TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ARTĖJA ŠVENTĖS


Viena gražiausių švenčių - Velykos. Velykoms ruošiame vaišių stalą, o jį puošiame dailiais margučiais. 

Nuo senų laikų iki šių dienų išliko trys pagrindiniai kiaušinių dekoravimo būdai: dažymas viena spalva, marginimas vašku ir skutinėjimas. 

Šiemet išbandykite technikas, kurių gal dar nebandėte. Jei švęsite ne namie, nusinešite lauktuvių. Kiaušinius marginti reikia visiems. Yra ir labai nesudėtingų būdų, kuriais gali pasinaudoti tiek maži, tiek dideli. Belieka patogiai ir saugiai pasiruošti darbo vietą, priemones. 

 

Marginimas lipnia juosta 

Šis būdas labai paprastas. Pasiruoškite indų su skirtingų spalvų kiaušinių dažais. Virtą kiaušinį apklijuokite lipnios juostos atkarpėlėmis ir pamerkite į šviesius dažus. Šiek tiek palaukę ištraukite. Ant nusausintų kiaušinių vėl klijuokite lipnios juostos gabalėlius (pirmųjų nenuplėškite). Tuomet merkite kiaušinius į tamsesnę spalvą arba tiesiog į kitą puodą. Procesą kartokite tiek kartų, kiek norite, o po paskutinio nulupkite visą lipnią juostą. Galima sukarpyti vienodus juostos gabalėlius, lamdyti ir klijuoti ant kiaušinio įmantriais rezginiais. Rezultatai nepaliks abejingų. Galima ant virto kiaušinio užmauti skirtingo pločio plaukų gumytes ir taip pat palaikyti dažuose. 

 

Dažymas svogūnų lukštais 

Šiuo iš prosenelių paveldėtu būdu dauguma kasmet dažome kiaušinius. Tačiau dažnai jie virsta ne margučiais, o paprastais rudžiais, kuriuos ne visi turime galimybę išskutinėti. Bet yra būdas, kaip kiaušinius dažyti svogūnų lukštais, kad jie būtų verti puošti Velykų stalą. Jums reikės svogūnų lukštų, kiaušinių dažų, nailoninių pėdkelnių ar kojinių, žirklių ir siūlų. Kiaušinius geriau rinktis baltu lukštu. Jeigu norite, kad raštų ribos būtų aiškios, o spalva ryški, imkite ne žiupsnį svogūnų lukštų, bet tik vieną jų atplaišą. Paslaptis ta, kad plonas svogūno lukštas geriau prikimba prie kiaušinio, todėl verdant po juo nepatenka dažų. Svogūnų lukštais aplipdytą kiaušinį svarbu labai stipriai aptempti nailonine kojine ir gerai surišti siūlu. Jei norite daugiau natūralaus margumo, išbandykite raudonuosius svogūnus. Pirmiausia kiaušinius viengubu sluoksniu apdėkite geltonųjų svogūnų lukštais, aptempkite kojine ir virkite raudonųjų svogūnų lukštų nuovire (jo pasiruoškite iš vakaro). 

 

Marginimas vaškinėmis kreidelėmis 

Tai ne tas pats, kas kiaušinius išpiešti flomasteriais. Darbo eiga daug įdomesnė, o rezultatas labai įdomus. Be to, greičiausiai nepatirsite papildomų išlaidų, nes, pasirausę stalčiuose, pasikuitę vaikų pieštukinėse, rasite ne vieną vaškinės kreidelės gabalėlį. Išvirkite kiaušinius ir dar karštus sudėkite į įkaitintą orkaitę, kad neatvėstų ir nudžiūtų. Kiaušinius, kuriuos marginsite, įstatykite į specialius, kiaušiniams skirtus dėkliukus. Piešiant ant karšto lukšto kreidelė ims lydytis. Piešti nenorite - galite ant kiaušinio lukšto užberti kreidelių trupinių ir juos švelniai įtrinti arba leisti natūraliai aptirpti. Išmargintus kiaušinius palikite atvėsti. Beje, kreidelėmis išpiešti kiaušiniai atrodo gražiai, bet apvolioti jų drožlėse ir trupiniuose - dar gražiau. 

 

Dažymas tepikliu 

Šis būdas labai tinkamas ilgai dėmesio sutelkti negalintiems vaikams ir šiek tiek tingiems suaugusiems. Kai kiaušiniai jau nudažyti patinkančiomis spalvomis (rinkitės ryškesnius ir tamsesnius tonus, kad vėliau gerai matytųsi balti raštai), tereikia pasiimti raštinės reikmenų parduotuvėje įsigytą tepiklį (koregavimo skystis gali būti tepamas teptuku arba spaudžiamas) ir juos išmarginti patinkančiais raštais, įvairiais simboliais, užrašyti minčių. Neregiai puikiai gali sudėlioti taškelių ir brūkšnelių raštus. Belieka tik išmėginti. Tieskite šviesią staltiesę - geriau vienspalvę, ir nepamirškite ant stalo pasimerkti beskleidžiančią pumpurus šakelę ar žaliuojantį vazonėlį su žydinčiais žiedeliais. Smagių švenčių! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]