TRUMPAI

 

 


RUNGĖSI ŠACHMATININKAI 

Rugsėjo 17-18 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis šachmatų čempionatas. Jame dalyvavo 21 sportininkas iš šešių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Pirmąją vietą iškovojo sporto klubas "Pamarys" (Sigitas Berginas, Jolanta Bužaitė, Evaldas Šlušnys, Jelena Urbonienė). Antri liko sporto klubo "Sveikata", treti - "Šaltinio" komanda. Individualioje įskaitoje pirmą vietą iškovojo Evaldas Šlušnys, antras - Gintaras Grybas, trečias - Sigitas Berginas. Tarp moterų stipriausia buvo Irena Karsokaitė, Antra - Rūta Sidaravičiūtė, trečia - Irena Skėrutė. 

 

SVEIKINAME 

Kultūros ministerijos garbės ženklu "Nešk savo šviesą ir tikėk" apdovanotas kino režisierius Audrius Stonys. Aukščiausiu ministerijos apdovanojimu įvertinami režisieriaus nuopelnai Lietuvos kultūrai ir menui, bendruomeniškumo stiprinimas, asmeninė atsakomybė kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką. Rugsėjo 23 dieną sostinės kino centre "Skalvija", pradedant režisieriaus kūrybos retrospektyvą Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje, Stoniui įteiktas apdovanojimas. 

Nuo 1989 metų A. Stonys sukūrė per 20 dokumentinių filmų ir vieną trumpo metro vaidybinį filmą. Mums, akliesiems ir silpnaregiams, yra svarbus režisieriaus filmas "Neregių žemė" - 1992 metais Europos kino akademijos jis buvo pripažintas geriausiu Europos metų dokumentiniu filmu, pelnė garsiausią Europos kino apdovanojimą - Europos kino akademijos prizą "Felix" už geriausią metų dokumentinį filmą. 

 

RUDENINĖJE TRASOJE 

Rugsėjo 24 dieną LASS poilsiavietėje "Zelva" įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos rudens kroso čempionatas. Jame dalyvavo 269 sportininkai iš aštuonių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Greičiausias tarp silpnaregių buvo Kęstutis Bartkėnas, tarp neregių - Edgaras Matakas. Tarp silpnaregių moterų nugalėjo Aušra Garunkšnytė, tarp neregių - Sigita Markevičienė. Komandinėje įskaitoje pirmąją vietą iškovojo sporto klubas "Perkūnas", antrąją - "Šaltinis", trečiąją - "Šviesa". 

 

JUBILIEJUS 

Rugsėjo 24 dieną LASS Mažeikių rajono filialas šventė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 90 metų jubiliejų ir filialo 55 metų jubiliejų. Renginio pradžioje filialo pirmininkė Roma Klusienė perskaitė 2016 metų ataskaitą. Klusienės klausėsi filialo nariai ir svečiai iš Telšių, Skuodo bei Naujosios Akmenės filialų. LASS pirmininkas Sigitas Armonas apdovanojo buvusį Mažeikių rajono filialo pirmininką Petrą Letukį, o Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė Daina Vitkauskienė įteikė padėkos raštus ilgamečiams LASS Mažeikių rajono filialo nariams. Po to į salę atėjo žiūrovų iš miesto bendruomenės, nes aklieji ir silpnaregiai juos pasikvietė į Radžio ir Birutės Dambrauskaitės koncertą. Koncerto pradžioje sveikinimo žodžius tarė Mažeikių rajono savivaldybės vicemerė Irena Macijauskienė bei kultūros centro direktorius Raimundas Radavičius. Šventę užbaigė vaišės. 

 

ĮVERTINO 

Rugsėjo 26 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė parolimpinių žaidynių dalyvius. Aukso medalį iškovojusiems Lietuvos vyrų golbolo rinktinės nariams ji įteikė ordino už nuopelnus Lietuvai Komandoro didįjį kryžių. Ordinais taip pat apdovanoti ir komandos treneriai. 

Rugsėjo 28 dieną parolimpiečiai pagerbti Lietuvos Respublikos Vyriausybėje. Parolimpiečius sveikino ir padėkas bei atminimo dovanas įteikė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius atletus ir jų trenerius apdovanojo šio departamento medaliais "Už nuopelnus sportui". 

 

KONSTITUCIJOS EGZAMINE 

Rugsėjo 27 dieną pirmą kartą šalies istorijoje Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzaminas buvo laikomas ne tik reginčiųjų, bet ir brailio raštu. Egzaminą laikyti brailio raštu pasiūlė Lietuvos aklųjų biblioteka. Dauguma dalyvių į klausimus atsakė brailio, keletas silpnaregių - reginčiųjų raštu. Susirinko šešiolika dalyvių. Geriausiai egzaminą išlaikė teisininkas Giedrius Stoškus, žurnalistai Alvydas Valenta ir Vytautas Gendvilas. 

Spalio 25 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentūroje pagerbti Konstitucijos egzamino nugalėtojai. Tarp jų - A. Valenta. Prezidentė D. Grybauskaitė jam įteikė padėką ir LR konstituciją. 

 

"SUSIPAŽINKIME..." 

Spalio 2 dieną LASS Šakių rajono filiale įvyko renginys "Susipažinkime - aš nematau, bet esu toks pat kaip ir tu". Šventėje svečiai galėjo pažiūrėti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro sukurtą filmą apie žmonių su regos negalia ugdymą, susipažinti su techninės pagalbos priemonėmis, pabandyti skaityti ir rašyti brailio raštu, paklausyti įgarsintų knygų, užrištomis akimis vaikščioti su baltąja lazdele. 

