TRUMPAI

 

 


KONKURSE "KRAUJAS GYVYBĖS VARDAN" 

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos informacijoje skelbiama, kad, bendradarbiaujant su Ukrainos visuomenine jaunimo organizacija "Širdis širdžiai", praeitų metų rudenį organizuotas tarptautinis mokinių piešinių konkursas "Kraujas gyvybės vardan", kuris tuo pačiu metu vyko Ukrainoje ir Lietuvoje. Lietuvoje šį konkursą koordinavo Nacionalinis kraujo centras, per kelis mėnesius gavęs daugiau nei 600 piešinių iš visos Lietuvos. Konkurse dalyvavo apie 80 mokymo įstaigų. 

Mokinių darbus vertino žymus grafikos dizaineris Žydrūnas Šlajus, Nacionalinės donorų asociacijos prezidentas Darius Tumšys ir menininkė Nomeda Marčėnaitė. 

Vasario 5 dieną vykusiame padėkos renginyje Nacionaliniame kraujo centre konkurso nugalėtojai pakviesti į ekskursiją. Geriausių darbų autoriams bei jų mokytojams padėkas ir atminimo dovanėles įteikė LR sveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė, LR švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina bei Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė. 15-22 metų amžiaus grupėje antrąją vietą iškovojo Alfredas Bystrickis iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro. Sveikiname! 

 

APIE SAUGŲ INTERNETĄ 

Vasario 8-12 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre įvyko įvairūs renginiai, skirti Tarptautinei saugesnio interneto dienai paminėti. Toks renginys centre vyksta jau ketvirtą kartą. Mokiniai kūrė "Draugiško interneto" simbolį - meškiuką, grupėse buvo kalbama su mokiniais apie saugų interneto naudojimą, socialinių tinklų kūrimą. Centre svečiavosi profesinės savanorystės projekto "Kam to reikia?" savanoris Andrius Kavaliauskas. Svečias mokiniams pateikė įvairiausių gyvenimiškų situacijų, padedančių suvokti, kuo mūsų realus gyvenimas panašus į virtualų, patarė, kaip apsisaugoti nuo interneto grėsmių, kalbėjo apie asmeninių duomenų saugojimą. 5-8 klasių mokiniai dalyvavo protų mūšyje "Saugus internetas", kurį surengė vyresnioji socialinė pedagogė Agnė Borcovienė ir vyresnioji auklėtoja Jurgita Jakonė. 

 

GRAIKIŠKAI 

Vasario 11 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, svečiavosi Lietuvos graikų draugijos vokalinis instrumentinis ansamblis "Patrida". Ansamblis atliko graikų kompozitoriaus Mikio Teodorakio dainų. Apie kompozitoriaus gyvenimą pasakojo kolektyvo vadovė Tamara Blažienė. Ansamblis "Patrida" yra įdomus dar ir tuo, kad jame dalyvauja keletas regėjimo negalią turinčių žmonių - moksleivė Brigita Narmontaitė, buvęs choro "Vilnius" artistas Henrikas Komas. 

 

TRIJŲ ČEMPIONATŲ SAVAITGALIS 

Vasario 12-14 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių klasikinių šachmatų vyrų, moterų ir jaunimo čempionatai. 

Vyrų čempiono titulą iškovojo Anatolijus Kuvšinovas iš Lietuvos aklųjų sporto federacijos sporto klubo "Šaltinis". Jo bendraklubis Anatolijus Novikovas iškovojo antrąją vietą. Trečiasis - Evaldas Šlušnys iš sporto klubo "Pamarys". 

Tarp moterų stipriausia buvo Violeta Benkunskienė iš sporto klubo "Sveikata". Antroji - Darja Staškevičiūtė iš sporto klubo "Šviesa", ji taip pat iškovojo pirmąją vietą ir jaunimo čempionate. Trečiąją vietą užėmė Irena Karsokaitė iš sporto klubo "Sveikata". 

