SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Rasa JANUŠEVIČIENĖ

82-OJI PASAULIO BIBLIOTEKININKŲ KONFERENCIJA


Rasa JanuševičienėŠiais metais jau 82 kartą įvyko Tarptautinės bibliotekų asociacijų federacijos (IFLA) pasaulinė konferencija. Kiekvienąkart šis grandiozinis pasaulio bibliotekininkų forumas vyksta vis kitoje šalyje, taigi atsiranda galimybių geriau pažinti įvairių kraštų bibliotekas, bibliotekininkystės tradicijas ir praktiką. Šiais metais Kolambuso (Columbus) mieste, esančiame JAV, Ohajo valstijoje, vykusioje konferencijoje dalyvavo 2045 žmonės iš 137 šalių. Gana nemažą Lietuvos delegaciją sudarė Lietuvos bibliotekininkų draugijos, apskričių, miestų ir rajonų viešųjų bibliotekų, Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) atstovai. 

Tarptautinę bibliotekininkų konferenciją, kurios šūkis šiais metais buvo "Ryšiai. Bendradarbiavimas. Bendruomenė" pasveikino JAV prezidentas Barakas Obama. Savo sveikinimo pranešime jis teigė, kad "mes galime kurti ateitį, kurioje kiekvienas žmogus yra laisvesnis, o visuomenė - gyvybingesnė ir turinti daugiau galimybių". 

Pagal IFLA konferencijų organizavimo tradicijas, po iškilmingo atidarymo ir plenarinių pranešimų - paroda, kurioje buvo pristatomos technologijų naujovės ir suteikiama galimybė čia pat jas išbandyti, kur buvo įvairių institucijų informaciniai stendai. Bibliotekos ir bibliotekų asociacijos pristato savo veiklą stendinių pranešimų parodoje. 

Lietuvos aklųjų bibliotekos stendinis pranešimas "Kultūros paveldo atvėrimas akliesiems ir silpnaregiams" - tai bendras tęstinis Lietuvos aklųjų bibliotekos ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas - buvo eksponuotas šioje dvi dienas vykusioje parodoje ir sulaukė didelio lankytojų susidomėjimo, klausimų ir teigiamų vertinimų. Smagu pristatyti dviejų Lietuvos bibliotekų bendradarbiavimo rezultatus: projekto metu su Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje saugomų senųjų knygų sandara, puošybos elementais, įvairiomis popieriaus rūšimis susipažino ir net turėjo galimybę patys pasigaminti popierių Vilniuje ir kituose mūsų šalies miestuose gyvenantys neregiai ir silpnaregiai, suaugę ir vaikai. 

Stendinių pranešimų parodoje akimirksniu ištirpo ir atsigabenta dalomoji medžiaga - LAB informaciniai lankstinukai, suvenyrai, įdomiai ir išradingai sukurti šaunių bibliotekos darbuotojų. 

Didžiulio pasaulinio masto renginio programa yra labai intensyvi ir plati. Vienu metu vyksta daug renginių, kaip antai: teminės sekcijos, bibliotekų komitetų posėdžiai, apvaliojo stalo diskusijos, įvairių konkursų nugalėtojų skelbimas. Kiekvienas dalyvis iš visos programos pasirenka būtent jam aktualiausius pranešimus ar renginius. Šiemet konferencijoje dominavo kultūros paveldo apsaugos bibliotekose, autorių teisių, informacijos prieigos sudarymo, paslaugų specialiųjų poreikių turintiems žmonėms kūrimo temos. 

Lietuvos aklųjų bibliotekai atstovavusiai Rasai Januševičienei įdomiausi buvo bibliotekų, skirtų specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, sekcijos renginiai. Šiais metais labiausiai akcentuojama buvo bibliotekų paslaugų benamystę patiriantiems žmonėms problematika - jai skirti net keturi pranešimai. Atnaujintos bibliotekų paslaugų kenčiantiems nuo disleksijos žmonėms gairės ir gerosios praktikos pavyzdžiai. Bibliotekų, skirtų žmonėms, negalintiems skaityti spausdinto teksto, komiteto posėdyje dalyvavo net vienuolikos šalių atstovai: Australijos, Egipto, Filipinų, Ispanijos, Kanados, Kroatijos, Lietuvos, Pietų Afrikos Respublikos, Prancūzijos, Suomijos, Švedijos. Šiame posėdyje daug laiko skirta Marakešo sutarties įsigaliojimo ir šios sutarties palaikymo atskirose šalyse klausimui. Lietuvos atstovės anonsavo spalio 24-25 d. vyksiančią LAB organizuojamą tarptautinę konferenciją "Bibliotekos įtraukiai visuomenei", kurios antroji diena kaip tik ir bus skiriama diskusijų seminarui apie Marakešo sutarties teikiamas galimybes regos negalią turintiems žmonėms. 

Konferencijoje galima buvo pastebėti net tris nematančius dalyvius iš skirtingų šalių, lydimus šunų vedlių. Visi trys labradorų ir retriverių veislių keturkojai - vienas šokolado spalvos, du šviesūs - kartu su savo šeimininkais dalyvavo ir šio komiteto posėdyje. 

Konferencijoje savanoriavo beveik 400 žmonių, malonu buvo pastebėti, kad nemažai jų - negalią turintys žmonės ir senjorai. 

Puikiame tradiciniame IFLA konferencijose įvykstančiame kultūros renginyje per aplinką, muziką ir kulinariją buvo pristatyti skirtingi JAV regionai. 

IFLA konferencijos - tai kartu ir galimybė apsilankyti užsienio bibliotekose. Kolambuso Metropolitan biblioteka (Columbus Metropolitan Library) - neseniai atnaujinta, puiki, teikianti paslaugas visų amžiaus kategorijų - nuo kūdikių iki senjorų - skaitytojams. Ypač sudomino vaikams skirtos paslaugos. Biblioteka turi sukūrusi visą metodiką, kaip nuo kūdikystės, ankstyvosios vaikystės pratinti mažuosius prie skaitymo, jų amžiui tinkamų tekstų suvokimo ir yra pilna ne tik vaikams skirtų knygų bei žaidimų, bet ir jaukių, viliojančių atsisėsti ir skaityti vaikams patrauklių vietų - pavyzdžiui, geltono autobusiuko skaityklos viduryje susėdę mažieji "keleiviai" varto ir domisi pasirinktomis knygutėmis. Lietuvos aklųjų bibliotekai, šiuo metu kuriančiai didesnę paslaugų pasiūlą mažiesiems regos negalią turintiems skaitytojams, apsilankymas šioje bibliotekoje buvo labai naudingas. 

Konferencijoje užmegzti nauji ryšiai, pasisemta idėjų, įgyta patirties. Taigi, dalyvavimas 82 IFLA konferencijoje visiškai atitiko jos šūkį: "Ryšiai. Bendradarbiavimas. Bendruomenė". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]