TRUMPAI

 

 


INTERNETAS TAPS DRAUGIŠKESNIS 

Lietuvos neįgaliųjų forumo žiniomis, Europos neįgaliųjų organizacijoms pavyko susitarti su ES Parlamentu, Taryba ir Komisija dėl viešojo sektoriaus internetinės erdvės pritaikymo žmonėms su negalia. 

Naujoji ES direktyva įpareigoja kūrėjus viešojo sektoriaus svetainių ir aplikacijų turinį pritaikyti žmonėms su įvairiomis negaliomis. Pagal susitarimą, viešojo sektoriaus svetainių administratoriai turės ištaisyti tas vietas, kuriose informacija yra neprieinama žmonėms su negalia. Numatyta, ir kaip bus galima užsisakyti informacijos pritaikymą. Taip pat sutarta dėl direktyvos įgyvendinimo stebėsenos. 

Deja, į direktyvą kol kas nepavyko įtraukti nuostatos, kad visuomeninių transliuotojų videomedžiaga ir tiesioginės transliacijos būtų pritaikytos neįgaliesiems. Dėl šių paslaugų bus tariamasi nacionaliniu lygiu. 

 

IŠ UKMERGĖS Į KĖDAINIUS 

Birželio 10 dieną LASS Ukmergės rajono filialo nariai, vykdydami Ukmergės rajono savivaldybės finansuojamą projektą "Regos neįgaliųjų kultūrinės savimonės ugdymas", lankėsi Kėdainiuose. Senamiestyje aplankyti turistų pamėgti objektai. Grupę šioje ekskursijoje lydėjo Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro gidė. Lankytasi Didžiojoje rinkos aikštėje, Evangelikų reformatų bei Šv. Juozapo bažnyčiose, gimnazijoje, Vytauto Ulevičiaus medžio drožinių muziejuje bei kituose Kėdainių rajono objektuose. 

 

PARODOJE - JONIŠKIEČIAI 

Birželio 10 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, atidaryta Agnės Malinauskaitės nuotraukų paroda "Iš tamsos karalystės". Parodoje - LASS Joniškio rajono filialo narių portretai. Mintis fotografuoti akluosius ir silpnaregius kilo Joniškio savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorei Erikai Šivickaitei praėjusiais metais minint Tarptautinę baltosios lazdelės dieną. Ji pakvietė fotografę Agnę Malinauskaitę, kuri, pasitarusi su LASS Joniškio rajono filialo pirmininke Ina Sakalauskiene ir filialo nariais, per kelias dienas nufotografavo pačius aktyviausius Joniškio akluosius ir silpnaregius. Nuotraukose užfiksuoti jų laisvalaikio pomėgiai. 

Paroda veiks iki šių metų rugsėjo 15 dienos. 

 

KETVIRTAS IR PENKTAS 

Birželio 10-16 dieną Grosseto (Italija) įvyko Tarptautinio parolimpinio komiteto Europos lengvosios atletikos čempionatas. Lietuvai jame atstovavo Juozas Eigminas ir Modestas Grauslys. Jie dalyvavo šuolio į tolį rungtyje. J. Eigminas iškovojo ketvirtąją vietą, o M. Grauslys - penktąją. 

 

KULTŪROS NAKTYJE 

Birželio 17 dieną Lietuvos aklųjų biblioteka Vilniuje atvėrė duris Kultūros nakties renginių lankytojams. 

Programoje "Užsimerk ir pamatyk" norintieji galėjo pakeliauti po biblioteką užrištomis akimis, pajusti kvapų galią, susipažinti su Aklųjų istorijos muziejaus ekspozicija, pavartyti liečiamąsias knygeles, išgirsti pasakojimų apie brailio raštą, apie akliesiems pritaikytus šiuolaikinius leidinius, mokėsi parašyti savo vardą brailio raštu. Garso įrašų studijoje norintys galėjo išmėginti diktoriaus profesiją. 

 

RUNGĖSI KAUNE 

Birželio 17-19 dieną Kaune įvyko tarptautinis šoudauno turnyras. Jame dalyvavo per keturiasdešimt sportininkų iš devynių šalių. Mindaugas Dvylaitis tarp vyrų liko devintas, o Žygimantas Matusevičius - dvidešimtas. Tarp moterų Oksana Dobrovolskaja iškovojo penktą vietą. Komandinėje įskaitoje Lietuvos sportininkai iškovojo penktąją vietą. 

 

NAUJA KOMPAKTINĖ PLOKŠTELĖ 

Birželio 20 dieną Kaune, Šv. Pranciškaus Ksavero jėzuitų bažnyčioje, pristatyta nauja Indrės Gaskaitės pasakų kompaktinė plokštelė "Per pasakų dangų". 

I. Gaskaitė kuria neilgas nuotaikingas, pamokančias istorijas iš kasdienybės smulkmenų ir nuotrupų. 

Plokštelėje skamba aštuonios pasakos apie kasdienius džiaugsmus, troškimus ir didelį džiaugsmą, kai jie išsipildo. 

Įgarsinant ir įgyvendinant sumanymą, Indrei Gaskaitei talkino gausus būrys talkininkų skaitovų ir muzikantų. 

Kompaktinės plokštelės leidybą parėmė vysk. Kęstutis Kėvalas, žurnalo "Vakaro žvaigždelė" redaktorė Daiva Bauerienė, Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) rektoratas, Kauno Šv. Gertrūdos (marijonų) rektoratas, Tomash Kosevski. Globėjai: Ritos Garbaravičienės vaikų labdaros ir paramos fondas bei Kauno miesto Rotary klubai. 

