TRUMPAI

 

 


BUS GALIMA VĖL SIŪLYTI 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija antrus metus iš eilės organizuoja geriausio socialinio darbuotojo rinkimus ir kviečia siūlyti kandidatūras. 

Konkursu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į socialinių darbuotojų veiklą. 

Geriausio socialinio darbuotojo konkurso nugalėtojus išrinks vertinimo komisija. Rugsėjo 27 d. Lietuvos socialinio darbuotojo dieną reikšmingiausiu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įsteigtu apdovanojimu "Gerumo žvaigžde" bei ministrės Algimantos Pabedinskienės padėkomis bus apdovanoti 6 skirtingose nominacijose pagal klientų grupes išrinkti socialiniai darbuotojai: už darbą su vaikais, su senjorais, su neįgaliaisiais, su šeimomis, su bendruomene bei su patiriančiais krizę. 

Siūlomų kandidatūrų laukiama iki rugpjūčio 20 dienos adresu [email protected] (laiško temos laukelyje prašoma parašyti konkurso pavadinimą). 

Išsamesnę informaciją ir konkurso kriterijus rasite Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainėje. 

 

VILKPĖDĖ TURI SKULPTŪRĄ 

Birželio 4 dieną Vilniuje, Vilkpėdės mikrorajone, Vilkpėdės gatvėje, atidengta mitologinę rajono pavadinimo prasmę atskleidžianti skulptūra. 

Jos autoriai - skulptorius Kęstutis Musteikis ir architektas Henrikas Žukauskas. Dideliame rusvos spalvos granito luite iškalta rajono pavadinimą pasakojanti legenda: nuo vilko bėganti ir ant akmens užšokusi ožkytė. 

Skulptūros atidengimo iškilmėse dalyvavo Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius, Vilkpėdės mikrorajono gyventojai. Čia gyvena ir didžioji Vilniaus aklųjų bendruomenės dalis. Šventėje koncertavo ir netoliese įsikūrusio Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro liaudiško muzikavimo grupė "Atgaja". 

 

REABILITACIJĄ Į KAIMĄ 

Birželio 5 dieną grupė LASS Klaipėdos miesto filialo narių lankėsi Latvijoje, pas Liepojos neregius. Tą dieną duris atvėrė Liepojos aklųjų draugijos reabilitacijos centras "Sielos atgaivos sodyba". Centras įsikūręs už 30 km nuo Liepojos esančioje kaimo vietovėje Ziemupe. Centro tikslas - žmonėms su negalia suteikti socialinę reabilitaciją ir pažinimo galimybes. Projektu siekiama į veiklą įtraukti kaimo vietovių žmones. Sodyboje įrengtas dviejų aukštų gyvenamasis namas, pritaikytas regėjimo ir judėjimo negalią turintiems žmonėms, pradėtas kurti "Pojūčių parkas", pasodintas sodas, daržas, tvarkomas šalia esantis miškas. "Sielos atgaivos sodyba" - tai vieta, kur neįgalieji galės apsistoti ilgesniam laikui ir padedami centro darbuotojų pažinti gamtą, išmokti kaimo darbų. 

 

ŠVENTĖ ZARASUOSE 

Birželio 11 dieną Zarasų rajono gamtos prieglobstyje pasidalinti kūryba ir pabendrauti susitiko kelių rajonų saviveiklininkai. Šį renginį galima vadinti tarptautiniu, nes į jį atvyko ir svečių iš Daugpilio (Latvija). 

Susirinkusius pasveikino Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Aušra Lamanauskienė bei Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centro direktorius Aloyzas Vilimas. Šios organizacijos ir padėjo LASS Zarasų rajono filialui surengti smagią šventę. Į ją atvyko ir svečių iš LASS Pasvalio, Kupiškio bei Rokiškio filialų. 

