TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VARTOKIME TINKAMAI


Vasarą pasikeičia ir mūsų valgymo įpročiai. Norisi ne garuojančių karštų patiekalų, o ko nors gaivaus - salotų, vaisių ir šaltų sriubų. Maisto produktų vertė labai priklauso nuo to, kaip jie patiekiami. 

 

Brokoliai 

Atrodytų, kad visiems jau išūžtos galvos dėl šių daržovių - esą naudingesnių už jas pasaulyje nėra. Tai ir kai kurių rūšių - krūties, odos, kiaušidžių - vėžio profilaktikos priemonė. 

Iš tikrųjų labai svarbu, kaip gaminame brokolius. Jei garuose, labai šaunu. Būtent toks brokolių ruošimo būdas laikomas geriausiu. Tiesa, žalios daržovės - naudingesnės, bet nedaug kas valgo vien žalias daržoves. Reikia pabrėžti, kad yra vienintelis "bet" - šie kopūstai, regis, neturi jokio skonio, taigi norisi juos pasūdyti ar pagardinti pipirais. Ir labai gerai. Druskos, žinoma, geriau nepadauginti, o aštrūs pipiriukai ar kiti prieskoniai tik padidins šių daržovių "galią". 

 

Salotos 

Salotų - paprastų lapinių, gražgarsčių ir kitų - lapai patys savaime yra puikus patiekalas. Tačiau tik nedaugelis žino, kad riebalais pagardintos salotos tampa daug naudingesnės. Taip organizmas geriau įsisavina liuteiną, likopeną, beta karoteną. Tad jeigu į salotas įbersite šiek tiek riešutų, saulėgrąžų sėklų, avokado gabalėlių ir pagardinsite aliejumi, figūrai tai nepakenks, o naudos bus daug daugiau. 

Salotas stenkitės ne pjaustyti, o plėšyti rankomis. Išsaugosite daugiau vitaminų ir nereikės darbuotis peiliu. 

 

Morkos 

Jeigu morkų nepjaustysite, netarkuosite ir tiesiog įmesite į sultinį, naudos iš jų bus kur kas daugiau. Žinoma, prieš tai jas reikia kruopščiai nuplauti, galima nušveisti kietu šepetėliu - nereikės skusti. Pjaustytose morkose kur kas mažiau maistingų medžiagų. Beje, iš termiškai apdorotų morkų geriau įsisavinami karotenoidai. Nepamirškite, kad, gerdami ir šviežiai spaustų morkų sultis, būtinai turite įlašinti aliejaus ar grietinėlės. 

 

Melionai 

Mokslininkai nuolat randa naujų maisto produktų savybių, jų suderinamumo paslapčių. Pamirškite kai kurių dietologų rekomendacijas, kad melionus reikia valgyti atskirai, tai yra kad jie nedera su kitais produktais. Manyta, jog melionuose yra daug ląstelienos, kuri esą trukdo greitai įsisavinti minkštimą, todėl daugelis dietologų, rekomenduodavo šių vaisių valgyti ne anksčiau kaip praėjus 1 - 1,5 val. po pagrindinio valgio, kad ir kokios būklės būtų virškinimo sistema. 

Iš tiesų tai netiesa - teigia šių dienų mokslininkai. Žinomą itališką patiekalą vytintą mėsą ar ispanišką (irgi tam tikru būdu paruošta mėsa) paprastai įprasta pateikti būtent su melionu. Centrinėje Azijoje po pirmojo, paprastai riebaus, patiekalo ir plovo būtinai patiekiama melionų, ir po 10 - 15 min. sunkumo pojūtis skrandyje dingsta, lyg išgėrus fermentų. Išties melionuose yra augalinių fermentų, galinčių pagreitinti baltymų virškinimą. 

 

Obuoliai ir kriaušės 

Visi vaikystėje labai mėgo ar ragavo rūgščių, vos užsimezgusių obuoliukų. Ir ne be reikalo. Mokslininkai patvirtino, kad vaisiams nokstant susidaro chlorofilo, dar neprinokusiuose vaisiuose yra kur kas daugiau antioksidantų. Taigi iki galo neprinokę vaisiai - naudingesni. 

 

Bulvės 

Kai kurie atsisako vartoti bulves laikydamiesi dietos. Kiti stengiasi vartoti kuo mažiau - juk jose yra ir daug krakmolo, ir daugybė angliavandenių. Vis dėlto neseniai amerikiečių mokslininkų atlikti tyrimai išteisina šį produktą: bulvės padeda mažinti tiek arterinį kraujospūdį, tiek cukraus kiekį kraujyje, tiek vėžio riziką. Tiesa, tai pasakytina tik apie violetines ir raudonas bulves. 

Neluptos bulvės - du kartus naudingesnės nei luptos. Iš neluptų bulvių papildomai gauname ląstelienos, itin reikalingos mūsų žarnynui. Fermentų, gerinančių virškinimą, gausu pačioje žievelėje ir iš karto po ja. Apskritai bulvių žievelė - tikras naudingų maistinių medžiagų lobynas. Pačių pirmųjų šviežių bulvių neskuskite, tik švariai nuplaukite naudodami kietą šepetėlį ar puodų šveitiklį. Į puodą dėkite tik užvirus vandeniui. Vienos vidutinio dydžio bulvės žievelė - beveik pusės dienos ląstelienos, kalio, geležies, fosforo, cinko ir vitamino C norma. 

 

Pomidorai 

Bet kuri šeimininkė, pjaustydama pomidorus salotoms, stengiasi atsikratyti "uodegėlių" - tų dalių, prie kurių būna prisitvirtinę vaiskočiai. Ir be reikalo. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad būtent ten kaupiasi medžiagos, panašios į nestereotipines uždegimo slopinamąsias medžiagas, kurios padeda spręsti daugelį mūsų organizmo problemų. Visų pirma, gydyti uždegimines sąnarių ligas, iš jų - ir podagrą. Anksčiau pomidorai dėl juose esančios oksalo rūgšties buvo nerekomenduojami sergantiems inkstų ligomis ir podagra, tačiau dabar tokių draudimų nėra. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]