KONKURSAS

Audronė GENDVILIENĖ

BAIGĖSI TAKTILINIŲ KNYGŲ KONKURSAS


Birutės Pečiūraitės-Baltuškienės "Mažosios boružės pasakos" knygelėŠių metų pradžioje Lietuvos aklųjų biblioteka pranešė apie vykstantį tarptautinį taktilinių knygų konkursą Typhlo Tactus, kvietė jame dalyvauti, o jos suburta komisija atliko lietuviškų knygų atranką. Taktilinių knygų kūrėjai iš Lietuvos šiame konkurse dalyvauja nuo 2006 metų. Konkursą skelbia Prancūzijos ne pelno organizacija "Les Doigts Qui Rvent", kaskart griežtindama sąlygas, reikalaudama geresnės kokybės, autorinių teisių paisymo, prašo tekstus pateikti anglų arba prancūzų kalba, brailio raštu ir padidintu reginčiųjų šriftu. 

Į Italiją (šiais metais ji buvo konkurso vykdytoja) išsiųstos dvi lietuviškos knygos, - tai Teresės Kaziliūnienės "Skraidantys vilkai" ir Birutės Pečiūraitės-Baltuškienės "Mažosios boružės pasakos". 

Konkursas vyko lapkričio viduryje. Pirmąją vietą laimėjo italų autorės Marčelos Basso knyga "Aš, tu ir mūsų rankos". Antroji vieta paskirta Šveicarijos atstovės Valentinos Lungo knygai "Sugrįžimas namo", trečioji vieta atiteko Marselos Peeters ir Monikos Sommer iš Belgijos knygai "Viena savaitė iš Lulu gyvenimo". 

Iš viso Italiją pasiekė 55 knygos iš 15 valstybių, teisėjavo 8 šalių atstovai: Belgijos, Čekijos Respublikos, Suomijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos. Komisija pastebėjo, kad šiais metais knygų temos buvo nepaprastai įvairios, įdomūs grafiniai sprendimai, panaudota nemažai techninių naujovių, daugelio knygų istorijos įdomios, linksmos. Po dviejų dienų įtempto darbo teisėjai galop atrinko geriausių knygų dešimtuką, iš kurių trims skyrė prizines vietas. 

Teresės Kaziliūnienės "Skraidantys vilkai" knygelėKadangi buvo gauta daug labai gerų knygų, o prizinės vietos tik trys, konkurso žiuri nariai išrinko po vieną jiems labiausiai patikusią knygą. Birutės Pečiūraitės-Baltuškienės knyga "Mažosios boružės pasakos" atkreipė Italijos atstovų dėmesį. Štai ką jie parašė recenzijoje: "Knyga labai gerai padaryta, ji išsiskiria savo išvaizda ir originaliu formatu. Tiesą sakant, tai knyga-žaidimas, kuris žadina vaiko vaizduotę, skatina sąveikauti su knyga ir dalintis ja su suaugusiais bei bendraamžiais. Kiekvieną kartą, ją skaitydamas, vaikas gali keisti istoriją." 

Taip pat džiugu, kad konkursui pasibaigus Teresės Kaziliūnienės knygą "Skraidantys vilkai" jos kūrėjų kolektyvas iš Vilniaus miesto Senjorų dienos centro "Atgaiva" ryžtingai apsisprendė padovanoti Lietuvos aklųjų bibliotekai, nors buvo gavę prašymą dovanoti ją Italijos Roberto Holmano fondo bibliotekos taktilinių knygų skyriui. Dėkojame šauniajam senjorų rankdarbių būreliui, linkime stiprios sveikatos, puikių idėjų ir tikimės bendradarbiauti ateityje. 

Dabar išsamiau apie knygas, kurioms skirtos prizinės vietos. 

Pirmoji vieta - M. Basso "Aš, tu ir mūsų rankos", Italija. Tai tekstilinė knyga, sukurta pritaikius novatorišką koncepciją. Norint knygą perskaityti, reikia į jos puslapius įkišti abi rankas tarsi į kišenes, bet galima skaityti knygą dviese su draugu. Istorija atsiskleidžia kišenėlių viduje, o tai labai netikėta ir nauja. Ši knyga skatina skaitytojo aktyvų domėjimąsi knyga. Ją skaitant, aklų ir reginčių vaikų galimybės susilygina. Be to, knyga labai estetiška, sumanymas puikiai įgyvendintas techniškai. 

Antroji vieta - V. Lungo "Sugrįžimas namo", Šveicarija. Istorija aiški ir tokia paprasta, kad tinka visai mažiems vaikams. Puikus juodos ir baltos spalvų kontrastas patrauklus silpnaregiams. Taktilinės iliustracijos tvirtos ir gerai pritvirtintos. Spurgeliais padengtas juodas takelis supažindina mažąjį skaitytoją su brailio raštu ir skatina tyrinėti knygą. Ši knyga - gera priemonė, padedanti išmokyti vaiką pirštais sekti liniją. 

Trečioji vieta - M. Peeters ir M. Sommer "Viena savaitė iš Lulu gyvenimo", Belgija. Knyga sudėta į dėžutę, tai knyga-žaidimas. Ant padėklo yra keli estetiški magnetiniai elementai, kurie gerai prilimpa prie lentos, bet juos lengva atkelti ir padėti kitur. Istorija žadina vaizduotę, moko naujų žodžių ir sąvokų. Vaikas gali tęsti pasiūlytą istoriją arba kurti savąsias. Tai labai gera priemonė lytėjimui ir vaizduotei lavinti. 

Knygų iliustracijas ir daugiau informacijos rasite taktilinių knygų konkurso svetainėje www.tactus.org. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]