TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GAIVŪS NAMAI


Kvapai – labai svarbus pojūtis daugeliui gyvų būtybių. Kvapai gali pakelti nuotaiką, nudžiuginti, nuliūdinti, pažadinti prisiminimus. Kvapai turi didelę įtaką psichoemocinei sveikatai. 

Kvėpinamės patys, kvėpiname namus, naudojame smilkalus, oro gaiviklius, kvapų lazdeles. Vertindami namų sveikumą ir švarą, mes sąmoningai ar nesąmoningai naudojamės uosle. 

Nuo seniausių laikų iki antikinės kultūros suklestėjimo Viduržemio jūros regione geri kvapai reiškė viską, kas gera, ir šiame, ir anapusiniame gyvenime: nepriekaištingą maistą, puikią sveikatą, gerus santykius, nepaperkamumą, nemirtingumą, dievystės buvimą, dievišką malonę, darną. O blogi kvapai liudijo tai, kas prasta: blogą sveikatą, irimą, netvarką, mirtingumą, ydingus ir griaunamus polinkius. 

Smilkalų mėgėjams verta žinoti, kokį poveikį psichologinei ir emocinei būklei daro tam tikri kvapai. Renkantis kvapus namams reikėtų atkreipti į tai dėmesį. Rytietiški smilkalai gali būti gaminami iš vieno stiprų aromatą skleidžiančio augalo arba kuriamos kelių augalų, medaus, prieskonių ar kitų sudedamųjų dalių kompozicijos. 

Prekybininkai siūlo galybę cheminių oro gaiviklių: purkšti, kišti į rozetę... bet ar kada susimąstėme, kodėl jie kvepia atogrąžomis, jūra, mišku, lauko gėlėmis? Ko gero, tikrai ne dėl to, kad sudėtyje yra pievų ar jūrų. Kas šias priemones sudaro iš tikrųjų? Štai kelios priežastys, kodėl namuose nereikėtų naudoti sintetinių oro gaiviklių, o rinktis natūralesnius būdus. 

Išsirinkus oro gaiviklį ir paanalizavus išaiškėja, kad ne visada užrašyta kvapiųjų medžiagų sudedamosios dalys, kurios sudaro apie 70 procentų produkto. Tai reiškia, kad mes nežinome didžiosios dalies cheminių elementų, kuriuos purškiame savo namuose, nors kartais būna užrašyta tik kelios cheminės medžiagos. 

2010 metais Tarptautinė aromatų asociacija pateikė 3 100 chemikalų, kuriuos naudoja dauguma gamintojų, sąrašą. 95 procentų kvapiųjų medžiagų yra sintetinės organinės, gaunamos iš naftos. Sąraše nurodyti kancerogenai, endokrininės sistemos griovėjai, reprodukcinei sistemai kenkiantys toksinai, įvairūs alergenai, medžiagos, galinčios sukelti centrinės nervų sistemos sutrikimus, vėžį, apsigimimus, alergiją. Pavyzdžiui, benzenas, ilgai tvyrodamas ore, didina riziką susirgti mažakraujyste ir leukemija, neigiamai veikia imuninę sistemą. Aromatas gali būti sudarytas iš 100 chemikalų, tarp kurių nemažai pavojingų medžiagų. Nesižavėkite ir sintetiniais smilkalais, kvapiomis žvakėmis. Sintetinių smilkalų ir žvakių kvapai taip pat yra labai kenksmingi. Deginant išsiskiria pavojingos medžiagos. Kai kurios cheminės medžiagos gali visą žmogaus gyvenimą griauti hormonų veiklą. 

Dauguma aerozolinių oro gaiviklių degūs, greitai išgaruoja ir pasklinda po patalpą, nes juose yra lakiųjų medžiagų. Išpurkštos smulkios dalelės lengvai įkvepiamos ir patenka į plaučius. Po kurio laiko nusėda ant grindų, baldų, kilimų. Iš ten lakiosios medžiagos lengvai patenka į žaidžiančio vaiko ar gyvūno organizmą. 

Geriausiai kvepia švara. Palaikykite ją, o patalpas nuolat vėdinkite. Jeigu labai norite pakvėpinti namus, naudokite natūralius aromatinius kvapiklius, apsieikite be abejotinų cheminių oro gaiviklių. Geros kokybės priemonės ne tik gerai kvepia, bet turi ir gydomųjų savybių. Tokie yra, pavyzdžiui, eteriniai aliejai. Juos išgauti brangu, reikia daugybės augalų, laiko ir darbo. 

Sintetinis eterinis aliejus natūraliomis ir gydomosiomis savybėmis nepasižymi. Tikri eteriniai aliejai naudojami lašeliais, ir jums buteliuko pakaks ne vienerius metus. Sumokėsite brangiau, bet išsirinksite kokybišką produktą. Natūralūs eteriniai aliejai yra puiki priemonė norint pagerinti namų orą. Kambarį galima pakvėpinti paprastai – į indelį su vandeniu įlašinkite kelis lašus aliejaus, išmaišykite, supilkite į purkštuką. Juo papurkškite patalpas. Kelis lašus eterinio aliejaus galite užlašinti ant elektros lemputės – jai šylant eterinis aliejus skleis savo aromatą. Galite kelis lašus užlašinti ant grindų šluostės. Taip plaunant grindis visi namai prisipildys gaivaus aromato. 

Žiemą namus galite kvėpinti panaudodamos apelsiną ir gvazdikėlius. Subadykite apelsiną džiovintais gvazdikėliais ir pastatykite norimoje patalpoje. Kambarys prisipildys jaukaus kvapo. 

Namuose deginkite botanines aromatines žvakes, kuriose nėra sintetinių kvapiųjų medžiagų, parafino. Jos pagamintos iš ekologiško sojų vaško, speciali dagtis tausoja eterinius aliejus, todėl tokios žvakės dega labai švelnia liepsna ir skleidžia malonų kvapą. Šios žvakės neteršia oro – atvirkščiai, valo jį, gerina nuotaiką ir savijautą. 

Džiovintų žolelių ryšulėlius kabinkite ir į drabužių spintą, įvairūs audiniai itin gerai sugeria kvapus. Kai šie ryšulėliai išsikvėps, naudokite juos vonioje – įmerkite į karštą vonią ir maudydamiesi mėgaukitės natūraliais kvapais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]