 

"KULTŪROS NAKTIS" BIBLIOTEKOJE 

Naktį iš birželio 19 į 20 dieną Vilniuje vėl šurmuliavo vienos nakties festivalis "Kultūros naktis". Jame dalyvavo ir Lietuvos aklųjų biblioteka - ji pasiūlė programą "Žalia šviesa informacijai Lietuvos aklųjų bibliotekoje." Į biblioteką ta proga atėjo per šešiasdešimt svečių. Jiems pasiūlyta interaktyviai susipažinti su neregių pasauliu - dalyvauti trumpoje ekskursijoje užrištomis akimis, pažinti aplinką lytėjimu, klausa, uosle. Vėliau pristatyta nuolatinė Lietuvos aklųjų istorijos muziejaus ir taktilinių leidinių ekspozicija. Mokytasi juose esančius reljefinius piešinius skaityti užsirištomis akimis. Svečiai galėjo pamatyti, kaip akliesiems pritaikoma vaizdo medžiaga, susipažinti su brailio rašto istorija. Programa baigėsi galimybe išbandyti save - garsinti knygas neregiams. Kai kuriems savanoriams tokie bandymai baigiasi tuo, kad jie tampa garsinių knygų,skirtų neregiams, skaitovais. 

 

PRISIMINTAS ŽEMIETIS 

Birželio 19 dieną Aviliuose (Zarasų raj.) prisimintas ir pagerbtas žemietis rašytojas neregys Lionginas Ragėnas. 

L. Ragėnas yra išleidęs tris prozos knygas. Jau beveik šeši dešimtmečiai gyvena Vilniuje, tačiau Avilius nuolat prisimena. Aviliuose, jų apylinkėse vyksta ne vieno jo apsakymo veiksmas. Gimtinei skirta trečioji L. Ragėno knyga "Sėlių krašto nutikimai". Kaip pats autorius sako, knygoje jis norėjęs įamžinti gimtojo krašto žmones, kadaise girdėtas ar pačiam nutikusias istorijas. 

Avilių bibliotekoje surengtoje popietėje dalyvavo Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai, L. Ragėną prisimenantys aviliškiai. Renginyje išklausytas garsinis L. Ragėno laiškas žemiečiams, Avilių ir Zarasų gimnazijų moksleivės paskaitė ištraukų iš rašytojo kūrinių. Aviliškiai išreiškė viltį išgirsti autoriaus balsu aukštaitiškai įskaitytus paties kūrinius ar bent ilgesnius jų fragmentus. L. Ragėnas gimtinėje prisimenamas ir visada laukiamas. 

 

SUSITIKO SOKULKOJE 

Birželio 20 dieną grupė LASS Prienų rajono filialo narių Sokulkoje (Lenkija) susitiko su Suvalkų krašto neregių bendruomene. Abiejų šalių neregių susitikimai jau tapo gražia tradicija. Draugystė tęsiasi penkerius metus. 

Susitikimas prasidėjo mišiomis Sokulkos Šv. Antano bažnyčioje. Po mišių LASS Prienų filialo nariai lankėsi turistų pamėgtose vietose. Po pietų visi drauge vyko į gamtos kampelį Počiopek, kur neregiams paruoštas orientacijos gamtoje ir sveikatinimo kelias. Silpnaregiai užrištomis akimis lydėjo neregį į numatytus taškus. Čia vaišintasi šviežiomis uogomis. 

Vakare surengtas koncertas. 

 

JONINIŲ Į JĖGERIŲ BATALIONĄ 

Kauno aklųjų ir silpnaregių centro savitarpio pagalbos grupės "206 savanoriai" nariai lankėsi Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų Vytauto Didžiojo jėgerių batalione. Kariai papasakojo apie Lietuvos kariuomenės padalinius, jų kilmės istorijas ir paskirtį, parodė ginkluotę. Išlikimo instruktorius supažindino su savo kuprinės (ji sveria apie 30 kg) turiniu. Norintys galėjo ne tik pabandyti išrinkti ir surinkti ginklus, bet ir pasivažinėti visureigiais. Pabaigoje buvo parodyta, kaip vyrai leidžiasi virvėmis nuo penkiaaukščio namo ir šturmuoja pastatą. Nepabūgę išvykos dalyviai galėjo ir patys virvėmis nusileisti nuo penkiaaukščio ir dalyvauti "šturme". 

