NEREGYS DARBO RINKOJE

Henrikas STUKAS

DIEVĄ MELDŽIU - NESUSTOTI


Natalija SemionovaVilniuje, viename iš Giedraičių gatvės pastatų, veikia socialinė įmonė neįprastu pavadinimu - "Tumae". Šio žodžio reikšmė, išvertus iš kinų kalbos, - stuburas. "Tumae" savininkė bei čia dirbantys neregiai ir silpnaregiai teikia masažo paslaugas. Išskirtinis salono bruožas - į "Tumae" darbuotojus besikreipiantis ligonis gali rinktis Vakarų arba Rytų (Kinijos) medicina pagrįstą gydymo būdą. Jeigu nepadeda tradicinis masažas ir manualinė terapija, pacientui yra pasiūlomas taškinis šiluminis masažas, kuris Kinijoje buvo žinomas ir pradėtas naudoti prieš kelis tūkstančius metų. Šios socialinės įmonės įsteigėja - silpnaregė Natalija Semionova, pati Vilniaus kolegijoje yra baigusi masažo mokslus. Vėliau, dirbdama masažuotoja, gilinosi į kinų filosofiją bei mediciną. Silpnaregė gautas teorines žinias nusprendė pritaikyti praktijoje. Šis sprendimas iki šiol pasiteisina. Masažuotojai nuolat turi darbo, o norintiems masažo kai kada reikia laukti savo eilės. "Tumae" savininkė ketina atidaryti dar vieną masažo kabinetą. 

 

Gyvenimo išmėginimai 

Natalija Semionova gimė, augo ir mokėsi Kaune. 1984 m. mergina apsigyveno Vilniuje. Čia mokėsi Finansų technikume. Iki dvidešimt dvejų metų puikiai matė. Staiga regėjimas pradėjo silpti. Per vienus metus jis nusilpo 80 proc. Gydytojams nepavyko silpimo visiškai sustabdyti - tiesa, šiek tiek pristabdė, bet akys matė vis silpniau. "Tuo metu turėjau dekretines atostogas. Regėjimo silpimu nesirūpinau. Visą dėmesį skyriau naujagimiui. Kai vaikas paaugo, reikėjo galvoti, ką veikti toliau. Nuolat galvoje sukosi viena ir ta pati mintis, kokia bus ateitis ir kaip išlaikyti vaiką. Su vyru tuo metu buvau išsiskyrusi. Tiesa, gaudavau neįgalumo pensiją. Mudviem jos tikrai nepakako", - pasakojo silpnaregė verslininkė. 

Kol regėjimas leido, moteris dirbo kosmetologe. Klientų netrūko. Deja, silpstant regėjimui, kosmetologės darbas tapo neįmanomas. Silpnaregė ir toliau labai norėjo dirbti su žmonėmis. Jai patiko bendrauti: išklausyti klientes, joms patarti. Moteris svarstė, kokį darbą toliau pasirinkti. Apgalvojo daugybę galimybių. Deja, vienur - širdis neviliojo, kitur silpnaregės paslaugų neprireikė darbdaviams. Atsidūrė užburtame rate. O laikas bėgo. Laimei, akligatvis baigėsi sulaukus netikėto pasiūlymo. 

Gyvenime dažnai nutinka taip, kad patarimas ir pagalba ateina netikėtai. Vieną dieną silpnaregė sulaukė skambučio. Skambino tuometinė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos darbuotoja Ramutė Gelažanskienė - pasiūlė studijuoti masažą. Jauna moteris, neturėdama iš ko rinktis, sutiko mokytis. 2004 metais N. Semionova Vilniaus kolegijoje sveikatos priežiūros fakultete pradėjo gilintis į masažo paslaptis. Mokslą sėkmingai baigė. Dar prieš gaudama diplomą absolventė svarstė įsidarbinimo galimybes. Vien tik klasikinis masažas silpnaregės neviliojo. Ji jautė - tai nėra visiškas savęs realizavimas. Todėl iš pradžių buvo kinų filosofija, vėliau - ir medicina. Natalija nusprendė klasikinį Vakarų masažą sujungti su tūkstantmetine kinų medicina. Norint tai padaryti reikėjo ne tik idėjos, bet ir vietos, kur tai būtų galima įgyvendinti. N. Semionova suprato: įsidarbinusi valdiškai ar pas privatų darbdavį, savų sumanymų nerealizuos. Todėl būtinai reikėjo įsteigti sau pačiai, gal ir kitiems silpnaregiams masažuotojams darbo vietas. Taip moters galvoje subrendo socialinės įmonės idėja. 

