TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

PRIMINKIME APIE SAVE


Spalio 15-oji - Tarptautinė baltosios lazdelės diena. Tai jau gerai žino ir Lietuvos aklųjų sąjungos nariai, ir visuomenė, ir valstybės tarnautojai, ir žurnalistai. Ši diena jau įaugo į visų sąmonę. Ne vienas gauname jau ir pasveikinimų Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga. Tai daugiau nei dvidešimties metų šios dienos minėjimo Lietuvoje geroji pasekmė. 

Įprastu reiškiniu tapo tai, kad šios tarptautinės dienos proga Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga visuomenei pasiūlo diskusiją neregiams aktualia tema. Praėjusiais metais kalbėjome apie aklųjų ir silpnaregių reabilitaciją. Dar prieš metus dėmesio centre buvo neregių švietimo reikalai. 

Šiais metais vienos vyraujančios temos ar problemos nėra. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininkas Sigitas Armonas sakė: "Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga pasirenkame temą ir bandome apie ją pakalbėti visuomenei. Atsitinka taip, kad ta tema mums palankioms institucijoms pasakome gražų žodį, įteikiame padėkas, o pati problema taip ir lieka tik "apšnekėta", nes tie, kurie ją sprendžia, mūsų neišgirsta. Manau, kad neakcentuojant vienos visus vienijančios temos, mūsų rajonų organizacijos pačios ras tai, kas joms aktualiausia, ir su vietos institucijomis pabandys problemas spręsti. Mums visada aktualūs fizinės aplinkos pritaikymo neregių poreikiams, informacinių technologijų akliesiems ir kitų problemų sprendimai." 

Neatsiejama Tarptautinės baltosios lazdelės Lietuvoje paminėjimo dalis - LASS dienos "Susitikimai". Šiais metais jos rengiamos Ukmergėje. Buvo laikas, kai Ukmergė neregiams siejosi su galimybėmis dirbti, sportuoti, gyventi kultūrinį gyvenimą. Situacija pasikeitė mūsų šalyje įsigalėjus rinkos ekonomikai, tačiau ir dabar Ukmergėje yra dirbančių, sportuojančių, kuriančių neregių. LASS Ukmergės rajono filialas vienija per 120 aklųjų ir silpnaregių. Organizacijos pirmininkė Audronė Kreizienė viena didžiausių problemų neregiams įvardino nepritaikytą fizinę aplinką mieste. Ji sakė: "Ukmergėje nėra nė vieno garsinio šviesoforo. Miesto autobusų stotelėse grafikai surašyti mažais skaičiais. Mieste seniai neženklintos perėjos. Visa tai sutvarkius būtų patogu ne tik mums, bet ir gerai matantiems žmonėms." 

LASS dienos "Susitikimai" kaip tik ir bus puiki proga visuomenei dar kartą priminti apie save, pristatyti savo laimėjimus, nuveiktus darbus, priminti aktualiausias problemas. "Susitikimai" Ukmergėje rengiami spalio 8-11 dieną. 

 

Neregio su lazdele logotipasNeregio su lazdele logotipas

 
LASS DIENOS 
"SUSITIKIMAI" 
UKMERGĖ  
 
PROGRAMA

 

Spalio 8 diena 

Brailio rašto pamoka, technologinių priemonių akliesiems pristatymas 

10.00 - Antano Smetonos gimnazija (J. Basanavičiaus g. 7) 

12.00 - Jono Basanavičiaus gimnazija (J. Basanavičiaus g. 10) 

Pojūčių teatro kūrybinės dirbtuvės 

10.00 - Jono Basanavičiaus gimnazija (J. Basanavičiaus g. 10) 

12.00 - Antano Smetonos gimnazija (J. Basanavičiaus g. 7) 

Pojūčių teatro spektaklis "Akmuo vanduo geluonis" (rež. K. Žernytė) 

15.00 - Ukmergės kultūros centras (Kauno g. 8) 

 

Spalio 9 diena 

Apskrito stalo diskusija, spaudos konferencija 

10.00 - Ukmergės rajono savivaldybės mažoji salė (Kęstučio g. 3) LASS Ukmergės rajono filialo ataskaitinis susirinkimas. 

15.00 - Ukmergės kultūros centro mažoji salė (Kauno g. 8) 

Aklųjų choro "Feniksas" pasirodymas (dovana atėjusiems į V. Šiškausko koncertą) 

18.00 - Ukmergės kultūros centro didžioji salė (Kauno g. 8) 

 

Spalio 10 diena 

Sporto diena. Šoudauno - aklųjų teniso - varžybos. 

11.00 - Ukmergės sporto centro stadionas (Gruodžio 17-osios g. 52) 

 

Spalio 11 diena 

Šv. Mišios už aklųjų ir silpnaregių bendruomenę. 

11.00 - Švč. Trejybės bažnyčia (Kauno g. 1) 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]