TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DAILIŲ PLAUKŲ PASLAPTYS


Sveiki, žvilgantys plaukai, tinkama šukuosena tiek moteriai, tiek vyrui suteikia pasitikėjimo savimi. Po žiemos, kai plaukai nuolat būna pridengti, vasarą jie gali atsigauti, "pakvėpuoti grynu oru". 

Plaukuose, kaip ir kraujyje, slypi vertinga informacija. Pagal juos galima nustatyti, kaip žmogus maitinasi, kokia jo sveikata, iš kokio regiono kilęs ir pan. Taip pat naudojant plaukus galima atlikti įvairius testus, pavyzdžiui, nustatyti, ar žmogus vartoja narkotikus. 

Mūsų senoliai puikiai išsiplaudavo plaukus natūraliomis priemonėmis, džiovindavo juos natūraliai - be jokių džiovintuvų. Tamsius plaukus praskalaudavo dilgėlių, šviesius - ramunėlių nuoviru. Stiprindavo plaukus ajerų, ajerų šaknų arbatomis. Vasarą moterys plaukus nuo saulės spindulių pridengdavo skarelėmis. 

Plaukams, kaip ir visam organizmui, turi reikšmės mityba, emocinė žmogaus būsena bei sveikata, užterštas oras ir dulkės. Taip pat svarbu ir genai - paveldime savo plaukus iš tėvų, senelių ir kartais nepadeda jokie receptai. Tačiau labai svarbu ir jų priežiūra. Štai ką pataria specialistai. 

Reguliarus kirpimas saugo plaukus nuo lūžinėjimo ir kitų pažeidimų. Taip pat jie geriau aprūpinami naudingomis medžiagomis, tampa stipresni ir greičiau auga. Specialistai pataria: jei plaukai labai silpni, kas 6-12 savaičių plaukų galiukus šiek tiek pakirpti. 

Galvos masažas padeda atsikratyti įtampos, aprūpina odą naudingomis medžiagomis, gerina kraujotaką ir spartina plaukų augimą. Prieš procedūrą reikia medinėmis šukomis plaukus perbraukti įvairiomis kryptimis. Tuomet lėtais judesiais į galvos odą ir plaukus įtrinti šiltą alyvuogių, arganų arba kokosų aliejų. Paskui masažuoti 10-15 min. nuo kaktos pakaušio link, nuo pastarojo sprando link, nuo smilkinių ir ausų sprando link. Šie aliejai puikiai drėkina galvos odą, stiprina plaukų šaknis, atkuria natūralų plaukų pigmentą ir apsauginį riebalinį sluoksnį. Rekomenduojama galvą masažu lepinti 1-3 kartus per savaitę. Taip pat kas vakarą šukomis po keletą kartų perbraukti plaukus ir galvos odą. Ši procedūra teigiamai veikia kraujotaką ir riebalinių liaukų veiklą. 

Džiovinimas. Geriausia leisti plaukams išdžiūti natūraliai, tačiau jei būtina naudotis džiovintuvu, reikėtų laikytis svarbiausių taisyklių. Plaukus galima džiovinti tik tada, kai 75 proc. jų sausi. Taip pat privalu naudoti nuo karščio saugančias priemones. Džiovintuvą laikyti 10-20 cm atstumu nuo galvos, srovė turi būti silpna ir kambario temperatūros. Pernelyg didelis karštis skatina odos riebalavimąsi, plaukų sausėjimą ir lūžinėjimą, o itin stipri srovė - plaukų blizgesio praradimą. Specialistai nepataria džiovinti plaukų palenkus galvą žemyn, nes jie dar labiau velsis. Norint ilgiau išlaikyti suformuotą šukuoseną, patariama džiovinti baigti šalta srove. 

Vengti garbanoti ir tiesinti. Karštis plaukus alina, sausina ir pažeidžia jų struktūrą, todėl pamažu jie praranda blizgesį, ima veltis, nušiūra. Specialistai pataria šukuoseną formuoti karštuoju būdu tik kartą per mėnesį. Jei plaukus dažote, naudokite kuo natūralesnius dažus ir artimus jūsų plaukų spalvai. Keičiant spalvą iš esmės, kartais reikia stipresnių dažų ar ilgiau laikyti dažais suteptus plaukus. Nuo to jie irgi kenčia. 

Reikia tinkamai maitintis. Žuvyje, jūrų gėrybėse ir liesoje mėsoje gausu baltymų, omega 3 riebalų rūgščių ir B grupės vitaminų. Jie padeda išlaikyti sveiką odą, stiprina plaukų folikulus, skatina jų augimą ir lėtina žilimo procesus. Vitaminas A stiprina plaukų šaknis ir skatina ląstelių atsinaujinimą. 

Ne visi turime galimybę prisiskinti dilgėlių, ramunėlių ir ajerų, tad pasinaudokime šiuolaikiškais žinovų patarimais. Specialistai pataria išbandyti šias natūralias plaukų kaukes. 

 

Maitinamoji bananų 

Jums reikės 2 bananų, 30 ml skysto medaus, 20 g kokosų aliejaus, 20 ml alyvuogių aliejaus. 

Bananus sutrinti ir sumaišyti su kitais produktais. Masę kruopščiai įmasažuoti į drėgnus plaukus. Tada galvą apvynioti rankšluosčiu ir laikyti 10-20 minučių. Paskui išskalauti drungnu vandeniu. Šią kaukę naudoti 1-2 kartus per savaitę. 

Bananuose esantis vitaminas C skatina plaukų augimą, atgaivina jų spalvą, medus suteikia blizgesio, glotnumo, minkštumo, o aliejai puikiai drėkina, stabdo plaukų slinkimą, saugo galvos odą nuo pleiskanojimo ir gydo išsišakojusius galiukus. 

 

Drėkinamoji avokadų 

Jums reikės avokado, kiaušinio trynio, 20 ml alyvuogių aliejaus.  

Avokadą susmulkinti ir sumaišyti su kitais produktais. Gautą masę įmasažuoti į galvos odą ir plaukus. Tada galvą apvynioti rankšluosčiu ir laikyti 20-30 min., paskui plaukus išskalauti drungnu vandeniu. Šią kaukę naudoti kartą per savaitę. 

Avokaduose esantys vitaminai A, D ir E padeda atkurti plaukų struktūrą, saugo nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio, mažina plaukų slinkimą bei spartina jų augimą. Kiaušiniuose esančios riebalų rūgštys suteikia plaukams minkštumo, žvilgesio. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]