GYVENIMO AKTUALIJOS

Pranas PLIUŠKA

PINIGAI PINIGĖLIAI


Viena iš svarbiausių žmogaus savarankiškumo sąlygų yra galimybė laisvai tvarkyti savo pinigus. Turint regėjimo negalią tai nėra lengva. Neregiui mokesčių mokėjimai, įvairios finansinės operacijos gali būti tikras iššūkis. Regėjimo neįgaliuosius galima skirstyti į kelias grupes. Vienų pinigus tvarko šeimos nariai, jie patys nelabai domisi finansiniais reikalais. Tai yra pavojinga. Gyvenime visaip gali atsitikti. Antrieji stengiasi patys tvarkytis su savo lėšomis, bet atlikti konkrečias finansines operacijas prašo artimų patikimų žmonių ar socialinių darbuotojų. Trečioje grupėje yra žmonės, kurie stengiasi koja kojon žengti su šiuolaikinėmis technologijomis. Kad pastarųjų žmonių būtų kuo daugiau, Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktoriaus Aloyzo Vilimo iniciatyva ir kvietimu į šią įstaigą atvyko AB "Swedbank" Aukštaitijos klientų aptarnavimo centro valdytojas Giedrius Šileika. Jis susirinkusius šios įstaigos darbuotojus bei LASS Panevėžio ir Utenos regionų rajonų filialų pirmininkus supažindino su naujovėmis, kurios laukia bankų klientų 2016 metais. Naujoves, apie kurias kalbėjo G. Šileika, svarbu žinoti kiekvienam, todėl pristatydamas svečią A. Vilimas išreiškė viltį, kad šiame susitikime išgirsta informacija pasieks kuo daugiau regėjimo neįgaliųjų rajonuose. Paskleista informacija svarbi dar ir todėl, kad nemažėja bandymų įvairiais būdais išvilioti pinigus iš patiklių žmonių. 

Pinigai - banknotai ir monetosNereikėtų sutrikti ir išsigąsti, jei sulauktumėte skambučio iš banko tarnautojų ir jie pasiūlytų jums apsilankyti konkrečiame, jus aptarnaujančiame banko padalinyje. Pasak G. Šileikos, tai daroma paties žmogaus labui. Bendros informacijos galima rasti banko tinklalapyje, bet kiekvieno žmogaus finansinė situacija yra individuali. Konsultantai tiesiog pasiruošę nemokamai patarti, kaip tvarkyti savo finansus. Tiems, kuriems sekasi sutaupyti, jie pristatys ir detaliau paaiškins kelis, o gal net keliolika būdų, kaip investuoti sutaupytas lėšas, kad turimų pinigų vertė ne tik nesumenktų dėl infliacijos, bet padidėtų. Juk ne veltui sakoma, jog laikas - pinigai. Galima prisiminti ir kitą posakį, kad pinigai pinigus daro. Kartais žmonės neprisiruošia ar neišdrįsta tinkamai pasirūpinti savo pinigais ir praranda galimybę dar labiau sustiprinti savo finansinę padėtį. Štai tik vienas akivaizdus pavyzdys, kurį pateikė G. Šileika: kai kurie žmonės per 7 ar 8 metus pensijų fonde papildomai prie įmokėtų sumų sukaupė apie 6000 eurų. Reikėtų imtis konkrečių veiksmų ir tiems, kurie nori pasirūpinti savo vaikų ar anūkų ateitimi, tai yra sukaupti lėšų studijoms ar kitoms svarbioms reikmėms. Jei pajamos nėra didelės, konsultantai patars, kaip galima būtų nors šiek tiek sutaupyti. Jei skubiai prireikė pinigų, patarimai, kokiam laikotarpiui ir kokiomis sąlygomis geriausia skolintis, taip pat labai pravers. G. Šileika pristatė kreditinės kortelės privalumus. Galima pasinaudoti tam tikra pinigų suma ir, jei per mėnesį ta suma gražinama į tą kortelę, tai nėra jokių papildomų išlaidų. Tai puiki išeitis, lyginant su greitaisiais kreditais. 

Imant paskolą banko konsultantai padeda įvertinti riziką, įsipareigojimus, kaip numatyti terminus ir sumas. Pasak G. Šileikos, konsultantams neegzistuoja jokių nepatogių klausimų ir jie visada pasiruošę ir yra kompetentingi išaiškinti kiekvienam žmogui rūpimus klausimus paprastai ir suprantamai. Visa konsultantų informacija yra tik patariamojo pobūdžio ir, savaime suprantama, jog galutinius sprendimus vis vien priima pats žmogus. Jis gali parėjęs į namus viską ramiai apsvarstyti, pasitarti su artimaisiais ir jam patogiu laiku priimti vienokį ar kitokį sprendimą. 

