TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SKALBIMO ATMINTINĖ


Šiandien turbūt vargiai rastume namus, kuriuose nebūtų didžiosios pagalbininkės - skalbimo mašinos. Skalbiant labai svarbu ne tik mašinos dydis, modelis ir išmanumas, bet ir tai, kaip ir kokiomis priemonėmis skalbiame. 

Kas geriau - skalbimo skystis ar milteliai? 

Iš tiesų, kaip sako žinovai, skalbimo kokybė didžia dalimi priklauso ne nuo skalbimo priemonių, o nuo tinkamos vandens temperatūros ir skalbimo trukmės. Skalbimas, kai vanduo sušyla iki 30 laipsnių ir skalbiama trumpai, vos pusvalandį, dažnai nuvilia. Jeigu skalbiame naudodami miltelius, tai vien jiems ištirpti reikia apie 15 minučių. Todėl patariama: geriau dėti mažiau miltelių, bet ilgiau skalbti, kad skalbiniai gerai atmirktų. Juk ne veltui anksčiau šeimininkės tai, ką turėdavo išskalbti, mirkydavo - užmerkdavo net iš vakaro, užtat be vargo ir išskalbdavo. 

Skalbikliai skiriasi ne tik konsistencija, bet ir sudėtimi. Kurie geriau - birūs ar skysti? Birūs labiau dirgina odą ir kvėpavimo takus ir, kaip minėjau, užtrunka, kol ištirpsta. Patogiau naudoti skystąsias skalbimo priemones. Jos greičiau tirpsta ir pasiskirsto vandenyje. Be to, skystosios skalbimo priemonės geriau išsiskalauja, mažiau dirgina odą ir kvėpavimo takus. Jos patogiai dozuojamos dangteliais. 

Šiandien itin patogi skalbimo priemonė - kapsulės, ypač jei yra problemų bandant suvokti, kaip ir kiek skalbiklio dėti į skalbyklę. Pakanka įmesti į skalbimo mašinos būgną 1-2 kapsules (reikia žiūrėti, ar labai nešvarūs skalbiniai) ir palikti skalbtis. Kapsulės gerai tirpsta vandenyje ir nepalieka ant audinio skalbimo žymių. 

Jei ant drabužio ar staltiesės yra dėmė, prieš dėdami į skalbyklę, užpilkite ant jos šiek tiek tos pačios skystos skalbimo priemonės arba dėmių valiklio ir palikite 10 minučių. Be to, riebalų dėmes puikiai pašalina bespalvis indų ploviklis, raudonojo vyno - rūgštis. 

Jei skalbiniai labai susidėvėję ar nematote, bet žinote, jog yra dėmių, pamerkite juos bent porai valandų specialioje priemonėje - visuose prekybos centruose tikrai rasite. 

Atminkite: didesnis skalbimo miltelių ar skysčio kiekis negarantuoja švaresnių skalbinių. Todėl skalbiklio naudokite tiek, kiek rekomenduojama. Jei naudosite skalbimo priemonės per daug, vanduo labai suputos ir blogiau išsiskalaus skalbiniai. O jei per mažai - drabužiai liks nešvarūs. 

Labai svarbu parinkti tinkamą skalbimo temperatūrą (tai priklauso nuo skalbiamų drabužių pluošto). Švariau skalbiniai išsiskalbia esant didesnei temperatūrai. 

Tačiau nepamirškite - vilnonius drabužius skalbiame tik esant mažesnei, tai yra 30 laipsnių temperatūrai, ir būtinai su vilnai skirta skysta skalbimo priemone, tuomet neteks iš skalbimo mašinos išsitraukti "siurprizo" - dvigubai mažesnio megztuko. 

Elementarus skalbimas trunka apie pusantros valandos: skalbimas, du skalavimai, gręžimas ir galbūt džiovinimas. 

Neperkraukite skalbyklės būgno. Geriau puse kilogramo mažiau negu per daug. Nekraukite į skalbyklę sulankstytų skalbinių - blogiau išsiskalbs. Prieš skalbdami drabužius išpurtykite ir būtinai patikrinkite kelnių, švarkelių kišenes, pažiūrėkite, ar jos tuščios. Smulkius skalbinius sudėkite į specialų skalbimo maišelį. Patogiau bus surasti visas kojines ar kitus smulkesnius daiktus. 

Skalbdami spalvotus skalbinius, naudokite servetėles, skirtas apsaugoti skalbinius nuo nusidažymo. Tai labai paprasta: tiesiog kartu su skalbiniais įmeskite ir vieną servetėlę, kuri sugers nekokybiško audinio dažus, jei toks drabužis pasitaikys. Be to, visada apsidrausite, būsite tikri, kad jūsų drabužiai nepakeis spalvos. 

Ar naudoti minkštiklį - jūsų pasirinkimas. Nenaudojant minkštiklio, išskalbti drabužiai būna kietoki. Be abejo, dėl to gali būti kaltas kietas ir kalkėtas vanduo. Skalbimo priemonės - šarminis produktas, o minkštiklis - rūgštinis, todėl neutralizuoja skalbiklio likučius, audinį suminkština, padaro jį kvapnesnį. Yra ir bekvapių minkštiklių. 

Nepamirškite, kad gerai išskalbtume ir kad ilgiau galėtume naudotis skalbykle, retsykiais reikia valyti ir skalbimo mašiną. Apie kalkių nuosėdas jau girdėjome visi, bet kad skalbyklei gali kenkti užterštas filtras - turbūt ne. Filtras yra apatinėje skalbimo mašinos dalyje, jame kaupiasi visos šiukšlės. Kad jį išvalytume, reikia filtrą atsukti, išimti ir gerai nuplauti. Pamatysite, kas čia kaupiasi. 

Taip pat būtina valyti gumas, esančias aplink skalbimo mašinos duris. Ten irgi dažnai kaupiasi visokia smulkmė, įvairūs daikteliai, kurie nebuvo išimti iš kišenių prieš skalbiant. Gumines detales valykite sausai po kiekvieno skalbimo. Taip nesusidarys pelėsių, kurie ne tik kenkia skalbyklei, bet yra pavojingi ir sveikatai. Po skalbimo mašinos duris reikia palikti šiek tiek pravertas. Būtina valyti skalbimo milteliams skirtą skyrelį - būtent čia ir kaupiasi kur kas pavojingesnės sveikatai bakterijos ir grybeliai. 

Šią detalę reiktų išimti ir labai kruopščiai išvalyti su unitazo valikliu. Darykite taip: detalę panardinkite į indą su vandeniu, kuriame įpilta valymo priemonė, ir palaikykite 1-2 valandas. Taip pašalinamos visos pavojingos nuosėdos ir bakterijos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]