"Per pasakų dangų" - antroji jaunos autorės kompaktinė pasakų plokštelė. Pirmoji vadinosi "Kas namelio širdyje", išleista 2014 metais. 

 

JAU ŠEŠTĄ KARTĄ 

Birželio 21-25 dieną Kukliškių kaime (Klaipėdos raj.) esančioje mokinių poilsio stovykloje "Pasaka" surengta jau šeštoji tarptautinė stovykla moksleiviams su regos negalia "Pažinimo džiaugsmas 2016". Joje - per septyniasdešimt dalyvių. Susirinko jaunimas ne tik iš Lietuvos, bet ir svečiai iš Baltarusijos bei Olandijos. Birželio 21 dieną atidarymo šventėje savo muzikinius sugebėjimus rodė stovyklos dalyviai. Taip pat koncertavo Klaipėdos Vyturio pagrindinės mokyklos būgnų orkestras ir grupė "Man-go". Stovyklautojai lankėsi Radailių Dino parke, "Roshen" konditerijos įmonėje, ekologiniame pažinimo take "Litorina", Jūrų muziejuje. Į stovyklą buvo atvykęs motociklininkų klubas "Chimeras", dragūnų pulko kariai. 

Gausiame rėmėjų būryje yra ir nuolatinis šio sumanymo rėmėjas - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. 

Šios stovyklos organizatoriai - Klaipėdos Senamiesčio "Rotary" klubas ir Klaipėdos regos ugdymo centras - tikisi, kad po metų įvyks ir septintoji tokia stovykla. 

 

ŽVALUMO DIENA 

Birželio 22 dieną grupė LASS Pasvalio rajono filialo narių Svalios pakrantėje esančiame parke surengė sveikatingumo renginį "Žvalumo diena". Aklųjų ir silpnaregių bei jų šeimų narių čia laukė įvairios rungtys, reikalaujančios ne tiek fizinės jėgos, bet ir sumanumo bei paprasčiausios sėkmės. Daugelį užduočių dalyviai turėjo atlikti užrištomis akimis, kad sąlygos būtų visiems vienodos. Kiekvienoje rungtyje nugalėtojai išaiškinti, bet nesveikos konkurencijos nesijautė. Rungčių (jų buvo aštuonios) nugalėtojai apdovanoti diplomais ir šokolado medaliais. Taip pat apdovanotos vyriausia bei jauniausia šių varžybų dalyvės. Šventės organizatoriai ir dalyviai tikisi, kad tokia žvalumo diena taps kasmetine gražia tradicija. 

 

APIE JONINES 

Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis ,,Versmė" Joninių proga koncertavo Valų kaime (Trakų raj.), o tautinių šokių kolektyvas ,,Šimtažiedis" šoko sostinėje vykusioje šventėje ,,Joninės Lazdynuose". 

LASS Molėtų rajono filialo kaimiškos muzikos kapelą ,,Berželis" koncertuoti pasikvietė Videniškių kaimo bendruomenė. Kapela grojo ir linksmino susirinkusius kartu su šeimininkų vokaliniu ansambliu. 

 

BENDRAVO 

Liepos 12 dieną LASS Molėtų rajono filialo nariai bendravo ir dalijosi patirtimi su Zarasų rajono aklaisiais ir silpnaregiais. LASS Zarasų rajono filialo pirmininkė Virginija Pukenienė supažindino svečius su filialo nariais bei vokaliniu ansambliu. Kadangi išvykoje dalyvavo daug meno mėgėjų, tai surengta bendra repeticija. Išvykos dalyviai aplankė Stelmužės ąžuolą, Ilgio, Zaraso ežerus, Šlyninkos vandens malūną. 

 

KNYGOS ILIUSTRACIJŲ PARODA 

Liepos 14 dieną Vilniuje, Adomo Mickevičiaus bibliotekos vaikų skyriuje, atidaryta taktilinių iliustracijų brailio raštu išleistai vokiečių rašytojo Janoscho knygai "Panama labai graži" paroda. Parodoje pristatytos 27 iliustracijos. Iliustracijos nupieštos taip, kad jos būtų suprantamos tiek akiai, tiek ir jas liečiančiai rankai. Ar taip yra iš tiesų, gali įsitikinti kiekvienas, iki rugsėjo 30 dienos apsilankęs šioje parodoje. Parodą lydi Knygų šalies kūrybinės studijos "Tu gali sukurti knygą" dirbtuvės "Skaitantys pirštai". 

 

RAŠTINGUMO MOKYMAI 

Lietuvos aklųjų biblioteka nuo praėjusių metų organizuoja individualius kompiuterinio raštingumo mokymus, skirtus regos negalią turintiems asmenims. Nuo šiol tokiomis paslaugomis gali naudotis ne tik Vilniaus ar Panevėžio gyventojai, bet ir kauniečiai. Jei nežinote, kaip pradėti naudotis kompiuteriu, balso sintezatoriumi ar kaip prisijungti prie ELVIS sistemos, šie mokymai kaip tik jums. Bibliotekos darbuotojai tikisi, kad tokios paslaugos jau greitai bus teikiamos Klaipėdos, Šiaulių ir Ukmergės akliesiems bei silpnaregiams. 

 

PIRMASIS ŠIMTUKAS 

Paskelbti valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Jų laukė ir 41-oji Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro laida. Šiemet centre buvo dešimt abiturientų. Vieną jų - Nikitą Pavlovą - nudžiugino rusų kalbos valstybinio brandos egzamino rezultatai. Abituriento žinios įvertintos šimtu balų. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro direktorės Angelės Daujotienės žiniomis, tai pirmasis šimtukas šios mokymo įstaigos istorijoje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]