 

"Tumae" atsiradimas 

"Visada žinojau: jeigu turėsiu savo įmonę, tai čia dirbs žmonės su regos negalia. Iš kur šis įsitikinimas, iki šiol nežinau. Gal dėl to, kad artimiau pabendravusi su neregiais ir silpnaregiais supratau, kad jie yra ne tik puikūs žmonės, bet ir geri savo darbo žinovai. Kalbu apie masažą. Su būsimais įmonės darbuotojais kartu mokiausi. Todėl žinojau jų profesinius sugebėjimus. Kai atsirado galimybė įsteigti socialinę įmonę, kitų darbuotojų neieškojau. Pasirinkau moksladraugius", - pasakojo verslininkė. 

2007 metais masažuotoja sužinojo apie socialines įmones. Jai patiko mintis įsteigti savo įmonę. Nedelsdama nuėjo konsultuotis į darbo biržą. Silpnaregė, specialistų padedama, pradėjo tvarkyti socialinės įmonės steigimo dokumentus. Sutvarkius visus būtinus formalumus, įmonę pavyko įsteigti. Reikėjo patalpų. Tuo metu Lietuvoje buvo nekilnojamojo turto pardavimo krizė. N. Semionova ilgai nesvarstydama kreipėsi į banką paskolos. Už gautus pinigus Vilniuje, Giedraičių gatvėje, nusipirko 100 kvadratinių metrų patalpas. Ten ir įkūrė masažo saloną. 

Dabar čia keturi kabinetai. Verslininkė nori įrengti ir penktą kabinetą. Kiekvienas masažuotojas turi savo atskirą kabinetą. Iš pradžių salone buvo sukurtos keturios darbo vietos, dabar čia dirba septyni žmonės. Iš jų keturi - su regos negalia. Verslininkei pavyko suburti darnų kolektyvą. Tiesa, darbuotojų kaitos neišvengia. Natalija ilgai dirbo įvairiose kirpyklose ir grožio salonuose, todėl savo darbo praktikoje matė visko. Moteris stebėjo savininkų elgesį su samdomais darbuotojais, žinojo, kokios klaidos daromos. Todėl įsteigusi savo įmonę norėjo būti kitokia savininkė: "Man svarbu, kad darbuotojas į darbą ateitų ne vien iš pareigos, kad jis norėtų dirbti ir bendrauti. Atėjęs į darbą žmogus turi jaustis gerai, neskaičiuoti valandų iki darbo dienos pabaigos. Darbuotojus visada stengiuosi suprasti. Ypač tada, kai suserga. Žinoma, bendravimo ribos ir taisyklės yra. Dažniausiai masažuotojai ateina pusvalandžiu anksčiau. Jie ramiai geria kavą ar arbatą, bendrauja. Jeigu žmogus mielai ateina į darbą, man tai daug ką sako. Prireikus darbo valandų neskaičiuoja. Už tai jiems papildomai atsilyginama. Smagu, kai darbuotojai supranta mane, o aš - juos. Man bendravimo atskaitos taškas - žmogiškumas. O visa kita - detalės." 

