LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

 

REKORDAS PASTATYTAS


Skulptūra rekordininkė ir jos detalių lankstytojaiLASS Joniškio rajono filialas vienija per šešiasdešimt narių. Tarp jų yra ir mėgstančių lankstinius iš popieriaus. Filialas rengia ir lankstinių parodas. Vienoje iš jų apsilankė Joniškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Erika Šivickaitė. Sužavėta aklųjų ir silpnaregių darbų ji pasiūlė šį pomėgį įprasminti - siekti skulptūros iš lankstinių rekordo. Sumanymui pritarė ir organizacijos nariai. 

Taigi sumanymas gimė. Beliko jį įgyvendinti. Pradžioje reikėjo pasigaminti skulptūrai pastatyti reikalingų detalių. Jas lankstyti pradėta kovo 26 dieną. Iš vieno rašomojo popieriaus lapo buvo daromos dvi detalės. Vienai trikampei detalei pagaminti reikalingi aštuoni lenkimai. Darbas užtruko visą mėnesį. Pagrindiniai lankstytojai buvo Laima Uscilienė, Mindaugas Levickas, Janina Kriščiūnienė ir Ina Sakalauskienė. Iki balandžio 28 dienos sulankstytos 45985 detalės. 

Iš paruoštų detalių pradėta statyti skulptūrą. Tai bokštą primenanti vaza. Ji statyta detales jungiant viena su kita. Skulptūros statyboje klijų ar tvirtinančiųjų detalių nenaudota. Skulptūra užbaigta gegužės 7 dieną. Vazai sunaudota trimis tūkstančiais detalių mažiau, nei buvo išsilankstyta. Dėl savo svorio skulptūra pradėjo deformuotis, todėl reikėjo sustoti. Galutiniai jos matmenys tokie: aukštis - 2,47 m, skersmuo - 0,68 m, apimtis - 2,37 m. Statė skulptūrą trise: Laima Uscilienė, Mindaugas Levickas, Janina Kriščiūnienė. 

Gegužės 7 dieną Joniškyje paminėta Europos diena. Ta proga visuomenei pristatytas ir Joniškio aklųjų bei silpnaregių rekordas. Juo pasidžiaugti atėjo Joniškio rajono meras Gediminas Čepulis, mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė, Joniškio rajono tarybos nariai Liudas Jonaitis, Edita Rudienė, Vidutė Petraitienė, Benjaminas Rimdžius. Skulptūros kūrėjų pasveikinti, rekordo fone nusifotografuoti atėjo ir kitų miesto institucijų atstovai, LASS Joniškio rajono filialo bičiuliai. 

Popieriaus skulptūros gamybai skyrė Joniškio rajono savivaldybė. Prie jos prisidėjo ir Joniškio rajono savivaldybės J. Avyžiaus viešoji biblioteka. 

Rekordinio dydžio lankstinių skulptūra vaza pastatyta. Tai užfiksuota nuotraukose, yra ir liudininkų. Visi dokumentai išsiųsti rekordus Lietuvoje fiksuojančiai, prie Lietuvos kultūros fondo veikiančiai agentūrai "Factum". Belieka sulaukti, kol agentūra pateiks rekordą patvirtinančius dokumentus. Kaip ten bebuvę, bet joniškiečius galima sveikinti. Savo "rekordą" jie tikrai jau pastatė. 

"M. Ž." inf. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]