SVEIKINAME!

 

PAGALIAU


Rugsėjo 17 dienos naktį Lietuvos laiku mūsų šalies vyrų rinktinė Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių golbolo turnyro finale nugalėjo JAV komandą ir iškovojo aukso medalius. 

Amerikiečiai nugalėti rezultatu 14:8 (pirmas kėlinys - 5:1). Su amerikiečiais mūsų sportininkai buvo susitikę dar pogrupio varžybose. 

Turnyrą lietuviai pradėjo pogrupio kovose nugalėdami Londono parolimpiados čempionus - Suomijos rinktinę - rezultatu 13:6 (8:1). Po to - nelengva pergalė prieš JAV. Pradžioje priversti vytis, pirmojo kėlinio pabaigoje mūsų sportininkai rezultatą išlygino - 4:4. Antrojo kėlinio pabaigoje, likus dviem minutėms iki rungtynių pabaigos, po sėkmingo baudos smūgio lietuviai išsiveržė į priekį ir rungtynes baigė pergalingu rezultatu - 8:7. Po to buvo įveikta Kinija - 9:6 (3:1). Europos čempionė Turkija įveikta rezultatu 5:3 (2:0). 

Niekam nepralaimėję pogrupio kovose ketvirtfinalyje lietuviai susigrūmė su kanadiečiais. Pagrindinis rungtynių laikas neišaiškino nugalėtojo - 4:4. Reikėjo žaisti net du pratęsimus iki pergalingo įvarčio. Likus pusantros minutės iki antrojo pratęsimo pabaigos, jį pelnė Genrikas Pavliukianecas. 

Auksinė golbolo rinktinė. Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.

Pusfinalyje Lietuvos rinktinė įveikė Švediją rezultatu 7:2 (3:1). Ir finale - apie tai gerai žino visa Lietuva, ir ne tik Lietuva - mūsų šalies rinktinė iškovojo aukso medalius. Komandoje dėl aukso kovojo Mantas Brazauskis, Nerijus Montvydas, Mantas Panovas, Genrikas Pavliukianecas, Justas Pažarauskas, Mindaugas Suchovejus. Auksinės rinktinės treneris - Karolis Levickis. Trenerio padėjėja - Adelė Markevičiūtė. Genrikas Pavliukianecas ir Justas Pažarauskas išrinkti į geriausių parolimpiados puolėjų trejetą. Mantas Brazauskis pripažintas geriausiu gynėju. M. Brazauskis, beje, aikštelėje be keitimų praleido visą rungtynių laiką - iš viso 172 minutes, J. Pažarauskas - 159, G. Pavliukianecas - 148. G. Pavliukianecas visas rungtynes žaidė traumuota dešine ranka. Šį faktą Lietuvos komanda nuo varžovų slėpė ir atskleidė tik pasibaigus finalo kovoms. 

Lietuvos golbolininkai dėl aukso kovėsi jau trečią kartą. Du kartus - Sidnėjuje ir Pekine - buvo priversti tenkintis sidabro medaliais. 

Parolimpiadoje startavęs neregys plaukikas Edgaras Matakas 400 m plaukime pagerino asmeninį rekordą, bet to medaliui iškovoti nepakako. Jis liko aštuntas. 50 m ir 100 m laisvu stiliumi rungtyse medalių taip pat nepelnyta. Į prizininkus neprasibrovė ir imtynininkas Osvaldas Bareikis. 

Lietuvai dar du medalius iškovojo fizinę negalią turintis Edgaras Bilius. Disko metimo rungtyje jis iškovojo antrąją vietą, o rutulio stūmime - pirmąją. 

Iškovojusi du aukso ir vieną sidabro medalį Lietuvos parolimpiečių komanda užėmė 44 vietą tarp medalininkų. Rikiuojant komandas pagal iškovotų medalių skaičių mes - penkiasdešimt septinti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]