VIRŠELIS

 

F. PICABIA. SAMSONAS IR DALILA


F. PICABIA. SAMSONAS IR DALILA. Parašas po iliustracija

Prancūzų avangardo dailininkas ir poetas Francis Picabia (1879-1953) gimė Paryžiuje, motinos prancūzės ir tėvo, Kubos ispano, šeimoje. Tėvas buvo Kubos diplomatinės misijos Paryžiuje atašė. Motina mirė, kai būsimam dailininkui buvo septyneri. Tačiau nei vaikystėje, nei jaunystėje jis nejautė nepritekliaus: tėvas buvo pasiturintis žmogus, kuris kolekcionavo ispanų dailininkų paveikslus. Jaunuolis, norėdamas padidinti savo pašto ženklų kolekciją, be tėvo žinios keitė kopijomis ispanų dailininkų paveikslus, o originalus pardavinėjo.  

Studijavo Dailės akademijoje, kur tuo metu mokėsi būsimi įžymūs dailininkai Van Gogas ir Tuluz - Lotrekas. Karjeros pradžioje dailininko kūrybai didelę įtaką turėjo impresionisto Alfredo Sislėjaus darbai. F. Picabia tuo metu tapė Paryžiaus aplinką: mažas bažnytėles, senamiestį, Senoje stovinčias baržas. 1909 metais tapytojo kūrybai daug įtakos turėjo dailininkų-kubistų darbai. 1913-1915 metais buvo išvykęs į Niujorką, kur jo aistra tapo avangardistinis menas. Niujorke, o vėliau ir Barselonoje, leido žurnalą meno tematika.  

Meno istorijoje F. Picabia priskiriamas menininkams avangardistams ir dailininkams siurrealistams. 

Paveikslas "Samsonas ir Dalila" priklauso didžiulei darbų serijai "Skaidrumas". Šią seriją dailininkas tapė 1928-1937 metais. Nedaug darbų turėjo pavadinimus. Tarp šių paveikslų daug portretų - beje, ir grupinių. Šios margaspalvės ir įdomios serijos paveikslų ypatumas tas, kad autorius pateikia kelis plokščius, tarsi persidengiančius piešinius. Žiūrovui nesunku atpažinti biblinį personažą stipruolį Samsoną, rankomis apsikabinusį pastato kolonas ir griaunantį filistinų šventyklą, bei gražuolės Dalilos, išdavusios savo mylimąjį, veidą. Suvokėjo vaizduotė geba sukurti piešinyje trūkstamas detales, baigtą piešinio vaizdą. Viskas priklauso nuo to, kurį objektą pasirenkama žiūrėti, - Samsoną ar Dalilą. Pasirinkus tai ir matoma. 

Šį 1935-1937 metais aliejumi ant drobės tapytą nedidelio dydžio (65,4 x 54,4 cm) paveikslą buvo galima pamatyti 2014 metų Christie meno aukcione Londone. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]