TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VERTINGA DARŽOVĖ


Svogūnas - tai viena labiausiai paplitusių prieskoninių daržovių, kuri vartojama ir žalia, ir virta, ir kepta, ir džiovinta. Tinka prie mėsos, paukštienos, daržovių, grybų, miltinių gaminių, žuvies. Dera su daugeliu prieskonių. Galvutės ir laiškai, tiek švieži, tiek džiovinti, tinka sriuboms, troškiniams, salotoms. Istorinė svogūno tėvynė - Pietvakarių Azija. Dar senais laikais iš ten svogūnas atkeliavo į Artimuosius Rytus, Šiaurės Afriką bei Europą ir užėmė garbingą vietą kulinarijoje ir liaudies medicinoje. 

Kaip rašoma literatūroje, senovės gydytojai neapsiriko dėl daugelio vertingų svogūno ypatybių. Svogūnas turi daug vitaminų A, C, B6 ir mikroelementų - nuo kalcio iki retojo seleno, vertingo cukraus, o pagal karotino kiekį svogūnų laiškai lenkia visas daržoves ir nusileidžia tik morkoms. Svogūnuose yra ir citrinų bei obuolių rūgšties, eterinio aliejaus. Kadangi svogūne gausu vitamino E, būtent dėl to svogūnas priskiriamas ir prie afrodiziakų. 

 

Svogūnai liaudies medicinoje 

* Svogūnų vartojimas rekomenduojamas, kad pagerintume regėjimą ir klausą. 

* Svogūnų laiškai yra puikūs įvairių organizmo bakterijų naikintojai. 

* Vartojamas bronchitui gydyti, imunitetui stiprinti. Svogūnų sultimis gydomos žaizdos, nudegimai, akių miežis, ausų uždegimas. Svogūnas labai naudingas ir reikalingas gaminant ir skaninant įvairius patiekalus. Tad pabandykite paruošti svogūnų patiekalą, kuris tikrai patiks. Derinant su kitomis sudėtinėmis dalimis (sultiniu, sūriu, duona, kartais - vynu ir grietinėle) paruošiamas skanus visavertis patiekalas. Be to, svogūnai labai nekaloringi, todėl šis patiekalas idealus ir figūras saugantiems vyrams, ir lieknėjančioms moterims. Svogūnų sriuba - viena iš labiausiai žinomų sriubų pasaulyje. Ji sugrąžina jėgas, ypač dirbant naktį ar po ilgų triukšmingų vakarėlių, ją sveika valgyti neturintiems apetito, mažo tonuso, pavargusios nervų sistemos žmonėms. Iš tiesų svogūnų sriuba - puiki visais atžvilgiais: ji skani, aromatinga, sušildo. Sriuba ruošiama daugelyje Europos bei Azijos šalių, tačiau labiausiai žinoma yra prancūziška svogūnų sriuba, virta monarchų dvaruose, kai linksmybės tęsdavosi iki paryčių. Rašytojo E. Hemingvėjaus nuomone, tai - puikūs pusryčiai tiems, kurie nemiegojo. Kaip ir daugelio prancūzų virtuvės patiekalų, svogūnų sriubos istorija taip pat įdomi. Ilgus amžius ji buvo neturtingų žmonių valgis ir tik XVIII a. tapo karališku delikatesu. Pasak legendos, šios sriubos išradėjas yra pats Prancūzijos karalius Liudvikas XV. Kulinarinio paveldo istorikų teigimu, svogūnų sriuba mėgta jau Romos imperijos laikais. Lengvai auginama ir visiems prieinama daržovė buvo pagrindinis visų patiekalų priedas, svogūnų sriubą virdavo galingai imperijos kariaunai maitinti.  

Ruošiant sriubą reikės: 500 gramų svogūnų (7-8 vidutinio dydžio galvos), 50 gramų sviesto, 2 skiltelių česnako, trečdalio stiklinės miltų, 2 litrų jautienos sultinio, 2 lauro lapų, 2 šakelių šviežio arba džiovinto čiobrelio, 100 gramų tarkuoto "Parmezano" sūrio (tinka ir kiti puskiečiai sūriai), kelių riekelių baltos duonos. 

Didesniam puode su storu dugnu ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiais pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Kepkite ant nedidelės ugnies apie 25 minutes. Retsykiais reikia pamaišyti, kol svogūnai tampa rusvi ir pradeda karamelizuotis. Sudėkite smulkintą česnaką bei suberkite miltus, kepinkite maišydami apie 2 minutes. Po to nuolat maišant iš lėto reikia supilti sultinį. O kai jis užverda, sudėkite lauro lapus, čiobrelį, uždenkite ir virkite apie 25 minutes. Po to iš sriubos išimkite lauro lapus bei čiobrelį, paragaukite, ar netrūksta druskos bei pipirų. Ant keptuvės iš vienos pusės pakepinkite baltos duonos riekutes, apverskite, pabarstykite smulkintu sūriu ir kepkite, kol kita pusė gražiai parus, o sūris išsilydys. Į nedidelius dubenėlius pripilkite sriubos, įdėkite po dvi keptos duonos riekeles ir patiekite. Galima pabarstyti šviežiais arba džiovintais čiobreliais. Kitas būdas - išvirtą sriubą išpilstyti į ugniai atsparaus stiklo dubenėlius, į juos sudėti svieste apkepintas ir storai tarkuotu sūriu apibarstytas batono riekeles. Dubenėliai su sriuba įstatomi į orkaitę ir užkepami (15-20 min.). 

Visi žinome, kad kai svogūnai yra pjaustomi, apsiašarojame. Taip yra todėl, kad, pjaustant arba valgant, yra pažeidžiamos svogūnų ląstelės ir į orą patenka dujos, kurios erzina akis. Vienas iš būdų išvengti akių erzinimo - pjaustyti svogūnus po tekančiu vandeniu arba vandens pripildytame puode. Paprastesnis, bet ne toks efektyvus būdas yra laikyti svogūną šlapią, kai jis pjaustomas. Vanduo neleidžia dirginančioms medžiagoms pasiekti akių. Taip pat akių erzinimą galima sumažinti nepjaustant svogūno šaknies arba darant tai pabaigoje, nes šaknyje dirginančių medžiagų koncentracija yra didesnė, be to, patartina naudoti aštrų peilį - taip bus pažeidžiama mažiau ląstelių, bus mažiau erzinančių medžiagų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]