 

DALYVAVOME VALENTINO DIENOJE 

Šv. Valentino dieną Kauno arkivyskupija pakvietė į devintą kartą surengtą renginį "Šv. Valentino diena kitaip". Jau ketvirti metai šis renginys vyksta "Žalgirio" arenoje. Šių metų "Valentino dienos kitaip" tema "Meilės nuotykis 3 x 77". Gausią renginiais šventę vainikavusiame koncerte taip pat dalyvavo "Soundplay LT" ir jo įkūrėjas, dainų autorius Aurimas Papečkys bei aklųjų choras "Feniksas". 

 

SALDI ŠVENTĖ 

Kauno aklųjų ir silpnaregių centro savitarpio pagalbos grupė "206 savanoriai" nutarė Šv. Valentino dienos proga pasisaldinti gyvenimą ir susirinko į netoli Kauno pilies esančią šokoladinę. Renginio dalyviai susipažino su šokolado gamybos procesu, degustavo įvairias šokolado rūšis, patys pabandė gaminti šokoladinius saldainius. 

 

MINTIES ŠVENTĖ 

Vasario 19 dieną Kėdainių bendruomenės socialiniame centre įvyko LASS Kėdainių rajono filialo organizuota literatūrinė-muzikinė popietė, kurioje diskutuota apie tai, kaip išlikti žmogumi vis daugiau vertybių prarandančiame pasaulyje. Renginyje svečiavosi filosofas, knygų autorius, portalo bernardinai.lt redaktorius Andrius Navickas ir kunigas Kęstutis Dvareckas. 

 

JAU IR KAUNE 

Nacionaliniame Kauno dramos teatre parodytas spektaklis vaikams su regos negalia. Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro auklėtiniai vasario 21 dieną į teatro salę susirinko gerokai prieš spektaklį. Čia jie susitiko su spektaklio aktoriais. 

Pradžioje vaikai susipažino su veikėjais - ne tik išgirdo, kaip kuris apsirengęs, koks kostiumų papuošimas, bet ir savo rankomis tai palietė. Mažiesiems žiūrovams leista pavaikščioti scenoje, paliesti dekoracijas. Vaikai spektaklio komentaro klausėsi per ausines. 

Pritaikyti spektaklį žmonėms su regos negalia padėjo Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentai ir dėstytojai. 

Moksleiviai žiūrėjo režisierės ir dramaturgės Agnės Dilytės istoriją "Solė ir močiutės". 

 

APIE GOLBOLĄ IR ISTORIJĄ 

Kovo 10 dieną grupė Vilniaus gimnazijų 9-11 klasių moksleivių - jie yra ir Lietuvos moksleivių sąjungos Vilniaus skyriaus nariai - lankėsi Vilniaus aklųjų ir silpnaregių sporto klube "Šaltinis". Čia juos atvedė du tikslai: jaunimas panoro konkrečiau pasidomėti Lietuvos savanorio, aklųjų sąjūdžio pradininko Prano Daunio asmenybe ir veikla bei komandiniu aklųjų žaidimu - golbolu. Svečiams apie įvairiopą P. Daunio veiklą papasakojo žurnalo "Mūsų žodis" žurnalistas Alvydas Valenta. Žiūrėtas ir dokumentinis filmas apie vieną stipriausių pasaulyje Lietuvos vyrų golbolo rinktinę. Jaunieji gimnazistai susipažino su šio žaidimo taisyklėmis ir patys, užsidėję tamsius akinius, pasidalinę į dvi komandas, bandė žaisti. Vienas tituluočiausių golbolo žaidėjų, Lietuvos rinktinės narys Genrik Pavliukianec, šį žaidimą žaidžiantis jau 25 metus, atsinešė ir parodė įvairiose varžybose, tarp jų ir parolimpinėse žaidynėse, pasaulio čempionatuose, iškovotus medalius. 