 

PATVIRTINO 

Birželio 25 dieną Socialinės apsaugos ir darbo ministerija patvirtino Nacionalinės neįgaliųjų socialinės integracijos 2013-2019 metų programos įgyvendinimo 2016-2018 metų veiksmų planą. Nacionaline neįgaliųjų socialinės integracijos 2013-2019 metų programa ir jai įgyvendinti rengiamais veiksmų planais siekiama sukurti darnią aplinką ir sąlygas veiksmingai plėtoti neįgaliųjų socialinės integracijos procesus Lietuvoje bei užtikrinti nacionalinių teisės aktų, nustatančių neįgaliųjų socialinę integraciją bei lygias galimybes, ir Neįgaliųjų teisių konvencijos nuostatų įgyvendinimą. 2016-2018 metų veiksmų planas parengtas iš valstybinių institucijų bei žmonių su negalia organizacijų atstovų darbo grupėje. Problemas siekiama spręsti įtraukiant visas suinteresuotas institucijas į Programos priemonių plano įgyvendinimą. Programos priemonės įgyvendinamos pasitelkiant neįgaliųjų socialinės integracijos srityje veikiančias organizacijas (asociacijas, labdaros fondus, religines bendruomenes, viešąsias įstaigas). 

Daugiau informacijos apie Nacionalinę neįgaliųjų socialinės integracijos 2013-2019 metų programą galima rasti internete http://www.ndt.lt/nacionaline-programa/ . 

 

SVEIKATOS - Į BASEINĄ 

Prasidėjus vasarai LASS Šakių rajono filialo nariai atidarė maudymosi sezoną Šakių rajono savivaldybės Jaunimo kūrybos ir sporto centro baseine. Čia jiems kartą per savaitę rengiamos mankštos vandenyje. Manoma, kad šie užsiėmimai tęsis visus metus. 

 

PAGALIAU 

LASS Joniškio rajono filialo nariai gegužės mėnesį iš popieriaus detalių pastatė pustrečio metro aukščio statinį - vazą. Liepos 5 dieną agentūra "Factum" nauju Lietuvos rekordu pripažino iš 42 985 vienas su kitu sujungtų geltonos, žalios ir raudonos spalvų popieriaus lankstinių kūrinį. Aukščiausio popieriaus lankstinių statinio parametrai: aukštis - 2,46 metro, skersmuo - 0,68 metro, apimtis - 2,38 metro. 

Savivaldybės didžiojoje salėje iškilusi vaza oficialiai pristatyta gegužės 7 d. per renginį, skirtą Europos dienai. Šią lankstinių skulptūrą statė Ina Sakalauskienė, Mindaugas Levickas, Laima Uscilienė ir Janina Kriščiūnienė, padėjo Angelė Lukošienė ir keli kiti organizacijos nariai bei Joniškio "Aušros" gimnazijos mokiniai. Siekti rekordo pasiūlė jaunimo reikalų koordinatorė Erika Šivickaitė. Rekordų sąraše tai ketvirtas Joniškio rajono žmonių pasiektas rekordas. 

 

NVO KONVENCIJAI ĮGYVENDINTI 

Žmonėms su negalia tinkamai fizinei aplinkai sukurti reikalinga yra nepriklausoma institucija. Į Vokietijos vyriausybę su tokia mintimi kreipėsi socialinėje srityje veikiančios institucijos ir žmonių su negalia organizacijos. Jas tai skatina daryti Žmonių su negalia lygių teisių konvencija. Kreipimesi į valdžią sakoma, kad aplinkos pritaikymo problemas sėkmingai gali spręsti pastovų valstybės finansavimą turinti institucija. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]