MANO MANYMU

 

KAIP IR KODĖL?


Piešinys iš VRK leidinio. BalsuojuSpalį šalyje įvyko Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai. Visuomenės informavimo priemonėse nuskambėjo mintis - rinkimai nėra pritaikyti žmonėms su negalia. Žurnalo skaitytojų pasiteiravome, ar jie dalyvauja rinkimuose. Jei dalyvauja, tai kaip? Jei nedalyvauja, tai kodėl? 

 

Albertas: "Rinkimų komisija ateina pas mane į namus. Mano, rinkėjo, valią įgyvendina žmona. Iš anksto aptariame, ką rinksime į valdžią. Dėl politikos šeimoje nuomonės skiriasi, bet mano politinė valia būna įgyvendinta." 

Alfonsas: "Rinkimuose dalyvauju, nes verčia pilietinė pareiga. Dalyvauti rinkimuose skatina ir tai - norisi, kad valdžioje būtų ir mūsų, tai yra žmonių su negalia, atstovų. Tikiuosi, kad taip mums bus geriau atstovaujama. Rinkimuose visada talkina žmona. Mūsų politinės pažiūros sutampa, todėl nesusipratimų nekyla." 

Alvydas: "Rinkimų stengiuosi nepraleisti ir juose dalyvauju. Biuletenį dažniausiai padeda užpildyti šeimos nariai. Dėl to kokių nors politinių nesutarimų nekyla." 

Andrejus: "Pas mus komisija ateina į namus. Kaip aš prašau, taip jie ir užpildo. Jokių liudininkų, kaimynų nereikalauja." 

Arūnas: "Rinkimuose stengiuosi dalyvauti visada. Balsuojant talkina žmona. Politinės pažiūros kartais išsiskiria, bet ne iš esmės. Žmona mano politinę valią įvykdo." 

Arvydas: "Į rinkimus einame su žmona. Mūsų politinės pažiūros sutampa, todėl tikiu, kad mano politinė valia yra išreiškiama teisingai. Labai laukiu internetinio balsavimo. Daug metų apie tai kalbama. Tačiau lūžtančios sistemos, įtariu, mūsų lūkesčius smarkiai atitolina. Manau, kad, įvedus internetinį balsavimą, balsuotojų kur kas pagausėtų, aišku, ir aklųjų bei silpnaregių." 

Aurimas: "Šiuose rinkimuose nedalyvavau. Esu apolitiškas. Anksčiau dalyvavęs esu. Tai, kad rinkimų biuletenį už mane užpildo kitas žmogus, man netrukdo." 

Aurimas 2: "Rinkimuose dalyvauju. Talkina žmogus, kuriuo pasitikiu. Šiuose rinkimuose tai nebuvo šeimos narys. Būtų geriau, jei galėčiau pats savarankiškai balsuoti, kad ir kompiuteriu kokią "varnelę" padėdamas." 

Barbora: "Rinkimuose dalyvauju ir dalyvausiu. Rinkimų procese man talkina draugas. Iki galo nesu tikra, kad mano valia išreikšta teisingai, bet ką jau darysi: geriau nepasitikint dalyvauti nei visai nedalyvauti. Būtų gerai, kad galėčiau savo valią išreikšti pati - savarankiškai." 

Giedrius: "Kaip rinkėjas - dalyvauju visada. Rinktas nebuvau. Rinkimuose talkina šeimos nariai. Kol šeimos nebuvo, prašydavau kitų žmonių. Man talkinančiais žmonėmis pasitikiu, bet šimto procentų pasitikėjimo šiuo atveju lyg ir nėra. Laukiu nesulaukiu internetinio balsavimo. Ir iš anksto jaudinuosi dėl to, kad rinkimai internetu būtų pritaikyti ir žmonėms su regos negalia." 

Grigas: "Į rinkimus einu su šeimos nariais. Kartą teko išklausyti priekaištų, kodėl į balsavimo kabiną einame dviese. Paprašius pateikti alternatyvą, pasiūlymų nesulaukėm. Todėl kabinoje buvome dviese. Manau, kad šeimos nariai mano valią įgyvendina. Laukiu internetinio balsavimo. Tada būsiu visiškai savarankiškas." 

Henrikas: "Rinkimuose esu dalyvavęs, bet šiuose nedalyvavau. Paskutinį kartą rinkau Prezidentą. Didelio skirtumo, su kuo einu, nėra. Mes, neregiai, visada susirandame būdų, kaip savo problemas išsispręsti. Labiausiai patiktų balsuoti kad ir per "Valdžios vartus" - elektroniniu būdu." 