 

NE TIK SKAITYTI, BET IR KLAUSYTI 

Dienraščio "Lietuvos žinios" internetinės svetainės straipsnius galima ne tik skaityti, bet ir klausytis. Be to, iš laikraščio svetainės m.lzinios.lt galima straipsnių garsinius įrašus atsisiųsti į savo kompiuterį ar mobilųjį įrenginį. "Lietuvos žinių" teigimu, tai pirmas Lietuvoje laikraštis, kurio tekstus internetiniame portale galima klausyti. Jiems tokią galimybę sudarė projekto "Liepa" autoriai, Vilniaus universiteto mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Laimučio Telksnio. Priminsime, kad vienas projekto "Liepa" rezultatų yra kalbos sintezatorius neregiams. 

Žurnalo "Mūsų žodis" straipsnių Lietuvos aklųjų bibliotekos įgarsintos versijos svetainėje www.musuzodis.lt yra skelbiamos nuo 2007 metų lapkričio mėnesio. 

 

ČEMPIONATE - DU REKORDAI 

Kovo 12 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių individualus plaukimo čempionatas. Jame du rekordus pasiekė sporto klubo "Šaltinis" plaukikė Brigita Narmontaitė. Nematančiųjų grupėje ji 50 m krūtine distanciją įveikė per 57,11 sek., o 100 m krūtine - per 2 min. 05,44 sek. Turnyre dalyvavo 35 plaukikai. 

 

VERTA PASKUBĖTI 

Jau keturioliktą kartą Vokietijos LEO klubų asociacija rengia tarptautinę jaunimo su regos negalia stovyklą. 2016 metais stovykla įvyks liepos 31 - rugpjūčio 12 dieną Šiaurės Vokietijoje, Klingberge, netoli Scharbeutzo prie Baltijos jūros. Galėsite užmegzti naujas pažintis, turiningai praleisti laiką. Stovyklos organizatoriai žada, kad veikla bus įvairi: važinėjimasis tandemu, buriavimas, automobilio vairavimas, laipiojimas, jodinėjimas, plaukimas, kelionės į miestą, šokiai. Tarptautinėje stovykloje kviečiami dalyvauti 18-25 metų regėjimo negalią turintys, laisvai angliškai kalbantys jauni žmonės. 

Stovyklos dalyvavimo mokestis - 150 eurų. Į mokestį įskaičiuotas apgyvendinimas, maitinimas, visi užsiėmimai bei transporto išlaidos stovyklaujant. Dalyviai turi atvykti į vietą savo lėšomis. 

Asmenys, siekiantys gauti finansinę paramą dalyvio mokesčiui apmokėti, gali kreiptis į LASS respublikinį centrą el.paštu: [email protected] iki 2016 m. gegužės 1 d. Dėmesio: dalyvio mokestis - 150 eurų - iš LASS respublikinio fondo bus skiriamas dviem LASS nariams. Į tarptautinę stovyklą iš visos Europos priimama 20 jaunų žmonių. 

 

Į KŪNO KALBOS STOVYKLĄ 

8-oji kūno kalbos mokymų stovykla įvyks šių metų liepos 11-17 dieną "Zelvoje" (Elektrėnų sav.). 

Į stovyklą kviečiami iš vaikystės akli ir silpnaregiai asmenys. Prioritetas teikiamas kolegijų ir universitetų studentams bei dirbantiems atviroje visuomenėje. 

Mokymus ves psichologas, choreografas ir teatro pedagogas. Vyks kūno lavinimo, improvizacijos, judesio, šokio, jogos užsiėmimai bei psichologijos paskaitos. 

Stovykloje dalyvaus 16 dalyvių. Jiems talkins du savanoriai. 

Mokymo programą gali kartoti 2008-2012 metų kūno kalbos stovyklų dalyviai. 

Kandidatai registruojami el. paštu: [email protected]. Laiške prašome nurodyti vardą, pavardę, gimimo metus, neįgalumo lygį, adresą, telefoną, veiklą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]