Bendraudami su žmonėmis, banko tarnautojai ir patys nori sužinoti savo banko klientų nuomonę. Žmonės, turintys regėjimo problemų, gali pateikti savo pasiūlymų ir pastabų. Štai prieš kelerius metus aš pats būtent "Swedbank" padalinyje įsigijau pin kodų generatorių su jame įmontuota garsine įranga ir iki šiol sėkmingai juo naudojuosi, tačiau šiuo metu tokių regėjimo neįgaliesiems pritaikytų aparatų šis bankas kol kas pasiūlyti negali. Kita vertus, nežinia, koks yra poreikis, nes gerai įvaldę šiuolaikines technologijas regėjimo neįgalieji jau naudojasi kitu elektroninės bankininkystės būdu - elektroniniu parašu. Neabejoju, kad greitai tarp silpnaregių ir neregių paplis naujausias būdas - mobilusis parašas. Jau dabar žinau kelis akluosius, kurie naudojasi šia paslauga. Naudojantis banko sukurta programa mobiliesiems įrenginiams, pavedimai iki 30 eurų nieko nekainuoja, tik nepainiokime jų su mokesčių mokėjimais. Dar vienas patogumas naudojantis šiuo būdu - galimybė be jokio kodo pervesti nedideles sumas. Tėvams tokiu būdu patogu kiekvieną dieną pervesti vaikui po kelis eurus maitinimuisi arba kišenpinigių. Norint pradėti naudotis mobiliojo parašo paslauga, būtina turėti telefono abonentinę sutartį - neužtenka pildymo kortelės. Šią paslaugą gausite su asmens dokumentu nuvykę pas savo mobiliojo ryšio operatorių. Bankui už šią paslaugą mokėti nereikia, bet šiokį tokį papildomą mokestį 20-50 euro centų į mėnesį gali taikyti mobiliojo ryšio operatoriai. Mobilusis parašas yra patogus, pakanka turėti su savimi telefoną. Neregiai ir silpnaregiai neišsivers be telefono su teksto skaitymo programomis. Pasak G. Šileikos, plastiko kodų kortelės jau nėra pakankamai saugi priemonė. 2016 metais įsigaliojo griežtesni saugumo reikalavimai internetu atliekamiems pervedimams. Šie reikalavimai reikš pokyčius "Swedbank" klientams, kurie naudojasi kodų kortelėmis. Kai kuriuos veiksmus interneto banke ir išmaniojoje programėlėje reikės papildomai patvirtinti saugumo kodu, gautu SMS žinute. Papildomą saugumo kodą, gautą SMS žinute, reikės įvesti: pervedant didesnę nei 30 eurų sumą į sąskaitą kitame banke, tvarkant periodinius mokėjimus ir e.sąskaitas, keičiant asmeninius duomenis, tvarkant patikimų gavėjų sąrašą. Jei jau esate banko klientas, naudojatės elektronine bankininkyste ir nesate nurodę savo mobiliojo telefono numerio arba jei tas numeris pasikeitęs, reikia iki balandžio 1 dienos jį nurodyti. Kaip jau minėjau, dalis aklųjų naudojasi pin kodų generatoriais su garso įranga. Jiems jokio papildomo patvirtinimo nereikės. 

Akliesiems neretai prireikia grynųjų pinigų, ir jais patartina pasirūpinti iš anksto, nes taip jau yra, kad gyvenime daug netikėtumų. Ne itin malonus jausmas, kai reikia eiti išsigryninti pinigų su kitu žmogumi ir jam patikėti slaptą savo banko kortelės kodą. Kelių didžiųjų Lietuvos miestų neregius, o ir atvykėlius iš kitur "Swedbank" jau gali nudžiuginti. Štai adresai šio banko bankomatų, kuriais gali savarankiškai naudotis neregiai, nes jie yra specialiai pritaikyti žmonėms su regėjimo negalia ir turi garsinę įrangą: 

Naugarduko g. 55A, Vilnius (PC "Skraja"); 

Savanorių pr. 255 (PC "Maxima", Savanorių savitarnos centras) Kaune; 

Liepojos g. 10, Klaipėda (PC "Maxima"); 

Ukmergės g. 23, Panevėžys (PC "Maxima"). 

Bankomatu Vilniuje galima naudotis visą parą, o kitų miestų bankomatais galima pasinaudoti tik nurodytų prekybos centrų darbo metu. Šiuo metu nemokant papildomo mokesčio galima išsigryninti iki 580 eurų per mėnesį. Vadinasi, jei tokią sumą išimsite sausio 31 dieną, vasario 1 dieną jau galite vėl išsiimti 580 eurų. Jei tą sumą viršysite, tai nuo viršytos sumos bus skaičiuojamas 0,4 proc. mokestis. Reikėtų žinoti, kad per vieną dieną galima išsiimti grynaisiais ne daugiau kaip 870 eurų. Jei jums reikalinga didesnė suma, reikia kreiptis į banką, iš bankomato daugiau pinigų tą dieną neišprašysite. Grynuosius pinigus galima ne tik išimti, bet ir įnešti į bankomatą. Čia nėra taikoma jokių mokesčių ar sumos apribojimų. 

Jei kas dar turi litų, tai nuo sausio 1 dienos juos galima nemokamai išsikeisti į eurus tik Lietuvos banke, kurio padaliniai veikia Vilniuje ir Kaune. 

Tiesioginio debeto paslauga neatitinka SEPA (viena Europos mokėjimų erdvė - angl.) reikalavimų, todėl nuo 2016 m. Lietuvoje nėra teikiama. Bankas klientams siūlo naują patogų sprendimą paslaugų teikėjų sąskaitoms apmokėti - elektronines sąskaitas. Susirūpinti turėtų tie, kurie sąskaitas moka ne patys, o už juos savo vardu sumoka vaikai ar kiti asmenys. Tokių žmonių, ypač vyresnio amžiaus, tarp neregių ir silpnaregių tikrai gali pasitaikyti nemažai, todėl prašome, kad šią informaciją žurnalo skaitytojai paskleistų savo miesto ar rajono filialuose, kolektyvuose, būreliuose, tarp draugų ir pažįstamų. Šiuo atveju reikėtų kuo skubiau kreiptis į savo banką ir sudaryti naujas sutartis. 

Man patarlė "geriau su protingu pamesti nei su kvailiu rasti" visai ne prie širdies. Padarykime viską, kas įmanoma, patys ir padėkime kitiems likimo broliams ir sesėms, kad finansai lengvintų mūsų gyvenimą, o ne darytų jį dar sudėtingesnį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]