draugijos veiklos. Aš tai "už". Yra tikrai gerų mūsų bičiulių, kurie galėtų būti ir mūsų organizacijos nariai. 

 

Viktoras: Dirbantys neregių labui nariais galėtų būti. Didelių pinigų nesusikrautų, bet talkindami neregiams dirbtų garbingą darbą. 

 

Vytautas: Manau, kad ši mintis kilo dėl dviejų dalykų. Vienas - įspūdis, kad LASS lyg ir trūksta narių. Bet, jei bus daugiau narių, vargu ar gyvensime geriau ir daugiau pinigų mums skirs. Manau, kad čia yra ir Kauno regiono problema. Kai nerandama palankaus direktoriui filialo pirmininko silpnaregio ar neregio, tai vietoj jo paskiriame gerai matantį, bet nuo LASS nutolusį žmogų. 

 

Vilija: Jei gerai prisimenu, tai taip buvo ir anksčiau. Iš kalbų žinau, kad buvę regintys organizacijos nariai po kurio laiko sužinojo, kad jie jau ne organizacijos nariai. Tai jiems kaip neregių nedraugiškumo ženklas. Jie nuoširdžiai norėjo būti mūsų organizacijos nariais. Jei nutarsime, kad regintieji gali būti mūsų organizacijos nariai, būtų gerai, kad ateityje nepasikartotų, kas jau kartą buvo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]