Šaškių turnyre jėgas išbandė ne tik "Gelbėkit vaikus" organizacijos vaikai ir jaunimas, bet ir Seimo nariai Mindaugas Bastys bei Edvardas Žakaris ir Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Sveikata" atstovai. Klubo pirmininkas Vytautas Girnius tapo turnyro nugalėtoju. Antrąją vietą iškovojo Edvardas Žakaris, trečiąją - Rūta Sidaravičiūtė. 

Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas apdovanojo padėkos raštais, o šaškių turnyro nugalėtojams įteikė diplomus, taures ir medalius. 

 

NAUJA PASLAUGA 

Spalio 4 dieną Lietuvos aklųjų biblioteka vilniečiams skaitytojams pristatė naują garsinių knygų skolinimosi paslaugą "Go smart". Ji dviejų dalių: knygoms skaityti reikalingos aparatūros skolinimas ir pačių knygų elektroninių variantų įkėlimas. 

Lietuvos aklųjų bibliotekos skaitytojai jos filialuose gali pasiskolinti dviejų rūšių grotuvus garsinėms knygoms skaityti: mažus miniatiūrinius ir didesnius. Mažesniojo grotuvėlio įrašo galima klausytis tik per ausines. Didesnysis grotuvas turi ne tik lizdą ausinėms, bet ir išorinius garsiakalbius. Juo naudojantis galima klausytis įrašus ne tik iš kompaktinių diskų, bet ir iš USB laikmenos ar SD kortelės. 

Skaitytojas užregistruojamas į "Elvis" sistemą. Knygos į bibliotekos paskolintą grotuvą ar paties atsineštą laikmeną įkeliamos tiesiai iš šios sistemos, todėl nereikia laukti, kol norima knyga bus grąžinta į biblioteką. Yra ir daugiau šios paslaugos privalumų. Belieka viską išbandyti patiems. 

 

JUBILIEJUS 

Spalio 6 dieną įvyko LASS Švenčionių rajono filialo ataskaitinis susirinkimas ir filialo veiklos 50-mečio minėjimas. Renginyje dalyvavo Žemės ūkio viceministrė Lina Kujelytė. Ji įteikė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinimą. Švenčionių rajono mero pavaduotojas Kęstutis Trapikas įteikė mero Rimanto Klipčiaus padėką. Susirinkusius sveikino miesto seniūnė Ina Sinienė ir kitų miesto organizacijų atstovai. Veteranams įteiktos padėkos ir dovanos, pasveikinti filialo jubiliatai. Šventėje koncertavo Strūnaičio kultūros namų kaimo kapela "Merkūna" ir Jolanta Žibienė iš Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro. Vaišių stalą paruošė Švenčionių profesinio rengimo centro moksleiviai. 

 

SVEIKINAME 

Spalio 10 dieną Vilniaus rotušėje įvyko šventė, kurioje pagerbti labiausiai miesto savivaldos veikloje pasižymėję miestelėnai. Tarp pagerbtųjų ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro direktorius Algimantas Arbočius. Daug visuomeninių pareigų atliekantis LASS bendruomenės narys apdovanotas atminimo ženklu "Už nuopelnus Vilniaus savivaldai". Vilniaus meras Remigijus Šimašius įteikė Algimantui Arbočiui pasižymėjimo ženklą, kuriame pavaizduota Vilniaus rotušė ir miesto globėjas - Šv. Kristoforas. 

 

JUBILIEJAI KĖDAINIUOSE 

Spalio 11 dieną daugiakultūriame centre LASS Kėdainių rajono filialo nariai paminėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 90-metį bei filialo veiklos 55-metį. Į šventę jie pasikvietė akluosius ir silpnaregius iš Jonavos, Kaišiadorių ir Vilkaviškio. Prisiminimais apie filialo veiklą dalijosi buvusi ilgametė organizacijos pirmininkė Teresė Sobestijanskienė. Surengta filialo narių rankdarbių paroda. Svečiams surengta pažintinė išvyka po Kėdainių senamiestį. 

 

RUNGĖSI ŠAŠKININKAI 

Spalio 14-16 dieną Šiauliuose įvyko komandinis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šaškių čempionatas. Jame dalyvavo aštuonios komandos iš septynių Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubų. Pirmąją vietą iškovojo sporto klubo "Perkūnas" pirmoji komanda (Valdimaras Ališauskas, Remigijus Bagdonas, Justinas Kubilius, Kazys Kižauskas, Janina Samušienė). Antri liko "Pamario", treti - "Šaltinio" šaškininkai. 

 

KAIMYNŲ ŠVENTĖ 

Spalio 20 dieną Prezidento rūmuose Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga Lenkijos Prezidentas Andžejus Duda su žmona dalyvavo Lenkijos aklųjų sąjungos 65-mečio šventėje. Renginyje "Tarnaujant kartoms" paminėtas ir neregių veiklos suvienijimo 70-metis. Šią šventę globojo Lenkijos Respublikos Prezidentas. Pasižymėjusiems žmonėms jis įteikė valstybinius apdovanojimus. Prezidentas A. Duda pasakė kalbą. Apie Lenkijos aklųjų sąjungos praeitį ir ateitį kalbėjo organizacijos pirmininkė Ana Vožniak-Šimanska. Prezidentui ir svečiams surengta elektroninių techninės pagalbos priemonių paroda. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]