IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Henrikas STUKAS

RANKOS, SUŠILDANČIOS MOLĮ


Mindaugas Rutkauskas gimė 1960 metų sausio 1 dieną. Mindaugas nuo vaikystės mato blogai. Medikai įtarė net akies vėžį - jį ir gydė. Odesoje paaiškėjo, kad tai įsisenėjęs akies uždegimas. Mindaugui buvo padarytos dvi operacijos. Dienos šviesą teišsaugojo viena akis. 

1963 metais Mindaugas pradeda lankyti Kauno aklųjų mokyklą. Berniukui nuo vaikystės patiko piešti. Piešiniai buvo spalvingi ir tik jam vienam suprantami. Tačiau tėvai berniuko ateitį siejo su muzika. Mindaugui muzikavimas nepatiko. Mieliau rankose laikydavo spalvotus pieštukus. Kauno aklųjų mokyklos dailės mokytoja Eglė Talalienė nuramino Mindaugo tėvus - įtikino, kad berniukas tikrai sugebės mokytis dailės mokykloje. 

1971 metais Mindaugas pradėjo lankyti dailės mokyklą. Jis prisimena: "Iš pradžių mokytojai į mane žiūrėjo su nepasitikėjimu ir smalsumu - matyt, jiems buvo keista matyti, kaip aš prikišęs nosį prie molberto piešiu. Kartais, negalėdamas įžiūrėti piešiamo daikto, prieidavau arčiau. Tai sukeldavo šiokį tokį sąmyšį, nes kitiems trukdydavau piešti - jie nematydavo pavyzdžio. Vėliau mokytojai, klasės draugai apsiprato su manimi." 

1975 metais Mindaugas Rutkauskas gavo ne tik Kauno aklųjų mokyklos baigimo atestatą, bet ir vaikų dailės mokyklos baigimo pažymėjimą.1975-1980 metais studijavo Vilniaus universitete, istorijos fakultete. 1980 metais įsidarbino Vilniaus įmonei priklausančioje "Zelvos" poilsiavietėje. Ten išdirbo trejus metus. 

1983 metais M. Rutkauskas iš "Zelvos" grįžo į Vilnių. Čia jau buvo įsteigtas keramikos būrelis. Mindaugas negalėjo nepasinaudoti puikia proga - jis su užsidegimu kibo į darbą. Reikėjo daug ką prisiminti. Padėjo prisiminti ne tik keramikos būrelio vadovė, bet ir geras bičiulis profesionalus keramikas. Draugas ir žiesti išmokė. Žingsnis po žingsnio, nepastebimai Mindaugas pamėgo molį. Kasdien vis ilgiau užsibūdavo draugo dirbtuvėje. Vėliau ėmė ir keramikų būreliui vadovauti. 

Skroblų gatvėje penkiolikto namo rūsyje įsirengė dirbtuvėlę. Ten lipdė bei žiedė įvairiausius molio dirbinius. Lipdė viską, ko užsakovai pageidavo. Čia Mindaugas išdirbo beveik dešimt metų. Per tą laiką įsirengė neblogą dirbtuvę, įsigijo visus būtiniausius įrankius, o krosnis, žiedžiamuosius ratus susimeistravo pats. Mindaugas susimąstęs kalbėjo: "Negaliu lipdyti, ką noriu. Visam mano darbui įtaką daro rinka. Nuolat stebiu, kas yra paklausu. Rizikuoti negaliu. Kai kurie mano itin meniški lipdiniai neparduodami jau kelerius metus. O švilpukus, lėkšteles, vazeles, ąsočius, puodynes gerai perka. Žiedžiu ir servizus. Netgi darau koklius. Lipdydamas, žiesdamas laiko neskaičiuoju. Nesudėtingą dalykiuką galiu padaryti per minutę. Žiūrėk, prie kito prasėdi kelias valandas. O kur dar džiovinimas, degimas, glazūravimas. Dirbu, kai yra nuotaika. Menininkai tai vadina įkvėpimu, o aš - gera nuotaika. Jeigu jos nėra, dirbk nedirbęs - viskas krenta iš rankų." 

Mindaugas Rutkauskas, norėdamas tobulėti, sugalvojo įsteigti savotišką amatininkus vienijančią organizaciją. Taip atsirado "Amatininkų gildija". Jos tikslas - rūpintis tautodaile, bendradarbiauti su šios srities meistrais. Gildija veikia jau penkiolika metų. Per tą laiką buvo rengiamos vasaros kūrybinės stovyklos, kursai ir seminarai. "Amatininkų gildijoj" meistrai gali parduoti savo prekes. Galima užsisakyti vieną ar kitą dirbinį. 

M. Rutkausko darbai puikuojasi ne tik galerijose, bet ir Japonijos imperatoriaus rūmuose. Mindaugui yra suteiktas tautinio paveldo gamintojo vardas bei meno kūrėjo statusas. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Vasario 1 d. sukanka 60 metų, kai įsteigta (1956) LASS Šiaulių įmonė (dabar viešoji įstaiga "Aksida"). 

Vasario 5 d. sukanka 50 metų, kai įsteigta (1966) Lietuvos aklųjų draugijos centrinė biblioteka Vilniuje. 

Vasario 9 d. sukanka 65 metai, kai gimė (1951) - Zita Miltenienė (Poškaitė), bibliotekininkė, daugiau kaip 35 m. dirbanti Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos filiale. 

Vasario 15 d. sukanka 75 metai, kai gimė (1941) Povilas Tumėnas, aktyvus LASS narys, buvęs įmonės "Aksida" direktorius. 

Vasario 23 d. sukanka 85 metai, kai Kauno valstybiniame teatre įvyko (1931) pirmasis aklųjų instituto auklėtinių ir operos teatro artistų koncertas miesto visuomenei. 

Vasario 24 d. sukanka 55 metai, kai gimė (1961) Lionginas Matusevičius, muzikantas, VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro liaudiškos muzikos kapelos "Bičiuliai" vadovas (mirė 2012 m.). 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]