TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

PAMINĖJOME


Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga visuomenei priminti apie save jau tapo gražia tradicija. Nebuvo išimtis ir šie metai. Buvo ir jau tradicija tapusių renginių bei šis tas naujo. 

Geras pavyzdys - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienos "Susitikimai", šiais metais surengtos Ukmergėje spalio 8-11 dieną. Bet apie jas jau rašėme. 

Tarptautinei baltosios lazdelės dienai renginius suorganizavo regioniniai aklųjų ir silpnaregių centrai, LASS filialai bei su neregiais susijusios institucijos. 

Spalio 10 dieną Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro koncertinę programą parodė svečiai - Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis" ir liaudiško muzikavimo grupė "Atgaja". 

Spalio 12 dieną LASS Kretingos rajono filialo nariams suorganizuotoje šventėje susirinkusiuosius linksmino šio filialo liaudiškos muzikos kolektyvas "Sodžius". Sveikinimo žodį tarė Kretingos rajono mero pavaduotoja Danutė Skruibienė. 

Spalio 15 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre koncertavo centro meno mėgėjų kolektyvai. Šventėje dalyvavo LR Seimo narys Algis Strelčiūnas. 

LASS Šakių rajono filialo nariai ir socialinė darbuotoja Gintarė Kasperavičienė kartu su Šakių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialiste Vilma Mažeikaite miesto gatvėse dalino skrajutes. 

LASS Telšių rajono filialas surengė akciją "Kartu su neregiu". Ją padėjo vykdyti Telšių kultūros centras ir Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto socialinio darbo studentai. Telšių rajono savivaldybės laikinai einantis mero pareigas Petras Kuizinas, tarybos narė Jolanta Rupeikienė, Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja Lendra Bukauskienė ir kiti akcijos dalyviai, užsidėję juodus akinius, su baltosiomis lazdelėmis ėjo Telšių miesto gatvėmis. Renginys baigėsi diskusija prie arbatos puodelio. 

Utenos kūrybinių industrijų centre "Taurapilis" surengtoje šventėje akluosius ir silpnaregius pasveikino Utenos rajono savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Lukoševičienė, Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Zita Mackevičienė. Filialo pirmininkė Asta Dikmonaitė perdavė mokykloje-darželyje "Eglutė" ugdomiems silpnaregiams vaikams dovanas: lavinamuosius žaidimus, knygas, dėliones. Dovanos nupirktos už birželio 1 dieną Tarptautinės vaikų gynimo dienos labdaros akcijoje-bėgime "Mes su tavimi" surinktas lėšas. Šį bėgimą kartu su LASS Utenos rajono filialu organizavo Utenos visuomeninių jaunimo organizacijų sąjunga "Apskritasis stalas". 

Renginyje koncertavo LASS Kupiškio rajono vokalinis ansamblis ir LASS Utenos rajono folklorinis ansamblis "Diemedis". 

Lietuvos aklųjų biblioteka paskelbė atvirų durų dieną. Dienos šūkis: "Ateikite! Išgirskite! Palieskite! Sužinokite!" Atėjusiems surengtos ekskursijos po biblioteką, muziejų, garso įrašų studijas. Šventes surengė ir bibliotekos filialai. 

LASS Molėtų rajono filialo nariai ir kapela "Berželis" spalio 15 dieną keliavo miesto gatvėmis ir perėjomis, norėdami atkreipti pėsčiųjų ir vairuotojų dėmesį į neregių problemas. 

LASS Pasvalio rajono filialo nariai dėmesį skyrė buitinei ir fizinei aplinkai pritaikyti. Aklieji ir silpnaregiai pasidalino savo patirtimi apie namų aplinkos, techninės pagalbos priemonių ir prietaisų pritaikymą kasdieniame gyvenime. Vėliau surengta ėjimo miesto gatvėmis naudojantis baltosiomis lazdelėmis akcija. Eita Vilniaus gatve, kuri po atnaujinimo pritaikyta silpnaregiams ir akliesiems. Renginyje dalyvavo Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Užuotas, Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė ir šio skyriaus vyriausioji specialistė Marina Jankauskienė. 

Kauno aklųjų ir silpnaregių centrui koncertą "Dalinkimės daina" padovanojo Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos estrados ir džiazo skyriaus jaunieji vokalistai, vadovaujami vokalo pedagogės Raimondos Navickienės. 

LASS Jonavos rajono filiale visą rugsėjį ir spalį vyko akcija "Neregys tavo kelyje", kurios metu visuomenė ir rajono mokyklos buvo supažindinamos su aklųjų ir silpnaregių problemomis. Spalio 15 dieną neregiai su juos lydinčiais asmenimis keletą valandų vaikščiojo miesto gatvėmis. Jų saugumą kelyje padėjo užtikrinti du policijos ekipažai su kelių patruliais ir Jonavos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Larisa Paklina. 

LASS Kaišiadorių rajono filialas savo renginį vedė Pravieniškių pataisos namuose - atvirojoje kolonijoje. Čia nuteistieji supažindinti su Baltosios lazdelės dienos istorija ir jos reikšme. 

Kėdainių daugiakultūriame centre LASS Kėdainių rajono filialas sulaukė svečių. LASS Pasvalio rajono filialo atstovai papasakojo apie Tarptautinę baltosios lazdelės dieną, mišrus vokalinis ansamblis "Va-tai-va" padainavo dainų. Koncertavo ir šeimininkai - LASS Kėdainių filialo folklorinis ansamblis "Temela". Akių sveikatos centro atstovai supažindino su regos techninės pagalbos priemonėmis. Renginyje dalyvavo Kėdainių ligoninės akių ligų gydytoja Valda Gražienė. Šventėje taip pat dalyvavo Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Antanas Pavolis, Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja Jūratė Blinstrubaitė. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras moksleiviams surengė išvyką į Europos parką. Jau tapo gražia tradicija, kad moksleiviams Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga rengiamos išvykos ir susitikimai su bendraamžiais. 

LASS Joniškio rajono filialo nariai apsilankė "Saulės" pagrindinėje mokykloje. Į LASS Joniškio rajono filialo surengtą šventę atvyko aklieji ir silpnaregiai iš Naujosios Akmenės, Kelmės, Klaipėdos, Šiaulių, Šilalės, Radviliškio. Renginyje taip pat dalyvavo Joniškio J. Avyžiaus viešosios bibliotekos atstovai. Joniškio kultūros centre surengta joniškietės Agnės Malinauskaitės fotografijų paroda "Iš tamsos karalystės". Parodos herojai - LASS Joniškio rajono filialo nariai. Taip pat surengta ir konferencija, kurioje aptartos neregių gyvenimo aktualijos. 

Spalio 24 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro savitarpio pagalbos grupės "206 savanoriai" nariams surengta išvyka į Kauno botanikos sodą. Sodo oranžerijoje akliesiems ir silpnaregiams sudaryta galimybė apžiūrėti gyvų drugelių kolekciją. Neregiai taip pat galėjo liesdami susipažinti su oranžerijoje augančiais egzotiškais augalais. 

Tarptautinė baltosios lazdelės diena paliko savo pėdsaką šalies gyvenime. Belieka laukti įvairių akcijų ir renginių pasekmių ir rezultatų: tinkamesnės neregiams viešosios aplinkos, palankesnių vietos valdžios sprendimų. 

 

"M. Ž." inf. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]