TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Ramunė BALČIKONIENĖ

90-OJO GIMTADIENIO BALTOJI LAZDELĖ


Šiemet ši diena - ypatinga, nes Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga švenčia savo veiklos devyniasdešimtmetį. Veiklos, kuri kasmet vis šiek tiek kitokia, - mes keičiamės, nes keičiasi laikas, žmonės, darbai, aplinka. Keičiasi ir Baltosios lazdelės dienos minėjimas - jis jau ne toks, koks buvo prieš 3 ar 5 metus. Ir negali būti toks pats, nes pati LASS - jau kitokia. 

Anksčiau kiekvienais metais iškeldavome vieną probleminę temą, apie kurią Baltosios lazdelės dienos proga kalbėdavome ypač garsiai per visus informacinius kanalus ir visuose rajonuose. Pernai tokios temos jau nebuvo. Šiemet - irgi nėra. Ne dėl to, kad aklųjų bendruomenė neturėtų skaudžių klausimų. Greičiau jau tų temų - per daug, ir, vieną kurią išryškinę, žiniasklaidos dėmesio spindulį atitrauksime nuo kitų, ne mažiau aktualių. Juk tai, kas rūpi Rokiškio neregiams, nebūtinai aktualu Marijampolėje, o kauniečiai, užuot reiškę susirūpinimą, gal labiau norės švęsti? Turime 48 filialus, 5 regionų ir 2 dienos centrus, norisi, kad girdėtųsi visų jų balsai, kažkieno - džiaugsmingas, kažkieno - rimtas. Kalbėkime apie tai, kas mums labiausiai rūpi. Gal kažkam labiausiai "skauda" duobėtas šaligatvis, gal kažkas nori pasidžiaugti talentingu kūrėju, kažkas - garsiau prabilti apie atokiai gyvenančius neregius senolius. Susirinkusios miestų ir rajonų filialų tarybos tikrai atras tas vietas neregių gyvenimo žemėlapiuose, kurios šiemet pačios aktualiausios. 

Todėl tebūnie Baltosios lazdelės diena it rašinėlis laisva tema - kur galima pasirinkti ne tik temą, bet ir emociją. Golbolininkų iškovotas olimpinis auksas aiškiau nei bet kas kitas parodė, kad geriau girdisi mūsų pergalės nei mūsų skausmai, geriau matomas mūsų džiaugsmas nei rūpesčiai. Nė viena probleminė neregių tema nesulaukė tiek žiniasklaidos ir politikų dėmesio, kiek ši istorinė pergalė. O ji, tikėkimės, paskui save patyliukais "nusitemps" ir neįgaliųjų sporto finansavimo klausimą, kuris ims ir... išsispręs. Tiesiog. Todėl svarbu nepamiršti, kad "Baltoji lazdelė" gali skambėti ir kitaip: išdidžiai, drąsiai, džiaugsmingai. Juk ne kasdien tavo sąjungai - 90! 

LASS dienos "Susitikimai" šiemet - Pasvalyje. "Susitikimų" metu neregiai eis į reginčiųjų bendruomenę (mokyklas, kultūros sales), o regintieji - arčiau neregių (į Pasvalį atvyksta režisierė Karolina Žernytė su įspūdingu "Pojūčių teatro" spektakliu "Akmuo. Vanduo. Geluonis"). Negali sakyti, kad tai spektaklis neregiams. Bet kadangi jame žiūrovams (arba, tiksliau sakant, vyksmo dalyviams) užrišamos akys, tai regintieji spektaklį išgyvena kaip ir neregiai. Argi tai nėra tikroji integracija? 

Spalio 15 dieną Vilniuje vyks LASS jubiliejinio gimtadienio šventė. Pagrindinis pobūvio patiekalas - unikali, geriausių reginčiųjų ir neregių dainininkų, muzikos kūrėjų ir teatralų sukurta muzikinė misterija, kurios klausysimės visais pojūčiais. Spalio mėnesio pradžioje pasirodys knyga "Prikelti atmintį: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga 1996-2015", aklųjų choro "Feniksas" DVD - šios gimtadienio dovanos dar šiais metais pasieks visus filialus. Sekite naujienas LASS interneto svetainėje ir mūsų profilyje "Facebook", teiraukitės informacijos savo filiale. Susitikime Pasvalyje, susitikime Vilniuje! 

  

Emblema LASS - 90

 

LASS DIENOS "SUSITIKIMAI" PASVALYJE 

P R O G R A M A 

 

Spalio 12 d.  

 

Taktilinių knygų ir vaikų meno dirbinių parodos "Palieski pasaulį" atidarymas 

12.00 Pasvalio M. Katiliškio viešoji biblioteka (Vytauto Didžiojo a. 7) 

 

Praktinis seminaras "Neregys šalia mūsų" (socialiniams ir lankomosios priežiūros darbuotojams) 

13.00 Pasvalio M. Katiliškio viešoji biblioteka (Vytauto Didžiojo a. 7) 

 

Spalio 13 d.

  

Brailio rašto pamoka ir technologinių priemonių akliesiems pristatymas 

10.00 Svalios pagrindinė mokykla (Vilniaus g. 46) 

12.00 P. Vileišio gimnazija (P. Vileišio g. 7) 

 

Pojūčių teatro kūrybinės dirbtuvės 

10.00 Lėvens pagrindinė mokykla (Kalno g. 34) 

12.00 P. Vileišio gimnazija (P. Vileišio g. 7) 

 

Aklųjų sporto pristatymas. Draugiškos šoudauno (aklųjų teniso) varžybos 

13.00 P. Vileišio gimnazija (P. Vileišio g. 7) 

 

Pojūčių teatro spektaklis "Akmuo. Vanduo. Geluonis" (režisierė K. Žernytė) 

16.00 Pasvalio kultūros centras (Vytauto Didžiojo a. 3) 

 

Spalio 14 d.  

 

LASS Pasvalio rajono filialo ataskaitinis susirinkimas 

11.00 Pasvalio krašto muziejus (P. Avižonio g. 6) 

 

Geriausių respublikoje aklųjų ir silpnaregių kolektyvų koncertas 

14.00 Pasvalio krašto muziejus (P. Avižonio g. 6) 

 

Spalio 16 d.  

 

Šv. Mišios už aklųjų ir silpnaregių bendruomenę. Valstybinio choro "Vilnius" koncertas 

11.30 Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia (Vytauto Didžiojo a. 5) 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]