Ina: "Rinkimuose dalyvauju. Rinkimai mums šventė, todėl šventės į namus nesikviečiame. Jaučiamės įgalūs nueiti iki rinkimų apylinkės. Talkina vyras. Kadangi šeimoje politinės pažiūros visiškai vienodos, tai dėl patikimumo jokių abejonių nekyla." 

Irma: "Rinkimuose dalyvavau. Tačiau atsitiko toks dalykas: mus išvijo iš kabinos ir apibarė. Pasakiau, kad nematau. Man paaiškino, jog tai yra labai blogai, kad nematau. Mano palydovė taip sutriko, kad politinės valios išreikšti iki galo nesuspėjau. Kandidatai liko nereitinguoti, nes mes iš tų rinkimų išėjome visko nepabaigusios. Ateityje labai džiaugčiausi galimybe savo pilietinę pareigą atlikti prideramai." 

Justas: "Šiuose rinkimuose balsavau išankstiniu būdu. Dalyvavau su žmogumi, kuriuo pasitikiu. Esu įsitikinęs, kad su mano balsavimu buvo viskas gerai. Laukiu elektroninio balsavimo. Manau, kad tada viskas bus patogiau." 

Leokadija: "Į rinkimus einu pasipuošusi, nes tai puiki proga save parodyti visuomenei. Pirmajame rinkimų etape patalkinti prašiau giminaičių. Kadangi į rinkimus nusinešiau neįgaliojo pažymėjimą, tai jokių nesusipratimų nekilo. Antrajame etape liko tik du kandidatai. Todėl, tikiuosi, mano regėjimo užteks vieną iš jų pasirinkti savarankiškai." 

Lionginas: "Stengiuosi rinkimų nepraleisti. Einu į apylinkę su žmogumi, kuriuo visiškai pasitikiu. Todėl manau, kad mano, rinkėjo, valia būna išreikšta teisingai." 

Ona: "Niekada gyvenime nebuvo, kad būtų kokių nesusipratimų. Visada į rinkimus einu su draugais, su kuriais ir šiaip apie politiką pasišnekam. Internetinis balsavimas nieko man nepakeistų, nes kompiuterių nemėgstu." 

Pranas: "Rinkimuose dalyvavau. Balsavau iš anksto. Man talkino paties atsivestas patikimas žmogus. Jokių nesusipratimų nekilo, nes į rinkimus pasiėmiau baltąją lazdelę, kuria kasdien naudojuosi. Aš - už internetinį balsavimą. Laukiu, nesulaukiu." 

Roma: "Rinkimininkų į namus nesikviečiu. Į rinkimus einu su patikimu žmogumi, todėl tikiuosi, kad mano politinė valia išreiškiama adekvačiai. Pravartu būtu elektroninis balsavimas. Man patiktų rinktis iš tų dviejų būdų. Man praverčia ir Vyriausiosios rinkimų komisijos paruošta informacija, kurią gaunu brailio raštu." 

Saulius: "Rinkimuose dalyvaujame kartu su žmona. Manau, kad ji mano politinę valią išreiškia biuletenyje teisingai. Šį kartą nesusipratimų balsuojant nebuvo. Praeityje yra tekę išklausyti priekaištų: "Kodėl balsavimo kabinoje dvi kojų poros?" 

Simas: "Rinkimus "užsisakėme" į namus. Atėjusios talkininkės mano ranka biuletenyje pažymėjo tai, už ką norėjau balsuoti. Ar jos viską padarė taip, kaip politiškai norėjau, belieka tikėtis. Jaučiu, kad neapgavo. Dėl to patikimumo tai yra taip: žmonėms pasitaiko, kad užaugina vaikus, o tik po DNR testo paaiškėja, kad vaikas - svetimas. Gaila kad biuleteniai savo DNR neturi." 

Vidas: "Balsuojame kartu su žmona. Anksčiau nesusipratimų yra buvę. Šiais metais viskas buvo gerai." 

Vitalija: "Rinkimuose dalyvavau ne kartą. Šiais metais viskas, kaip įprasta, buvo gerai, be problemų." 

Vilija: "Jei manau, kad mano balsas kažką nulems, tai rinkimuose dalyvauju. Šiuose rinkimuose dalyvavau. Talkino šeimos nariai. Einu su tais, kuriais pasitikiu. Pasitikiu visais, bet mūsų šeimoje yra ir humorą mėgstančių." 

Vladas: "Nuo tos dienos, kai konservatoriai pritrumpino pensijas, rinkimuose nedalyvauju. Ir šiuose nedalyvavau, nes nemačiau, ką rinkti į valdžią. Nėra kandidatų, kuriais pasitikiu." 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]