Salone teikiamos įvairiausios masažo paslaugos. Pirmiausia - visiems žinomas klasikinis masažas. Prireikus neapsieinama ir be manualinio masažo. Norintys gali pasinaudoti senąja kinų medicina. Kitais žodžiais tariant, kinų taškiniu masažu. Tai tam tikrų žmogaus organizme esančių taškų masažas. Šie taškai stimuliuoja nervų sistemos bei kitų žmogaus organų veiklą. Taip pat yra ir taškinis šiluminis masažas. Šiam gydymo būdui daugiau kaip penki tūkstančiai metų. Jau senovės Kinijos gyventojai pastebėjo, kad, sušildžius tam tikrą žmogaus kūne esantį tašką, sumažėja ir pranyksta skausmas. Šiai procedūrai naudojama pelyno žolė, taip pat energetinis masažas. "Tumae" darbuotojai naudoja ir modernius išradimus. Štai elektrinio lauko čiužinys, kuris skirtas ūmiems skausmams ir lėtinėms ligoms gydyti. Taip pat prireikus naudojami ultragarso bei vakuuminiai aparatai. Šie prietaisai skirti moterims, norinčioms sulieknėti, turėti grakščias kūno formas. Neapsieinama be ultraraudonųjų spindulių termopaklodės. Ji yra skirta sąnarių ligoms gydyti, lieknėti, be to, detoksikacijai. 

Salone pirminė konsultacija nemokama. Masažo trukmės vidurkis - 45 minutės. Seanso laikas nėra griežtai ribojamas. Masažuotojas su pacientu dirba tiek, kiek jam atrodo būtina. 

Kinų masažo poveikį yra išbandžiusi pati Natalija. Kai jai buvo dvidešimt penkeri, moteris labai sirgo. Nuolat mynė poliklinikos slenkstį. Deja, tradicinė medicina nepadėjo. Tuomet ir pradėjo ieškoti netradicinių gydymo būdų. Taip silpnaregės gyvenime atsirado kinų masažas. Gydymas buvo efektyvus - skausmai liovėsi. Silpnaregė pati panoro išmokti šio gydymo paslapčių. Iš pradžių reikėjo perprasti kinų filosofiją, vėliau ėmėsi masažo. Dangaus šalies filosofijos Natalija mokėsi trejus metus. "Kinijos kultūra bei medicina mano gyvenime neatsirado atsitiktinai. Jeigu ne pagalbininkai, tai būčiau aklas kačiukas. Tam tikrais laikotarpiais atsirasdavo naujų žmonių, kurie man padėdavo ir mokydavo. Vienas iš tokių mokytojų kartą pasakė, kad praeitame gyvenime buvau kinė. Tie, kurie netiki reinkarnacija, tiems mano žodžiai sukels šypsnį. Aš tikiu", - samprotavo silpnaregė verslininkė. 

 

Kokybiškas masažas 

Pasak N. Semionovos, žmonės ne itin ką žino apie masažą. Atėjęs pacientas ne visada gali pasakyti, kokio jam reikia masažo. Nesąžiningi masažuotojai naudojasi tokiu pacientų neišmanymu. Kaip atskirti gerą masažuotoją nuo šarlatano? Derėtų žinoti kelis dalykus. Geras masažuotojas prieš pacientą guldydamas ant masažo stalo, jo būtinai paklausia, kokios vargina ligos, pavyzdžiui, kokia stuburo būklė, koks spaudimas, privalo apžiūrėti odą, ar joje nėra pigmentinių darinių bei apgamų. Klausia, ar pacientas neturėjo traumų, kam alergiškas. Jeigu masažuotojas pirmą kartą atėjusį žmogų, nieko neklausęs, guldo ant masažo stalo, tai faktas, verčiantis susimąstyti. Patyręs masažuotojas iš karto nustato problemą ir neklausinėja apie daromą masažo poveikį. Vieno seanso trukmė turi būti ne trumpesnė kaip pusė valandos arba 45 minutės. Po masažo ant paciento kūno neturi likti mėlynių. Po seanso negalima iš karto keltis. Masažuotojas turi užkloti pacientą antklode ir leisti kelias minutes ramiai pagulėti. Ligonis po pirmo masažavimo turi jausti pagerėjimą. Kai skausmas atsiranda po trečio ketvirto karto, tai normalu. Šis skausmas susijęs su žmogaus fiziologija. Svarbiausia - pacientas turi jausti masažuotojo individualų požiūrį į jį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]